ΙΑΣΟΝΑΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ
Συναγωνιστές. Το ΕΑΜ και οι εβραίοι της Ελλάδας
Εκδόσεις Ψηφίδες, Δεκέμβριος 2020
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Ο εβραϊκός πληθυσμός στην Ελλάδα πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στη ναζιστική Γενοκτονία. Ένας όχι ευκαταφρόνητος αριθμός κατάφερε να γλιτώσει από τον διωγμό ζώντας κρυπτόμενος στην ύπαιθρο ή ακόμα και μέσα στις γερμανοκρατούμενες πόλεις, διαφεύγοντας στο εξωτερικό ή εντασσόμενος στην Αντίσταση. Από τις αντιστασιακές οργανώσεις, εκείνη που διασταυρώθηκε πιο άμεσα με τον εβραϊκό πληθυσμό ήταν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Η συντριπτική πλειοψηφία των εβραίων που πήραν μέρος στην Αντίσταση βρέθηκαν στις εαμικές οργανώσεις (ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, Εθνική Αλληλεγγύη, Αετόπουλα) και στον ΕΛΑΣ. Σημαντικός αριθμός από τους περίπου 8.000 εβραίους που γνωρίζουμε πως επιβίωσαν, είτε κρυπτόμενοι στην ύπαιθρο ή στις πόλεις, είτε διαφεύγοντας στη Μέση Ανατολή, έτυχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υποστήριξης από πρόσωπα και πρωτοβουλίες που συνδέονταν με το ΕΑΜ. Απολυτήρια και φύλλα πορείας του ΕΛΑΣ είναι από τα ελάχιστα κείμενα της κατοχικής περιόδου, στα οποία η αναγραφή του εβραϊκού ονόματος γινόταν για λόγους τιμής και αναγνώρισης και όχι ως μία ακόμα εγγραφή στην καταθλιπτική γραφειοκρατία του διωγμού, της σύλληψης και της εξόντωσης.
|
Περισσότερα...
|
|
Στις 17.12.2020 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της huffingtonpost το παρακάτω άρθρο με τίτλο «Το πέρασμα από την Ιερουσαλήμ» του δημοσιογράφου κ. Βίκτωρα Ελιέζερ.
"Είναι απορίας άξιο πως δύο σκληροπυρηνικοί ηγέτες – Τραμπ και Νετανυάου - κατάφεραν να πετύχουν την εξομάλυνση των σχέσεων τεσσάρων σημαντικών αραβικών κρατών με το Ισραήλ, μέσα σε 4 μήνες. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Μπαχρέιν, Σουδάν και Μαρόκο, άλλαξαν την μορφή του Εβραϊκού κράτους στη δική τους κοινή γνώμη, από «καρκίνωμα» το οποίο πρέπει να ξεριζωθεί από τη περιοχή σε ένα κράτος «συνεταίρο» στις business και ως παράγοντα σταθερότητας. Οι Ισραηλινοί χαίρονται και αποδεικνύουν ότι μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά και αρμονικά με τους Άραβες και με τον πολιτισμό τους.
To Χανουκά, η εβραϊκή γιορτή που σηματοδοτεί την αντίσταση του μονοθεϊσμού απέναντι στην ειδωλολατρία, γιορτάζεται δημόσια στο Μπαχρέιν, επενδυτές από τα ΗΑΕ αγοράζουν το 50% της ισραηλινής ομάδας ποδοσφαίρου Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ της οποίας οι οπαδοί μισούν κάθε τι αραβικό, και σύντομα θα ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις Τελ Αβίβ – Ραμπάτ. Άραβες και Ισραηλινοί ανανεώνουν τη γνωριμία τους μετά τον βίαιο εκτοπισμό 450000 Εβραίων από τις Αραβικές χώρες.
|
Περισσότερα...
|
της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ
Οταν, το 2010, βρέθηκα με υποτροφία του Ιδρύματος Φούλμπραϊτ στη Νέα Υόρκη, έμαθα με έκπληξη την ύπαρξη της ιστορικής συναγωγής των Ρωμανιωτών Εβραίων από τα Γιάννενα, στο νότιο τμήμα του Μανχάταν. Με μοναδικό αρχιτεκτονικό ύφος, η Kehila Kedosha Janina, στην οδό Μπουμ, χτίστηκε το 1927 από Γιαννιώτες που είχαν μεταναστεύσει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στις αρχές του 20ού αιώνα. Πέρασα το κατώφλι ένα Σάββατο, για να με ξεναγήσει εκεί η «ψυχή» της συναγωγής, Μάρσια Οικονομοπούλου-Χαντάντ. Το πιο συγκινητικό είναι ότι γνώρισα δεκάδες απογόνους εκείνων των πρώτων μεταναστών που, αν και γεννημένοι στις ΗΠΑ, δάκρυζαν όταν μιλούσαν για τον τόπο καταγωγής τους. Οι άνθρωποι αυτοί επισκέπτονταν την Ηπειρο κάθε καλοκαίρι για να αποτίσουν φόρο τιμής στην πόλη όπου ρίζωσε για πολλούς αιώνες η κοινότητά τους.
Οι Ρωμανιώτες εγκαταστάθηκαν στα εδάφη μας την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Υπήρξαν πάντοτε ελληνόφωνοι και είχαν υιοθετήσει πολλά τοπικά ήθη και έθιμα, κρατώντας διαφορετικό μονάχα το θρήσκευμα. Για 17 αιώνες, μέχρι την έλευση των εκδιωχθέντων από την Ισπανία και την Πορτογαλία Σεφαραδιτών, το 1492, υπήρξαν η μοναδική πληθυσμιακή ομάδα που είχε συμβιώσει με τους Ελληνες. Επίσης, θεωρούνται αποδεδειγμένα οι πρώτοι Εβραίοι που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη. Αν και είχαν διασκορπιστεί σε όλη την επικράτεια, η κοινότητα των Ιωαννίνων ήταν πάντοτε κραταιά, με διακεκριμένα μέλη. Η παρουσία της «πλούτιζε» τα Γιάννενα μέχρι και τον βίαιο εκτοπισμό από τους ναζί, όταν 1.870 άτομα έφυγαν για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επέστρεψαν μονάχα 100, συν μερικές δεκάδες άλλοι που είχαν καταφέρει να διαφύγουν στα βουνά.
|
Περισσότερα...
|
|
Θρησκευτικό φανατισμό και μισαλλοδοξία αποπνέει ο νέος βανδαλισμός ιερών εβραϊκών χώρων στη Λάρισα, που έγινε στις 3.12.2020.
Χρησιμοποιώντας θρησκευτικά σύμβολα, οι ιερόσυλοι αποτύπωσαν το αντιεβραϊκό τους μίσος στην εξωτερική πρόσοψη της Συναγωγής Λάρισας, καθώς και στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, εκφράζοντας την απαξίωση τους για την ιερότητα των χώρων και καταπατώντας τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Ο Ελληνικός Εβραϊσμός καταδικάζει τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις. Ζητούμε από τις αρμόδιες Αρχές τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, καθώς και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαραγαρίτη Σχοινά, μόλις προ δύο ημερών: «Η Ευρώπη στέκεται σταθερά ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού. Η εβραϊκή ζωή είναι και πάντα θα είναι τμήμα των Ευρωπαϊκών κοινωνιών, καθώς και του τρόπου ζωής μας».
Καμιά ανοχή στο φανατισμό, στη μισαλλοδοξία και στον αντισημιτισμό.
Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2020
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
|
Περισσότερα...
|
Από τον Ραβίνο Ηλία Σαμπετάι, δημοσίευση 9.12.2020
Το Χανουκά αποτελεί σπουδαίο σταθμό στις σχέσεις δύο πρωτοποριακών πολιτιστικών παραδόσεων: Ιουδαϊσμού και Ελληνισμού. Αναφέρεται στη σύγκρουση των Μακκαβαίων με τις στρατιές του Αντίοχου Δ', στις αρχές β' αιώνα π.κ.π., για την προάσπιση της πατρικής πίστης, των Ιουδαϊκών κανόνων και παραδόσεων, αλλά και της ελευθερίας: ελευθερία συνείδησης, ελευθερία στο διαφορετικό πιστεύω.
Κάποιοι βλέπουν το χρονικό του Χανουκά ως σοβαρό περιστατικό στην προαιώνια και ατέρμονη αντιπαράθεση του Βιβλικού Μονοθεϊσμού και του Αρχαιοελληνικού Φιλοσοφικού Πολιτισμού.
Είναι έτσι; Η Ιστορία απαντά: ασφαλώς όχι!
Η συνάντηση του Ιουδαϊσμού και του Ελληνικού Πολιτισμού την εποχή του Μέγα Αλέξανδρου, υπήρξε ενδιαφέρουσα και ελκυστική και για τους δύο λαούς. Οι Ιουδαίοι γνώρισαν έναν καινούριο πνευματικό και πολιτισμικό κόσμο. Η Ελληνική σκέψη και η Ελληνική γλώσσα συνέβαλαν στη ραγδαία ανάπτυξη των Ιουδαίων της Διασποράς. Ιουδαίοι λόγιοι ραβίνοι προχώρησαν στην πρώτη ελληνική μετάφραση της Ιουδαϊκής Βίβλου - τη μετάφραση των Εβδομήκοντα - που άνοιξε αμφίπλευρους διαύλους επικοινωνίας. Τους Ιουδαίους σοφούς Νομοδιδάσκαλους γοήτευσε η Ελληνική ορθολογική σκέψη και η γλώσσα.
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |