Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1758 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΤO TWEET της AJC για το ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Η ανάρτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) Ντέιβιντ Χάρις για τη θεμελίωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης:

«Το 97% των Εβραίων της Θεσσαλονίκης δολοφονήθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία. Αυτή την εβδομάδα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος του Ισραήλ παρέστησαν σε τελετή για την πολυαναμενόμενη ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος αφιερωμένου στην πάλαι ποτέ ακμάζουσα εβραϊκή Κοινότητα».   

 
ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ Ρ. ΡΙΒΛΙΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Βέβαιος ότι οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη θα έχουν ολοκληρωθεί το 2020 εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του μουσείου παρόντος του προέδρου του Ισραήλ.

«Θέλουμε αυτό εδώ το Μουσείο να είναι μια διαρκής υπενθύμιση, ένα διαρκές sos, τόσο για τις σημερινές όσο και για τις αυριανές γενιές. Για το που μπορούν να οδηγηθούν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο ρατσισμός… Υπογραμμίζει ότι τίποτα και κανένας δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες ούτε και τα θύματά τους» ανέφερε ο κ.Τσίπρας ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια ενώ έκανε λόγο και για την βία που υπέστησαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

«Η παρουσία των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη κοσμούσε τον πολιτισμό της πόλη για αιώνες» ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Συνυπήρξαν με την χριστιανική και τη μουσουλμανική κοινότητα συνθέτοντας ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό,  που υπήρξε ο πλούτος της Θεσσαλονίκης που για πολλά χρόνια χαρακτηρίζονταν ως η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων ή η Ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ. Τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε ούτε ειδυλλιακά ούτε εύκολα. 

Περισσότερα...
 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ -ΤΟΠΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΤΟΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΟ 1944 PDF Εκτύπωση E-mail

Οι πλατείες έχουν ιστορική μνήμη που συμβάλλει στη συλλογική συνείδηση του σήμερα

Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Ηπείρου, 30.1.2018: Τις τελευταίες ημέρες διοργανώθηκαν και στη χώρα μας εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που έχει οριστεί επισήμως για την 27η Ιανουαρίου σε όλο τον κόσμο με αναφορά στην απελευθέρωση των κρατουμένων του Άουσβιτς το 1945. 

Η επισημότητα με την οποία τιμάται πλέον η ημέρα αυτή στη χώρα μας σε ανώτατο πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο δείχνει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε θεσμικό επίπεδο ενώ η έναρξη των εργασιών στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη που θα γίνει σήμερα από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του Ισραήλ, αποτελεί μία τομή στην προσέγγιση του ολοκαυτώματος στη χώρα μας με διεθνές μάλιστα αποτύπωμα.

Η εκδήλωση στην πόλη μας θα γίνει αύριο Τετάρτη, 31.1.2018, στη σειρά και των εκδηλώσεων που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, όλες υψηλού επιπέδου. 

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης επαναφέρω δημόσια πια, ως έχει, μία "Πρόταση για την ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη με ανάδειξη της ιστορικής μνήμης" που είχα υποβάλλει με επιστολή πριν από δύο χρόνια στη δημοτική αρχή και άλλους παραλήπτες. Στον ενδιάμεσο χρόνο, η ανάπλαση της πλατείας προχώρησε και θεωρείται μέρος των αλλαγών στην πόλη που φέρνουν εξωστρέφεια και τουρισμό. Οι τόποι όμως είναι κάτι παραπάνω από τις συγκυριακές τους χρήσεις. Οι τόποι είναι και όσα τους συνδέουν με τους ανθρώπους κι αυτή η σύνδεση είναι και μπορεί να παραμείνει μέρος της συλλογικής μνήμης.  

Περισσότερα...
 
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2018 ΣΤΗ ΑΘΗΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος  συνδιοργάνωσαν  την Δευτέρα29 Ιανουαρίου 2018, το μεν πρωί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στη συμβολή Ερμού και Ευβούλου παρουσία των Αρχών και επισήμων, το δε απόγευμα εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με θέμα «Σελίδες Μνήμης, Σελίδες Ζωής» που ήταν αφιερωμένη στο βιβλίο ως το διαχρονικό μέσο αναφοράς και διατήρησης της μνήμης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ κ. Ρεουβέν Ρίβλιν με τη σύζυγό του.

Η εκδήλωση άρχισε με το άσμα «Το τραγούδι της ειρήνης» από τη χορωδία των μαθητών του Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών. Στη συνέχεια  μερικοί απ’ αυτούς άναψαν τα κεριά της επτάφωτης λυχνίας προκειμένου να τιμήσουν τους ζώντες στην Αθήνα Ομήρους των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης και στο πρόσωπό τους όλα τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διευθυντής της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» κ. Αλέξης Παπαχελάς ο οποίος αναφέρθηκε στην άνοδο των ακροδεξιών και λαϊκίστικων κινημάτων στην Ευρώπη ως αιτία της παγκοσμιοποίησης και της αύξησης των ανισοτήτων. Πολλά είναι τα συστατικά που οδηγούν σε μία πολύ επικίνδυνη αύξηση του εθνικισμού, του ρατσισμού, του μίσους χωρίς όρια και λογική. Το βλέπουμε ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης όπου ακροδεξιά μορφώματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος και σε ορισμένες περιπτώσεις κυβερνούν κιόλας.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΒΡΑΪΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΡΕΟΥΒΕΝ ΡΙΒΛΙΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ρίβλιν συναντήθηκε στις 29/1/2018 με την ηγεσία του Ελληνικού Εβραϊσμού, τον Ραββίνο Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν και τον Ραββίνο Μέντελ. Το Δ.Σ. του ΚΙΣΕ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δαυίδ Σαλτιέλ και οι Πρόεδροι των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Ρ. Ρίβλιν, να τονίσουν τους παραδοσιακούς δεσμούς του Ελληνικού Εβραϊσμού με το κράτος του Ισραήλ και να αναφερθούν στη σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος αναφέρθηκε σε καίρια θέματα όπως ο αντισημιτισμός και τόνισε τον ρόλο πρωτοβουλιών που αφορούν την παιδεία και την εκπαίδευση ως αντιστάθμισμα στα φαινόμενα του αντισημιτισμού. Στον συγκεκριμένο τομέα επισήμανε την αξία του υπό ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και δήλωσε ενθουσιασμένος από τη συμμετοχή του στην τελετή θεμελίωσης του Μουσείου μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  Ο κ. Ρίβλιν μίλησε και για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ πάντα επιζητά την Ειρήνη και είναι διατεθειμένο να προσφέρει πολλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, αρκεί πρωτίστως να διασφαλίζεται η ασφάλειά του.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae