Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4203 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΡΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Μ. ΠΑΓΟΥΤΕΛΗ PDF Εκτύπωση E-mail

ΕΦΣΥΝ, 5.9.2022: «Μας κυβερνά ο Πλεύρης;» του Δημήτρη Ψαρρά

Προκάλεσε αίσθηση η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, να διορίσει στη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τη Μαριάνθη Παγουτέλη. Η κα Παγουτέλη είχε ήδη εκλεγεί μέλος του δικαστικού συμβουλίου που θα εξετάσει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη.

Στην επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αναδείξει την κυρία Παγουτέλη στην κορυφή της δικαστικής ιεραρχίας αντέδρασε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος με σκληρή ανακοίνωση, με την οποία θύμιζε ότι «η κ. Παγουτέλη είχε μειοψηφήσει στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού υπέρ της αθώωσης του Κωνσταντίνου Πλεύρη κατά τη γνωστή δίκη για το αντισημιτικό βιβλίο του “Εβραίοι, όλη η αλήθεια”. Η κ. Παγουτέλη είχε συντάξει ένα εκτενές σκεπτικό 32 σελίδων, δικαιολογώντας τις αντισημιτικές απόψεις του Κ. Πλεύρη».

Οι αντιδράσεις

Στη συνέχεια το ΚΙΣΕ εξέφρασε «την έντονη δυσαρέσκεια του ελληνικού Εβραϊσμού για την τοποθέτηση στην κορυφή της Δικαιοσύνης ενός προσώπου που δεν θα μπορεί να προασπίσει τη δεδηλωμένη θέση της ελληνικής πολιτείας ενάντια στον αντισημιτισμό, και μάλιστα ως αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας μας». Εντονη πολιτική αντίδραση στον διορισμό αυτό εκδηλώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την Ολγα Κεφαλογιάννη.

Περισσότερα...
 
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΝΟΥ ΜΩΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Στο ζήτημα του διορισμού της Μαριάνθης Παγουτέλη στη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου αναφέρεται με ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Μίνος Μωυσής. Σημειώνεται ότι η κα Παγουτέλη, ως εφέτης το 2007, μειοψήφησε στην καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου κατά του Κ. Πλεύρη για το βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια».

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος με ανακοίνωσή του την Παρασκευή είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον διορισμό της κας Παγουτέλη, επισημαίνοντας ότι με το σκεπτικό της στη δίκη Πλεύρη «δικαιολογούσε τις αντισημιτικές του απόψεις».

«Όταν η επιλογή των δικαστών στα ανώτατα αυτά αξιώματα της Δικαιοσύνης γίνεται από την κυβέρνηση, είναι άραγε θεμιτό τα κριτήρια να μην περιέχουν σημεία της γενικότερης στάσης ενός δικαστή;», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο κ. Μωυσής και επισημαίνει: «Ο διορισμός της κας Παγουτέλη είναι γεγονός και της εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο και κρίσιμο έργο της. Δεν μπορώ παρά να προσθέσω πάντως ότι μου αφήνει αναπάντητα ερωτηματικά και πληγές».

Η ανάρτηση του Μ. Μωυσή

«Η κα Μαριάνθη Παγουτέλη, νέα Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου!

Για την επιστημονική, τη νομική επάρκεια και την πορεία στο δικαστικό σώμα της κας Μαριάνθης Παγουτέλη δεν δικαιούμαι και δεν μπορώ να έχω άποψη. Προφανώς θα τις διαθέτει εφόσον κρίθηκε κατάλληλη για να προαχθεί με εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην περίοπτη θέση της Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου.

Περισσότερα...
 
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ στο ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 50ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Οι Εκδόσεις Καπόν και το Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ θα συμμετάσχουν στο 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου, που θα διεξαχθεί στο Ζάππειο από τις 2 έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν θα γίνει την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:00, στη σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» (βρίσκεται στη μέση του 3ου διαδρόμου) συζήτηση με θέμα «Διαφορετικότητα και Ρατσισμός – η περίπτωση του αντισημιτισμού» με τη συμμετοχή των Καρίνας Λάμψα, δημοσιογράφου και συγγραφέα, Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου, Καθηγήτριας Πολιτικής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Κατερίνας Οικονομάκου, δημοσιογράφου και συγγραφέα.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Ελιέζερ.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 31.8.2022, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ συναντήθηκε στα γραφεία της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης αρχικά με την Υφυπουργό Υγείας κα Ζωή Ράπτη και ακολούθως με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Χρήστο- Γεώργιο Σκέρτσο.

Αμφότερα τα στελέχη της Ελληνικής Κυβέρνησης εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σαλτιέλ ενημέρωσε αναλυτικά την κα Ράπτη και τον κ. Σκέρτσο για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει αναφορικά με την ανέγερση του κτιρίου, καθώς και για τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό.

Εκτενής αναφορά έγινε επίσης στο θέμα της Πλατείας Ελευθερίας και στη δημιουργία του Πάρκου Μνήμης το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί με κεντρικό στοιχείο του το Μνημείο Ολοκαυτώματος, σύμφωνα και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Περισσότερα...
 
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Με την ξανάγησή της στους υπόγειους χώρους κράτησης της Κομαντατούρ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στην οδό Κοραή, και την επίσκεψή της στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας ξεκίνησε, στις 28.7.2022, η διήμερη επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ στην Ελλάδα.

«Πολλοί Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, ωστόσο οι λιγότεροι γνωρίζουν το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης που επωμίστηκε η Γερμανία από τις φρικαλεότητες που διέπραξαν εκεί οι Γερμανοί κατά την ναζιστική κατοχή της χώρας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είχε δηλώσει από το Βερολίνο, πριν από την αναχώρησή της, η Αναλένα Μπέρμποκ. Στιγμιότυπα από την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στο Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, Κοραή 4, ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae