Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4508 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΤΟΝ «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ» ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Η φωτογραφία που βοήθησε να οδηγηθεί ο Ναζί εγκληματίας ΄Αντολφ ΄Αιχμαν – ο εμπνευστής και πρωτεργάτης της «Τελικής Λύσης» του Χίτλερ, του Ολοκαυτώματος-στη Δικαιοσύνη αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά, μαζί με την ταυτότητα του άντρα που τον παρέδωσε. Η συμμετοχή του Γκέρχαρντ Κλάμερ στο να οδηγηθεί ο Άιχμαν στη Δικαιοσύνη αποκαλύφθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, 32 χρόνια μετά το θάνατό του, με  τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειάς του.

Ο επίμονος γεωλόγος

Μία φωτογραφία - που τραβήχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 - δείχνει τον Άντολφ Άιχμαν, που φαίνεται κυκλωμένος με κόκκινο χρώμα, να στέκεται δίπλα στον Γκέρχαρντ Κλάμερ, έναν Γερμανό νεαρό γεωλόγο που εργάστηκε στο πλευρό του διαβόητου Ναζί σε μια αργεντίνικη κατασκευαστική εταιρεία.

Ο Κλάμερ μετανάστευσε στην Αργεντινή στις αρχές της δεκαετίας του 1950 σε αναζήτηση εργασίας και άρχισε να δουλεύει στην κατασκευαστική εταιρεία Capri στην επαρχία Τουκουμάν, η οποία βρίσκεται στα βόρεια της χώρας. Λίγο αργότερα ο Άιχμαν εντάχθηκε στην ίδια εταιρεία, αποκαλώντας τον εαυτό του Ρικάρντο Κλέμεντ. Ο Κλάμερ ανακάλυψε κατάπληκτος την πραγματική ταυτότητα του συναδέλφου του και προσπάθησε να ενημερώσει τις  Γερμανικές Αρχές. Η εταιρεία στην οποία εργαζόταν, άλλωστε, με αντικείμενο τον σχεδιασμό  υδροηλεκτρικών σταθμών, απασχολούσε πολλούς Ναζί, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.  Όμως οι Γερμανικές Αρχές αγνόησαν το μήνυμά του, ήταν μάλιστα εκπληκτικό το γεγονός ότι δεν έλαβε ποτέ απάντηση!

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, η μουσική έμπνευση και το έργο του οποίου έχουν σηματοδοτήσει τον πολιτισμό της χώρας μας και έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως εμβληματικά και πολυδιάστατα. Η μελοποίηση της ωδής «Μαουτχάουζεν», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από τον Μίκη Θεοδωράκη αποτελεί φόρο τιμής στα θύματα του Ναζισμού.

Αθήνα, 2.9.2021

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

 

 
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Συνέντευξη του Προέδρου της Ι.Κ. Τρικάλων κ. Ιάκωβου Βενουζίου στον Θανάση Κατσικίδη, Politically Incorrect, 3.9.2021 (Δείτε εδώ το Video):

Αναζητώντας και καταγράφοντας την Ιστορία όπως την περιγράφουν οι πρωταγωνιστές της, επισκεφτήκαμε την πόλη των Τρικάλων, αυτή τη φορά γυρίζοντας πίσω το χρόνο στην εποχή που άκμαζε η Εβραϊκή Κοινότητα της περιοχής και συμβίωνε ειρηνικά και αρμονικά με τα αντίστοιχα Χριστιανικά φύλα.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ιάκωβος Βεζουνίου μας υποδέχτηκε με πολλή θέρμη και μας ξενάγησε στις μνήμες του παρελθόντος και στην άλλοτε ακμάζουσα συνοικία, ενώ μας καλωσόρισε στο ιερό σπιτικό της Κοινότητας, της ανακαινισμένης πλέον Συναγωγής.

Ερώτηση: Καλημέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω για την Κοινότητα των Ελλήνων Εβραίων των Τρικάλων κατά την περίοδο του πολέμου και θα ήθελα να μου πείτε για το 1944 και όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπιρκενάου.

Περισσότερα...
 
ΞΑΝΘΗ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Την πρόταση για την δημιουργία Μνημείου για τους Ξανθιώτες Εβραίους στην Πλατεία Ελευθερίας  έχει υποβάλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης το ΠΑΚΕΘΡΑ και πρόκειται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η πρόταση αποτελεί, ουσιαστικά, την εκπλήρωση από την πόλη της οφειλόμενης απόδοσης τιμής στη μνήμη των εκατοντάδων Εβραίων της Ξάνθης οι οποίοι εξοντώθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τη ναζιστική θηριωδία, αλλά η ιστορία τους παρέμενε στην αφάνεια.

Το μνημείο θα βλέπει προς τα σπίτια των παλιών Εβραίων της Ξάνθης.

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΑΝΟΥ ΠΛΕΥΡΗ: ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Με ανακοίνωσή του, την οποία ανήρτησε και στο Facebook, o υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ξεκαθαρίζει ότι είναι αντίθετος σε κάθε μορφή αντισημιτισμού, διαχωρίζει εκ νέου τη θέση από τις απόψεις του πατέρα του και διαβεβαιώνει ότι διά των πράξεών του θα άρει «και την παραμικρή επιφύλαξη» όσων «αμφισβητούν τον σεβασμό του στο Ολοκαύτωμα».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου που καλούσε τον κ. Πλεύρη να ζητήσει συγγνώμη από τον εβραϊκό λαό για παλαιότερες αναφορές του και εξέφραζε την ανησυχία του Συμβουλίου για την τοποθέτησή του στη θέση του Υπουργού Υγείας.

Στην ανάρτησή του ο κ. Πλεύρης σημειώνει: «Ο σεβασμός μου στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων είναι απόλυτος και είμαι αντίθετος σε κάθε μορφή αντισημιτισμού. Το έχω δείξει σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις μου με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Οι ενστάσεις του ΚΙΣ στο πρόσωπό μου λόγω της αγόρευσής μου ως δικηγόρου υπεράσπισης του πατέρα μου, με τον οποίο διαφωνώ πλήρως, είναι κατανοητές.

Ουδέποτε, πάντως, θέλησα να προσβάλω τον εβραϊκό λαό και ζητώ συγγνώμη εάν το έπραξα. Είμαι βέβαιος ότι με τη δράση μου ως υπουργός Υγείας θα άρω και την παραμικρή επιφύλαξη σε όσους αμφισβητούν τον σεβασμό μου στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και θα διαπιστώσουν ότι σε καμία περίπτωση δεν διέπομαι από αντισημιτικά αισθήματα».

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae