Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5033 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΟΙ ΔΙΩΚΤΕΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ PDF Εκτύπωση E-mail

«Η εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα αποδεκατίστηκε, πρόκειται για μια απίστευτα θλιβερή ιστορία. Αλλά τις διώξεις των Εβραίων τις έκαναν απευθείας οι Γερμανοί και όχι οι Ελληνες συνεργάτες τους, όπως στη Γαλλία στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο όπου έδρασε η γαλλική αστυνομία».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο αναφερόμενος στις μαύρες σελίδες της Iστορίας του τόπου μας όσον αφορά την περίοδο της Κατοχής, ο Εβραίος ιστορικός, δικηγόρος και συγγραφέας Σερζ Κλάρσφελντ, που ήρθε στην Αθήνα με αφορμή την έκδοση των Απομνημονευμάτων του που συνυπογράφει με την Μπεάτε, τη σύζυγό του, ενισχύει την ιστορική μας μνήμη και ταυτοχρόνως μας αποενοχοποιεί.

Εχοντας αφιερώσει κυριολεκτικά τη ζωή του, μαζί με τη Γερμανίδα γυναίκα του, στη δίωξη των ναζί σε όλο τον κόσμο και στην αποκατάσταση των Εβραίων θυμάτων και των οικογενειών τους, δεν διστάζει ακόμα και να κατονομάσει «τον Αλόις Μπρούνερ και τον Κουρτ Βαλτχάιμ, που ενέχονται σε διώξεις στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», αναγνωρίζοντας, όμως, ότι «στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά, τόσο για την Ιστορία του Ολοκαυτώματος όσο και για την Ιστορία των Εβραίων, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί και ο αντισημιτισμός που εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα».

Περισσότερα...
 
ΣΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ Ο ΠΑΠΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Πρώτη φορά επισκέπτεται συναγωγή ο Πάπας Φραγκίσκος ως προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στην κεντρική συναγωγή της Ρώμης αναγνώρισε ο Ποντίφικας τα βήματα προόδου στις σχέσεις μεταξύ Καθολικών και Εβραίων.

Όταν πριν από 30 χρόνια ο Ιωάννης Παύλος Β΄ ήταν ο πρώτος Πάπας που επισκεπτόταν τη συναγωγή της Ρώμης, για πολλούς η πράξη του αποτελούσε πρωτάκουστο γεγονός. Από τότε έως σήμερα Καθολικοί και Εβραίοι έρχονται όλο και πιο κοντά. Σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε τη χειρονομία ως ο τρίτος εν τω μεταξύ Ποντίφικας που επισκέπτεται τη συναγωγή. Τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης τον υποδέχτηκαν με τον χαιρετισμό Viva Papa Francesco.
Στον εβραϊκό οίκο λατρείας ξενάγησαν τον Πάπα ο αρχιραββίνος Ρικάρντο ντι Σένι και η πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας Ρουθ Ντουρεγκέλο. «Από εχθροί και ξένοι γίναμε φίλοι και αδελφοί» είπε ο Πάπας, όπως αναφέρει η Deutshe Welle. «Όλοι ανήκουμε σε μία οικογένεια, την οικογένεια του Θεού. Εύχομαι να συνεχίσουμε να πληθαίνουμε μαζί και να αυξάνεται η αμοιβαία γνώση και η εκτίμηση ανάμεσα στις δύο κοινότητες της πίστης» τόνισε ο Φραγκίσκος στον λόγο του.

Ο διάλογος ανάμεσα στον Εβραϊσμό και τον Καθολικισμό είναι καθήκον.

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ- ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΕΝΤΕ ΑΙΩΝΩΝ» PDF Εκτύπωση E-mail

της Βίκης Κωστή

Μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων, παρακολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Σαμουήλ Μόρδου, με τίτλο «Οι Εβραίοι της Ζακύνθου – Χρονικό Πέντε αιώνων», καθώς και το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη κ. Τώνη Λυκουρέση, με τίτλο «Το τραγούδι της Ζωής», την Κυριακή 10/1/2016, στο Πνευματικό  Κέντρο της Ι.Κ. Αθηνών.

Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ, κ. Μωϋσής Κωνσταντίνης, ο οποίος προλόγισε το βιβλίο, αναφέρθηκε σε οικογενειακά του στοιχεία που συνδέουν την καταγωγή του με τη Ζάκυνθο και την τέως εβραϊκή της κοινότητα. Αναφέρθηκε ακόμη στις μεγάλες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που έλαβαν χώρα υπό την αιγίδα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 1992 η πρώτη, προς τιμήν των επιφανέστερων σωτήρων των Εβραίων της Ζακύνθου, Μητροπολίτη Χρυσοστόμου του Δημητρίου και Δημάρχου Λουκά Καρρέρ, και τον Ιούλιο του 2014 η δεύτερη, στη μνήμη των Ζακύνθιων Εβραίων, θυμάτων του Ολοκαυτώματος στη Κέρκυρα και στα Χανιά, όπως και στη μνήμη του Ζακύνθιου Μωϋσή Φόρτες που έπεσε μαχόμενος στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο του ’40. Ο κ. Κωνσταντίνης ξεχώρισε το βιβλίο του κ. Μόρδου, εξαίροντάς το ως ένα συστηματικής και πλήρους καταγραφής πόνημα για την ιστορία των Εβραίων της Ζακύνθου, που εκδόθηκε μετά από την απαράμιλλα επίπονη, εντατική και επιμελή του εργασία.

Περισσότερα...
 
ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ «ΣΙΝΤΛΕΡ» ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Μια νέα σημαντική ψηφίδα στο πολυσύνθετο μωσαϊκό της ιστορίας της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να προσθέσει η Ισραηλιτική Κοινότητα που αφορά μια άγνωστη υπόθεση της περιόδου της κατοχής και της εξόντωσης των Εβραίων της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα. Πρόκειται για την ηρωϊκή δράση του τότε προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης Άγγελου Κουτσουμάρη ο οποίος επιχείρησε να συντονίσει ένα δίκτυο παράνομων υιοθεσιών εβραιόπουλων σε χριστιανικές οικογένειες ώστε να τα σώσει από το Άουσβιτς και το θάνατο.

Το θέμα ανέδειξε στη δημοσιότητα πριν λίγους μήνες η «ΜτΚ» με εκτενές ρεπορτάζ κάτι που ενεργοποίησε περαιτέρω την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Μάλιστα το ρεπορτάζ τόνιζε χαρακτηριστικά πως ουσιαστικά ο Άγγελος Κουτσουμάρης είχε διαμορφώσει μια λίστα σωτηρίας παιδιών, τη «λίστα του Σίντλερ» της Θεσσαλονίκης…

Περισσότερα...
 
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΑΛΚΑΛΑΗ ΜΕ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 14.1.2016 δημοσιεύτηκε το παρακάτω άρθρο της Μαργαρίτας Πουρνάρα για τη φωτογραφική έκθεση της εικαστικού Αρτέμιδος Αλκαλάη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 20 Ιανουαρίου 2016 στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ

Η εικαστικός Αρτεμις Αλκαλάη είχε πάντα ιδιαίτερη σχέση με το ύφασμα. Ακόμη κι όταν δεν το χρησιμοποιεί στα έργα της, ξέρει να αγγίζει αυτά τα ευαίσθητα, ψυχικά «νήματα», να υφαίνει συναισθήματα που κάνουν τη δουλειά της ανυπόκριτα συγκινητική.

Η νέα της ενότητα θα παρουσιαστεί σε μια έκθεση στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, με τίτλο «Ελληνες Εβραίοι επιζώντες από το Ολοκαύτωμα. Μια εικαστική αφήγηση». Εκεί εκθέτει 44 πορτρέτα συμπατριωτών μας που πέρασαν από το Αουσβιτς και το Μπέργκεν-Μπέλσεν, κάποιοι εκ των οποίων φωτογραφίζονται με συγκεκριμένες δημιουργίες της, οι οποίες σχετίζονται με την ιδιαίτερη ιστορία τους.

Η σύζευξη αυτή δεν είναι καθόλου ναρκισσιστική αλλά σίγουρα έχει στοιχεία αυτοαναφορικότητας, καθώς η καλλιτέχνιδα μεγάλωσε σε μια οικογένεια που είχε υποστεί τόσο τον διωγμό όσο και το βάρος της απώλειας. Επέλεξε λοιπόν τον ιαματικό τρόπο της τέχνης για να επεξεργαστεί και τα δικά της βιώματα.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae