Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 12109 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΕ ΑΠΟ Η&Μ, ΗERITAGE & MUSEUMS PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, τελευταία ημέρα των «Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Ημερών», το Η&Μ, Heritage and Museums - Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία διοργάνωσε διαδικτυακά απονομή βραβείων σε τρεις επικεφαλής Μουσείων της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν διαγράψει μία αξιοσημείωτη πορεία τα τελευταία χρόνια στο χώρο των Μουσείων και του Πολιτισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στον εκπαιδευτικό τους ρόλο.

Ένας από τους στόχους του Η&Μ είναι η προώθηση του παγκόσμιου πολιτιστικού αποθέματος, μέσα από ενέργειες επικοινωνίας, εκπαίδευσης και έρευνας. Σε αυτό το πνεύμα, φέτος που γιορτάζει το 13ο έτος από την ίδρυσή του, αποφάσισε η απονομή των βραβείων να γίνει στους: Ζανέτ Μπαττίνου Αρχαιολόγο, Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, Σοφία Πελοποννησίου - Βασιλάκου Μουσειολόγο, Επιμελήτρια της "Οικίας Κατακουζηνού" και τον Κώστα Μανιατόπουλο Ιστορικό Τέχνης-Ζωγράφο, Διευθυντή του "Μουσείου & Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade".

Οι βραβευθέντες εκτός από τις γνώσεις τους έχουν υπερβεί τις συνήθεις επαγγελματικές δραστηριότητές τους, με ιδιαίτερη αφοσίωση και προσφορά προς το Μουσείο μέσα και από τον προσωπικό τους χρόνο.

Περισσότερα...
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ WJC ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΓΙΟΜ ΚΙΠΟΥΡ PDF Εκτύπωση E-mail

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Αντιδρώντας σε αναφορές για τη δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης «Κίνημα Νορδικής Αντίστασης» (NRM), η οποία εξαπέλυσε σειρά συντονισμένων αντισημιτικών ενεργειών κατά εβραίων της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας την ημέρα του Γιομ Κιπούρ, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC) Ρόναλντ Λόντερ καταδίκασε τις προσβλητικές εκφράσεις αντισημιτισμού κατά τη διάρκεια της ιερότερης ημέρας του εβραϊκού θρησκευτικού έτους. Οι επιθέσεις αυτές περιλάμβαναν βανδαλισμούς εβραϊκών ιδρυμάτων και διανομή αντισημιτικών φυλλαδίων σε διάφορες πόλεις της Σουηδίας, καθώς και έξω από τη συναγωγή στην πόλη Νόρσεπινγκ της Σουηδίας.    

Ο Πρόεδρος του WJC καταδίκασε τις αντισημιτικές επιθέσεις και επεσήμανε τον κίνδυνο που υπάρχει για τους Εβραίους της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου δηλώνοντας:

«Κατά τη διάρκεια του Γιομ Κιπούρ φέτος, το δεύτερο κατά σειρά, ο αντισημιτισμός έδειξε και πάλι στην Ευρώπη το άσχημο πρόσωπό του. Πέρυσι γίναμε μάρτυρες της φονικής επίθεσης στη συναγωγή του Χάλε στη Γερμανία και φέτος οι σύγχρονοι νοσταλγοί των Ναζί του 1930 και του 1940, γνωστοί ως «Κίνημα Νορδικής Αντίστασης», εξαπέλυσαν μία άθλια και μοχθηρή εκστρατεία μίσους εναντίον των Εβραίων της Βόρειας Ευρώπης. 

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΧΑΛΕ - ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Ένα χρόνο μετά την επίθεση στη Συναγωγή του Χάλε, την ημέρα του Γιομ Κιπούρ, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο WJC διοργάνωσε εκδήλωση Μνήμης στη Συναγωγή της μικρής γερμανικής πόλης, που μεταδόθηκε διαδικτυακά στις 29.9.2020. Οι ομιλητές έκαναν αναδρομή στα τραγικά γεγονότα, που στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, καθώς και  αναφορές στη σημασία της ασφάλειας των εβραϊκών κοινοτήτων και της καταπολέμησης του αντισημιτισμού και του εξτρεμισμού.

Στην εκδήλωση –που έγινε χωρίς κοινό, λόγω covid- μίλησαν: Ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του WJC Μαράμ Στερν, ο Ομοσπονδιακός Γερμανός Επίτροπος για την Εβραϊκή Ζωή και την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού Φίλιξ Κλάιν, η εκτελεστική Αντιπρόεδρος του EJC Ράγια Καλένοβα, ο Πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας του Χάλε Μαξ Πριβορόζκι, ο Πρόεδρος του ΚΙΣ Γερμανίας Γιόζεφ Σούστερ, κ.ά. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μήνυμα της Ένωσης Εβραίων Φοιτητών της Γερμανίας.

Περισσότερα...
 
ΜΝΗΜΗ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ 2020 ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗ OSCE – ODIHR PDF Εκτύπωση E-mail

Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (OSCE– ODIHR) κυκλοφόρησε την έκδοση «Holocaust Memorial Days: An overview of remembrance and education in the OSCE region» για το 2020. Πρόκειται για την επικαιροποιημένη έκθεση για τις Ημέρες Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ. Η έκθεση παρουσιάζει το πότε, πού και με ποιους τρόπους μνημονεύεται το Ολοκαύτωμα στον δημόσιο βίο και το πώς έχει ενσωματωθεί η ιστορία του στην εκπαίδευση. Η φετινή έκθεση εκπονήθηκε βάσει των απαντήσεων των χωρών-μελών σε σχετικό ερωτηματολόγιο του ODIHR. Οι επί του θέματος ποικίλες δράσεις της Ελλάδας έχουν ενσωματωθεί τόσο στο κύριο σώμα της έκθεσης [εδώ αρχ. pdf], για την εξαγωγή συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων-συμπερασμάτων, όσο και στο παράρτημα «2020 Participating State reports and annexes», με την ανά χώρα επισκόπηση των σχετικών πρακτικών.

Πηγή: OSCE– ODIHR

 
ΕΥΧΕΣ του ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΣ ΑΣΑΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

«Ζούμε στιγμές πρωτόγνωρες που απαιτούν από μας να κρατάμε φυσική απόσταση από τα πρόσωπα που αγαπάμε.

Ξαφνικά, το ενδιαφέρον και η αγάπη μας εκδηλώνεται όχι όπως πριν όταν κρατάγαμε ο ένας το χέρι του άλλου, αλλά τηρώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες.

Φέτος δεν μπορούμε να γιορτάσουμε όπως άλλες χρονιές. Μπορούμε όμως να ευχηθούμε, να δυναμώσουμε την προσευχή μας και να ζητήσουμε συγχώρεση ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών, ώστε να σώσουμε ζωές συμπολιτών μας.

Χρόνια πολλά στους Εβραίους αδελφούς μας για το Ρος Ασανά, με υγεία, επιτυχίες και οικογενειακή θαλπωρή».

Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

Αθήνα, 18.9.2020

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae