Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1853 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Π.Α. Μ. ΑΜΠΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Αμπάς, σε ομιλία του στη Ραμάλα στις 30.4.2018, προέβη σε απαράδεκτες δηλώσεις καθώς, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι «οι εβραίοι εξοντώθηκαν (από τη Ναζιστική Γερμανία) όχι λόγω της θρησκείας τους, αλλά λόγω της κοινωνικής τους δραστηριότητας που συνδεόταν με τις τράπεζες και την τοκογλυφία».

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά απογοήτευση του ελληνικού εβραϊσμού και καταδικάζει απερίφραστα τις δηλώσεις του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Αμπάς, οι οποίες δυστυχώς τον κατατάσσουν στον κατάλογο των αρνητών του Ολοκαυτώματος.

Τέτοιου είδους απόψεις, που αλλοιώνουν την ιστορική πραγματικότητα και ενθαρρύνουν το μίσος, δεν μπορεί παρά να αποδοκιμαστούν από τη διεθνή κοινότητα και από το σύνολο του εβραϊκού λαού σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ των 6.000.000 Εβραίων θυμάτων του Ναζισμού, συμπεριλαμβάνονται 65.000 Έλληνες Εβραίοι.   

Αθήνα, 3 Μαΐου 2018

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ ΜΑΤΑΡΑΣΣΟ «ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΑΝ» PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 23.4.2018 έγινε στην Αθήνα, στο Πνευματικό Κέντρο της I.K. Αθηνών, εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΚΙΣΕ και οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια για την παρουσίαση του βιβλίου «Κι όμως όλοι τους δεν πέθαναν. Η καταστροφή των Ελληνοεβραίων της Θεσσαλονίκης κατά τη Γερμανική Κατοχή»του Ισαάκ Ματαράσσο.

Πρόκειται για εμπλουτισμένη επανέκδοση του βιβλίου που ο γιατρός Ισαάκ Ματαράσσο, από τη Θεσσαλονίκη, δημοσίευσε το 1948 καταγράφοντας τον διωγμό και την εκτόπιση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και μεταπολεμικά τις μαρτυρίες που συνέλεξε από τους επιζώντες ομήρους τους οποίους περιέθαλπε ως γιατρός. Για την παρουσίαση της νέας έκδοσης ήρθαν στην Ελλάδα τα εγγόνια του Ματαράσσο, Φρανσουά και Πασκάλ.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της συγκεκριμένης μαρτυρίας λόγω της εγγύτητάς της με το Ολοκαύτωμα, και ο εγγονός του συγγραφέα Φρανσουά Ματαράσσο, ο οποίος αναφέρθηκε στην έντονη προσωπικότητα του παππού του, όπως του έχει μεταφερθεί από τις διηγήσεις του πατέρα του Ρομπέρ. Χαρακτηριστικά ο Φ. Ματαράσσο τόνισε πως παρότι ο πατέρας του μετανάστευσε πολύ νέος και η οικογένεια έχτισε τη ζωή της στην Αγγλία και τη Γαλλία, οι αναμνήσεις του από τη Θεσσαλονίκη ήταν πάντα ζωντανές και μετέδωσε τους δεσμούς και την αγάπη του για την Ελλάδα στα παιδιά του. Αφού αναφέρθηκε στις περιπέτειες και τον χωρισμό των μελών της οικογένειας κατά την Κατοχή, καθώς και στο πάθος του παππού του να καταγράφει τα πάντα «για να μάθει ο κόσμος», ο Φ. Ματαράσσο έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τους συντελεστές της εκδήλωσης και της έκδοσης, φανερά συγκινημένος από το ενδιαφέρον και την εκτίμηση που η Ελλάδα και η εβραϊκή κοινότητα τρέφουν για την οικογένεια Ματαράσσο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα...
 
ΜΕ ΚΙΠΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ– ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Χιλιάδες Γερμανοί θα συγκεντρωθούν σήμερα, 25.4.2018, στους δρόμους του Βερολίνου φορώντας κιπά, σε μια εκδήλωση καταδίκης του αντισημιτισμού, με αφορμή την επίθεση της περασμένης εβδομάδας εναντίον δύο νέων με κιπά, που στοχοποιήθηκαν και χτυπήθηκαν σε συνοικία του Βερολίνου. 1.453 παρόμοια περιστατικά έλαβαν χώρα στη Γερμανία το 2017. Η πορεία διαμαρτυρίας διοργανώνεται από την εβραϊκή Κοινότητα του Βερολίνου. Ακόμη κι αν δεν βρεθείτε σήμερα στο Βερολίνο, μπορείτε να δηλώσετε τη συμπαράστασή σας στην εκστρατεία #IchBinJude [Είμαι Εβραίος] των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή κάνοντας SHARE σε αυτό το βίντεο.

Το περιστατικό έφερε και πάλι στη δημοσιότητα το ζήτημα της αφαλούς διαβίωσης των Εβραίων στη Γερμανία. Αυτό ήθελε να εξακριβώσει και ο ένας εκ των θυμάτων, ο 19χρονος Ισραηλινός Ανταμ Αρμούς, που κυκλοφορούσε στους δρόμους του Βερολίνου φορώντας κιπά γιατί δεν πίστευε ότι οι Εβραίοι διατρέχουν κίνδυνο. «Δεν είμαι Εβραίος, είμαι Ισραηλινός, μεγάλωσα στο Ισραήλ σε Αραβική οικογένεια και ήθελα να κάνω ένα πείραμα», δήλωσε ο Ανταμ σε συνεντεύξεις που έδωσε στην DW και στην ισραηλινή τηλεόραση. Ο Ανταμ είχε την ετοιμότητα να τραβήξει σε βίντεο (δείτε το εδώ) την επίθεση που δέχθηκε από νεαρούς που αρχικά τον έβριζαν -αποκαλώντας τον Εβραίο- ενώ τελικά ένας από τους επιτιθέμενους έβγαλε τη ζώνη του και άρχισε να τον κυνηγά και να τον χτυπά.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι πρόκειται για «ενα ιδιαιτέρως φρικτό επεισόδιο» και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση «θα αντιδράσει με όλες τις δυνάμεις της κατά του αυξανόμενου αντισημιτισμού στη Γερμανία».

 
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΕΜΠΕΝΖΕΕ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

H δραματική έκκληση "Ποτέ ξανά", αντήχησε στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου -μαρμάρινης πλάκας Μνήμης Ελλήνων Θυμάτων-  με την οποία η Ελλάδα τίμησε τους πάνω από 350 νεκρούς της -θύματά της στο πρώην γερμανοναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Έμπενζεε της 'Ανω Αυστρίας, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην τελετή στις 28.4.2018 παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ελληνικής και κυπριακής πρεσβείας στην Αυστρία -με επικεφαλής την πρέσβειρα της Ελλάδας Χρυσούλα Αλειφέρη- της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας με τον Γενικό Γραμματέα του, Βίκτωρα Ελιέζερ, όπως επίσης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, του Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία (με επικεφαλής τους προέδρους τους) και του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών και Επιστημόνων του Γκρατς. Παραβρέθηκαν επίσης αρκετοί Έλληνες και Εβραίοι Έλληνες που ζουν στην Αυστρία, καθώς και ο ιδρυτής και διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας στο Έμπενζεε Δρ. Κουατέμπερ, ο οποίος είχε βοηθήσει ουσιαστικά και διαδικαστικά στην τοποθέτηση της πλάκας Μνήμης Ελλήνων Θυμάτων στις πρώην εγκαταστάσεις του στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Τρισάγιο στην μνήμη των Ελλήνων θυμάτων τέλεσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας, ιερέας πάτερ Ηλίας, ενώ την εβραϊκή επιμνημόσυνη προσευχή ανέπεμψε ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, ο οποίος αργότερα εκφώνησε έναν ιδιαίτερα συγκινητικό λόγο.

Περισσότερα...
 
ΙΣΡΑΗΛ: 70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Πώς το εβραϊκό κράτος κατάφερε να είναι πραγματική οικονομική και στρατιωτική δύναμη, αλλά και η Κοιλάδα του Πυριτίου της Εγγύς Ανατολής

του Αθαν. Χ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ

Όταν το 1960 επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Ισραήλ, ως φοιτητής που έπρεπε επί έναν μήνα να κάνει μία πρώτη πρακτική εξάσκηση στην πραγματική οικονομία, πήγα κατ’ ευθείαν σε ένα κιμπούτς. Εκεί πήρα μια πρώτη γεύση ενός σοσιαλιστικού τρόπου ζωής, σε μία χώρα την οποία όλοι οι γείτονές της ήθελαν να καταστρέψουν. Η εμπειρία μου ήταν εκπληκτική. Σίγουρα δε, άξιζε πολλά πανεπιστημιακά χρόνια.

Όμως, στο κείμενο που κατέθεσα στο πανεπιστήμιο μετά το πέρας του stage, κατέληγα στο συμπέρασμα ότι τα ρωσικής εμπνεύσεως κιμπούτς ήσαν καταδικασμένα –για τον απλό λόγο ότι η αυτοκατανάλωση αγροτικών προϊόντων σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Τόνιζα επίσης ότι, επειδή το όλο περιβάλλον μέσα στο οποίο έπρεπε να επιβιώσει το Ισραήλ δεν βοηθούσε την βιομηχανική ανάπτυξη, η χώρα αυτή έπρεπε να ανακαλύψει και να αξιοποιήσει νέους πλουτοπαραγωγικούς τομείς.

Αφού πέρασαν 22 χρόνια από την έκθεσή μου αυτή, επισκέφθηκα εκ νέου το Ισραήλ το 1982, ως δημοσιογράφος πλέον. Η χώρα, παρά τον εχθρικό της περίγυρο, είχε κάνει τεράστια βήματα προόδου και ήταν κυριολεκτικά αγνώριστη. Όσο για το κιμπούτς που είχα γνωρίσει, δεν ήταν πια μία αγροτική εκμετάλλευση αλλά ένα πολύ προωθημένο κέντρο υψηλής τεχνολογίας. Με αφορμή την νέα εμπειρία μου, είχα γράψει τότε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο (ΟΤ) ότι η Ελλάδα, αντί να βρίζει και να υποτιμά την μοναδική δημοκρατία της Μέσης Ανατολής, καλά θα έκανε να πάρει τεχνολογικά και αμυντικά μαθήματα από αυτήν, αν πραγματικά ήθελε να γνωρίσει ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη και πολύ υψηλό επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae