Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4630 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log in«ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ»: ΈΚΘΕΣΗ – ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο σε συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας παρουσιάζουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα την έκθεση-δράση με τίτλο «Αφήστε με να είμαι ο εαυτός μου».

Στον χώρο του φουαγέ της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα από την Τετάρτη 25 έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 παρουσιάζεται η έκθεση με τίτλο «Αφήστε με να είμαι ο εαυτός μου», με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Η έκθεση στοχεύει να καλέσει τους επισκέπτες να προβληματιστούν σχετικά με τη διαφορετικότητα, την ταυτότητα, την προκατάληψη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης συνδέει την ιστορία της ζωής της Αννας Φράνκ με το σήμερα. Η μοίρα εκατομμυρίων θυμάτων του διωγμού των Εβραίων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προκαλεί και σήμερα προβληματισμό και ανησυχία. Με φωτογραφικό υλικό και κείμενα δίνεται η εικόνα της ζωής της, από την γέννησή της το 1925 στην Φρανκφούρτη, έως τον θάνατό της στο Μπέργκεν –Μπέλσεν, το 1945. Οι πίνακες της έκθεσης παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την έκδοση του ημερολογίου της, και την εποχή που έζησε.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

της Κατερίνας Σχισμένου

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος συζητήσαμε με τον Βίκτωρα Ελιέζερ, Δημοσιογράφο, Ανταποκριτή της εφημερίδας Yedioth Achronoth στην Ελλάδα και Γ.Γ του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Γιατί καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου ως διεθνής ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος;

Ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Την 27η Ιανουαρίου 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος. Με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004, καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος». Με την απόφαση αυτή, καλείται ο κόσμος να θυμηθεί τα 6.000.000 Εβραίων, ανάμεσα τους 60.000 Έλληνες Εβραίοι, που εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους στην Ευρώπη και βάναυσα θανατώθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα εξόντωσης, μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν Εβραίοι. Καλείται η ανθρωπότητα να διδαχθεί από το Ολοκαύτωμα και να διδάξει τις επόμενες γενιές που μπορεί να οδηγήσει ο φανατισμός, ο ολοκληρωτισμός και η μισαλλοδοξία, εάν αυτό το αυγό του φιδιού εκκολαφθεί.

Περισσότερα...
 
ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ALPHA PDF Εκτύπωση E-mail

Σε συνέχεια επιστολής που απέστειλε το ΚΙΣΕ προς τον Τ/Σ Alpha TV σχετικά με τον ευτελισμό του Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια της ζωντανής εκπομπής HAPPY DAY του Τ/Σ στις 17.1.2023, η παρουσιάστρια κα Σταματίνα Τσιμτσιλή στην εκπομπή της στις 19.1.2023 ζήτησε συγγνώμη και έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Με το χέρι στην καρδιά, ζητώ συγγνώμη

Θέλω λίγο την προσοχή σας, γιατί θέλω να πω ότι το Ολοκαύτωμα, όπως όλοι γνωρίζετε, και οι εκατομμύρια ζωές που χάθηκαν σε μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας θεωρείται και δικαίως ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό σαν γεγονός, είναι τόσο σοβαρό και έχει στοιχειώσει τις ζωές όλων των ανθρώπων και είναι ένα έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί και δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ADIO QUERIDA: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ AΟΥΣΒΙΤΣ - 80 ΧΡΟΝΙΑ» ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟ 25ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Εν όψει της 27ης Ιανουαρίου, της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του το αφιέρωμα «Adio querida: Από τη Θεσσαλονίκη στο Aουσβιτς - 80 χρόνια» το οποίο θα περιλαμβάνει τις ταινίες «Shoah» (1985) του Κλοντ Λανζμάν, «The Golem» (1920) σε σκηνοθεσία των Πολ Βέγκενερ και Καρλ Μπέζε, «Salonique, ville du silence / Θεσσαλονίκη, πόλη της σιωπής» (2006) του Μορίς Αμαραζί, τα ντοκιμαντέρ «Heroes of Salonika / Ηρωες της Θεσσαλονίκης» (2021) του Τομ Μπαρκάι,  «Φιλιά εις τα παιδιά» (2011) του Βασίλη Λουλέ και το «Εκτός ιστορίας» (2012) της Φωφώς Τερζίδου.

Το  25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από τις 2 έως και τις 12 Μαρτίου 2023 και θα συμπεριλάβει το συγκεκριμένο αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την εκτόπιση των εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα flix.gr στις 24.1.2023.

Adio querida (ή adio kerida): Ένα παραδοσιακό τραγούδι αγάπης, σεφαραδίτικο, γραμμένο στα ladino, μιλά για τον αποχωρισμό, τον έρωτα, τον θάνατο. Στον χώρο του αστικού θρύλου της εβραϊκής κοινότητας λέγεται πως το «Αντίο αγαπημένη» τραγουδούσαν οι Εβραίοι λίγο πριν μπουν στα τρένα που θα τους οδηγούσαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Περισσότερα...
 
ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΤΕ & ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΣΕ - ΙΚΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Τη σύμβαση εκτέλεσης του έργου με τίτλο «Ιώσηπος» Ψηφιακό αποθετήριο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού των Ισραηλιτικών  Κοινοτήτων Ελλάδος, υπέγραψαν στις 17.1.2023 ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η ψηφιοποίηση, η τεκμηρίωση και η ψηφιακή διαχείριση των αρχείων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης, Αθηνών, Ρόδου και του Οργανισμού Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως Ισραηλιτών Ελλάδος (Ο.Π.Α.Ι.Ε.). Παράλληλα, αξιοποιώντας τις καινοτόμες τεχνολογίες πληροφορικής θα αναπτυχθούν ψηφιακές εφαρμογές με εκπαιδευτικό χαρακτήρα για την προβολή του υλικού και άυλου πολιτιστικού αποθέματος, με σεβασμό στην ιστορική μνήμη των Ελληνικών Εβραϊκών Κοινοτήτων.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae