ΓΚΡΕΓΚΟΡ ΦΟΝ ΡΕΤΣΟΡΙ
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΗ
Εκδόσεις ΔΩΜΑ, Οκτώβριος 2020
«Ο πατέρας μου μισούσε τους Εβραίους, όλους ανεξαιρέτως, ακόμα και τους ηλικιωμένους, ακόμα και τους πιο ταπεινούς. Επρόκειτο για ένα μίσος αρχαίο, πατροπαράδοτο, βαθύρριζο, για το οποίο δεν χρειαζόταν να δοθούν εξηγήσεις· ό,τι επιχείρημα κι αν έφερνες για να το δικαιολογήσεις, όσο παράλογο κι αν ήταν, θεωρούνταν θεμιτό. Ιστορίες περί μοχθηρών συνωμοσιών, σαν αυτές που περιγράφονται στα Πρωτόκολλα των σοφών της Σιών, θεωρούνταν μπαρούφες. Όλα αυτά ήταν παραμύθια που λέγαμε στις υπηρέτριες όταν δεν μας άντεχαν άλλο και απειλούσαν πως θα πάνε να δουλέψουν σε καμιά οικογένεια Εβραίων, όπου και περισσότερα χρήματα θα έβγαζαν και καλύτερη μεταχείριση θα είχαν. Τους υπενθυμίζαμε παρεμπιπτόντως ότι οι Εβραίοι είχαν όντως σταυρώσει τον Σωτήρα μας. Πάντως οι άνθρωποι του δικού μας φυράματος δεν χρειαζόμασταν βαρύγδουπα επιχειρήματα για να βλέπουμε τους Εβραίους σαν ανθρώπους δευτέρας διαλογής. Ήταν πολύ απλό: δεν μας αρέσανε ― ή τέλος πάντων μας άρεσαν λιγότερο απ’ ό,τι οι άλλοι συνάνθρωποί μας. Κι αυτό ήταν κάτι τόσο φυσικό όσο και το να σ’ αρέσουν τα σκυλιά περισσότερο απ’ τις γάτες».
|
Περισσότερα...
|
|
ΝΤΑΝΙΕΛ ΣΝΕΝΤΕΡΜΑΝ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ, 1933: Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ
Εκδόσεις Πόλις, Σεπτέμβριος 2020
Τον Ιανουάριο του 1933, όταν ο Χίτλερ ανεβαίνει στην εξουσία, διακόσιοι περίπου ξένοι δημοσιογράφοι είναι διαπιστευμένοι στο Βερολίνο. Ελάχιστοι από αυτούς θα απελαθούν.
Οι περισσότεροι θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα του Ράιχ. Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, όλοι τους καλοί γνώστες της Γερμανίας και συχνά γερμανόφιλοι, εργάζονται δηλώνοντας την πίστη τους στην ελευθερία του Τύπου.
Οι καθημερινοί τους συνομιλητές, όμως, ονομάζονται Γκέμπελς ή Γκέρινγκ. Ενώ γύρω τους θα αρχίσουν σύντομα να μαίνονται οι διώξεις εναντίον Εβραίων και αντιφρονούντων, αυτοί παλεύουν να αποσπάσουν μια αποκλειστική δήλωση off the record ή να τους γίνει η χάρη να πάρουν συνέντευξη από τον δικτάτορα. Γιατί δεν προειδοποίησαν τον κόσμο για την παραφροσύνη και τη βαρβαρότητα του χιτλερισμού;
|
Περισσότερα...
|
NTONA-ΛΙΛΙΑΝ ΚΑΠΟΝ
ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ. Από τον Τόμας Μπέκετ στην Αθήνα του 21ου αιώνα
Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ, Αθήνα, Δεκέμβριος 2020
Θέλοντας, σε μια αποφασιστική καμπή της ζωής της, η συγγραφέας να ανακαλύψει το παρελθόν της οικογένειάς της, τελείως ανυποψίαστη γι’ αυτά που θα συναντήσει, ρίχνεται σε μια δαιδαλώδη αναζήτηση που θα την οδηγήσει σε άγνωστα μονοπάτια και θα τη φέρει κοντά σε εμβληματικά πρόσωπα της Ιστορίας. Η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία και αποδεικνύει πως στην ουσία ο κόσμος όλος είναι ένας και αδιάσπαστος, και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε.
Τoτελευταίο μέρος του βιβλίου συνθέτει μια πινακοθήκη μελών της ίδιας οικογένειας, που αρχικά έζησαν στην Ιταλία, και στη συνέχεια μετακινήθηκαν προς την Ελλάδα, κατά τον 17ο αιώνα. Η διήγηση εδώ διαπνέεται από τρυφερότητα και νοσταλγία για έναν κόσμο πια χαμένο. |
|
Στις 8.12.2020, διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης, η 4η σύσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Αντισημιτισμό. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, καθώς και εθνικές αντιπροσωπείες των χωρών-μελών της Ε.Ε., με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργείων, των ειδικών απεσταλμένων για τον αντισημιτισμό και εκπροσώπων των Εβραϊκών Κοινοτήτων.
Εκ μέρους του Ελληνικού Εβραϊσμού στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Α’ Αντιπρόεδρος και ο Γεν. Ταμίας του ΚΙΣΕ, κ. Μάνος Αλχανάτης και Δανιήλ Μπεναρδούτ. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΥΠΕΞ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προάσπιση της μνήμης του Ολοκαυτώματος Δρ. Ευστάθιος Λιανός – Λιάντης.
Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση ήταν η εξέλιξη της στρατηγικής της κάθε χώρας για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, η πρακτική χρήση του ορισμού του αντισημιτισμού του IHRA και η αντιμετώπιση των αντισημιτικών προκαταλήψεων.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος επανέλαβε πως η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να νικήσει τον αγώνα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Επίσης, ευχαρίστησε τη Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. για την έγκριση της Διακήρυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ένταξη του θέματος της καταπολέμησης του αντισημιτισμού σε όλους τους τομείς της πολιτικής και ενημέρωσε ότι το 2021 πρόκειται να εγκριθεί μία ενιαία στρατηγική της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.
|
Περισσότερα...
|
του ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΛΦΕΛΗ
Ο σημερινός Έλληνας πρωθυπουργός παρέστη στις 27 Ιανουαρίου του 2020 σε μια συγκινητική τελετή για να τιμήσει τα 75 χρόνια από τότε που έκλεισε το βάρβαρο ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς.
Όμως σήμερα -και παρ’ όλη την πανδημία- φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν αρκετό, αφού ο αντισημιτισμός και στην Ελλάδα (αλλά και στην Ευρώπη) βρίσκεται σε έξαρση. Στην Ελλάδα βεβηλώθηκε στις 10 Οκτωβρίου το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης.
Και το ίδιο έγινε και στην Αθήνα και τη Ρόδο. Ωστόσο υπάρχει και ένα πιο ανησυχητικό στοιχείο. Από μια πρόσφατη Ευρωπαϊκή έρευνα αποκαλύφθηκε, ότι μόνο το 60% των Ελλήνων πιστεύει ότι το Ολοκαύτωμα ήταν μια «αρνητική εξέλιξη» (Αnti- Semitism in Greece : A country report, 2020).
Επιπλέον, σύμφωνα με μια περσινή έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (που εκδόθηκε από το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ) το 34,63% των Ελλήνων διαφωνεί με τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στα σχολεία!
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα ήταν ωφέλιμο να θυμηθούμε ξανά πώς φθάσαμε στο φαινόμενο του Ολοκαυτώματος.
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |