Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τη λύπη του για τη χρησιμοποίηση απεικόνισης του Τείχους των Δακρύων της Ιερουσαλήμ, ιερού χώρου των Εβραίων, σε γελοιογραφία που αναρτήθηκε στο λογαριασμό facebookτης διαδικτυακής κοινότητας «Το Παρατηρητήριο», με σκοπό τη διακωμώδηση πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Ο παραλληλισμός της γελοιογραφίας, αλλά και τα σχόλια που συνοδεύουν την ανάρτησή της, είναι καταδικαστέα για τον οποιονδήποτε ιερό τόπο.
Θεωρούμε ότι η όποια έκφραση σάτιρας οφείλει να σέβεται κάθε θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου, αλλά και τις κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές ευαισθησίες όλων των κοινωνικών ομάδων.
Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2016
Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος |
|
«Κανείς δεν απορεί όταν σκοτώνονται Εβραίοι, διότι είναι Εβραίοι», έγραψε ο εκδότης του Charlie Hebdo, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην αφιερωματική έκδοση του περιοδικού με αφορμή την επέτειο ενός έτους από την τρομοκρατική επίθεση στο περιοδικό.
«Έχουμε τόσο πολύ συνηθίσει να βλέπουμε Εβραίους να σκοτώνονται επειδή είναι Εβραίοι» έγραψε ο Ζεράρ Μπιάρντ στο κύριο άρθρο της τελευταίας έκδοσης του περιοδικού. «Αυτό είναι λάθος και όχι μόνο σε ανθρώπινο επίπεδο. Σε κάθε τρομοκρατικό χτύπημα ο εκτελεστής αποφασίζει ποιον θα στοχοποιήσει ως Εβραίο και αυτό αποδεικνύεται από τα γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Εκείνη την ημέρα οι δήμιοι μας έδειξαν ότι είχαν αποφασίσει πως είμαστε όλοι Εβραίοι».
|
Περισσότερα...
|
Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 12.1.2016 δημοσιεύτηκε το άρθρο που ακολουθεί του κ. Βίκτωρ Ι. Ελιέζερ σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ - ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕ ΤΟ INTERNET;
«Κανείς δεν απορεί όταν σκοτώνονται Εβραίοι, διότι είναι Εβραίοι», έγραψε ο εκδότης του Charlie Hebdo, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην αφιερωματική έκδοση του περιοδικού με αφορμή την επέτειο ενός έτους από την τρομοκρατική επίθεση στο περιοδικό και στο Εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι. «Έχουμε τόσο πολύ συνηθίσει να βλέπουμε Εβραίους να σκοτώνονται επειδή είναι Εβραίοι» έγραψε ο Ζεράρ Μπιάρντ. «Αυτό είναι λάθος και όχι μόνο σε ανθρώπινο επίπεδο. Σε κάθε τρομοκρατικό χτύπημα ο εκτελεστής αποφασίζει ποιον θα στοχοποιήσει ως Εβραίο και αυτό αποδεικνύεται από τα γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Εκείνη την ημέρα οι δήμιοι μας έδειξαν ότι είχαν αποφασίσει πως είμαστε όλοι Εβραίοι».
|
Περισσότερα...
|
|
Μωυσή Κ. Κωνσταντίνη: «Οι Ισραηλιτικές Κοινότητες της Ελλάδος μετά το Ολοκαύτωμα - Από τις εκθέσεις του Κανάρη Δ. Κωνσταντίνη», Αυτοέκδοση, Αθήνα 2015 [κατεβάστε το ΕΔΩ]
Καταγράφοντας ένα σημαντικό μέρος της οικογενειακής του ιστορίας, ο Μωϋσής Κ. Κωνσταντίνης, επί σειρά ετών πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, παρουσιάζει το έργο του πατέρα του Κανάρη Δ. Κωνσταντίνη, ιδρυτικού στελέχους του Ελληνικού Εβραϊσμού και πρώτου προέδρου του ΚΙΣ. Το έργο έχει διπλή σημασία για τον δημιουργό του καθώς το προσωπικό στοιχείο συνδυάζεται με το οικογενειακό πάθος για τα κοινά και τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς. Ταυτόχρονα το βιβλίο έχει ιστορική αξία για την εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδος καθώς συνδέεται με την κρίσιμη περίοδο της ανασυγκρότησης του Εβραϊσμού μετά την λαίλαπα του Ολοκαυτώματος.
Το κύριο μέρος του βιβλίου αποτελείται από τις εκθέσεις που συνέτασσε μεταπολεμικά ο Κανάρης Κωνσταντίνης ύστερα από τις επισκέψεις του σε Ισραηλιτικές Κοινότητες ανά την Ελλάδα. Ο Κ. Κωνσταντίνης ταξίδευε τότε για λογαριασμό των ΤΤΤ (Ταχυδρομεία, Τηλέφωνα, Τηλέγραφοι), ενώ παράλληλα σε κάθε ταξίδι του ερχόταν σε επαφή με τους επιζήσαντες των αποδεκατισμένων εβραϊκών κοινοτήτων καταγράφοντας για λογαριασμό του ΚΙΣΕ το μέγεθος της καταστροφής και τις ανάγκες –υλικές και σε ανθρώπινο δυναμικό- για την αναβίωση της εβραϊκής ζωής. Το πολύτιμο αυτό υλικό αποτελεί πρωτογενές ιστορικό ντοκουμέντο για τις συνθήκες που επικρατούσαν τη δύσκολη εκείνη περίοδο. «Ο πατέρας μου όταν συνέτασσε τις εκθέσεις του δεν απέβλεπε σε δημοσιότητα ούτε μπορούσε να φανταστεί ότι αυτές θα αποτελούσαν κάποτε τεκμήρια μιας εποχής της ελληνικής ιστορίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογό του ο Μωϋσής Κωνσταντίνης.
|
Περισσότερα...
|
Το ΑΠΘ συμμετέχοντας και φέτος στις εκδηλώσεις μνήμης που καθιέρωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης εδώ και τρία χρόνια με αφορμή τα 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για τα στρατόπεδα θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκενάου, διεξάγει διαγωνισμό σχεδιασμού αφίσας στη μνήμη των 50.000 Θεσσαλονικέων Εβραίων που θανατώθηκαν στα κρεματόρια.
Δείτε την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Διαβάστε σχετικά:
- ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ |
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |