Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2460 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inLET THERE BE LIGHT: ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ ΤΟ ΦΩΣ ΑΣ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

«Παιδεία και ενημέρωση, σεβασμός στη διαφορετικότητα, επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση και αντίσταση στον αντισημιτισμό και σε κάθε μορφή ρατσισμού», με αυτό το μήνυμα συμμετέχει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος στη διεθνή εκστρατεία κατά του μίσους και του φανατισμού με τίτλο #LetThereBeLight, που διοργανώνουν το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό March of the Living στην 82η επέτειο από τη Νύχτα των Κρυστάλλων.

Στις 9 Νοεμβρίου 1938 ξεκίνησε ένα διήμερο πογκρόμ κατά τη διάρκεια του οποίου οι Ναζί έκαψαν περισσότερες από 1.400 συναγωγές και εβραϊκά ιδρύματα στη Γερμανία και την Αυστρία. Τα γεγονότα αυτά ονομάστηκαν «Kristallnacht» (Η Νύχτα των Κρυστάλλων) και αποτέλεσαν μια κρίσιμη στιγμή στην αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης.

Η εκστρατεία #LetThereBeLight σκοπεύει να στείλει ένα παγκόσμιο, φωτεινό μήνυμα ελπίδας και ενότητας ενάντια στον σκοταδισμό. Μέσω του #LetThereBeLight το MOTL προσκαλεί άτομα, θεσμούς και Οίκους Λατρείας σε όλο τον κόσμο να διατηρήσουν αναμμένα τα φώτα τους τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 2020, ως σύμβολο αλληλεγγύης και αμοιβαίας δέσμευσης στην κοινή μάχη κατά του αντισημιτισμού, του ρατσισμού, του μίσους και της μισαλλοδοξίας.  

Για να πάρετε μέρος σε αυτή την ιστορική εικονική πρωτοβουλία και να στείλετε το δικό σας μήνυμα ακολουθείστε τον σύνδεσμο www.motl.org/let-there-be-light. Μάθετε περισσότερα για την πρωτοβουλία αυτή εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ:

- EJP, 9.11.2020: World leaders and houses of worship join International March of The Living Kristallnacht campaign, by Yossi Lempkowicz

 
ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ WJC ΓΙΑ ΤΗ «ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ» PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 9 Νοεμβρίου 2020, συμπληρώνονται 82 χρόνια από το μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων που έγινε στη Ναζιστική Γερμανία τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Νοεμβρίου 1938, η οποία έμεινε γνωστή στην ιστορία ως η «Νύχτα των Κρυστάλλων». Η νύχτα εκείνη αποτέλεσε την απαρχή των συστηματικών ενεργειών εξολόθρευσης των Εβραίων σε όλη την Ευρώπη.

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (WJC) με αφορμή την επέτειο της «Νύχτας των Κρυστάλλων» παρουσιάζει  το τραγούδι της Σάρα Γκαργκάνο «Δολοφονημένοι Άγγελοι», που είναι αφιερωμένο στη γιαγιά της Έρικα Σβάρτς Σπίτζερ, η οποία διεσώθη του πογκρόμ εγκαταλείποντας μία μέρα πριν τη Βιέννη.  

Το βίντεο, παραγωγής του WJC, προβάλλει φωτογραφίες της οικογένειας της ερμηνεύτριας με μουσική υπόκρουση το τραγούδι, «Δολοφονημένοι Άγγελοι». Η Σάρα Γκαργκάνο εμπνεύστηκε να συνθέσει το τραγούδι αυτό ύστερα από την πρώτη επίσκεψή της στη Βιέννη και συγκεκριμένα στην περιοχή όπου έζησε η γιαγιά της. 

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ «ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» PDF Εκτύπωση E-mail

Την Τετάρτη 02.12.2020 μεταξύ των ωρών 17.00 με 19.00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της νέας δίγλωσσης ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας "Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα".

Η Πλατφόρμα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Προφορικής Ιστορίας «Memories of the Occupation in Greece» (MOG) από μια ομάδα Ελλήνων και Γερμανών επιστημόνων με στόχο την αξιοποίησή της στη σχολική εκπαίδευση και είναι διαθέσιμη δωρεάν στο διαδίκτυο για μη κερδοσκοπική χρήση. Τοπρόγραμμα MOG διενεργείταιστο Center für Digitale Systeme (CeDiS) του Freie Universität Berlin.

Τα διδακτικά σενάρια που περιέχονται στην Πλατφόρμα έχουν δημιουργηθεί για να χρησιμοποιηθούν με τρόπο πολυμεσικό και διαδραστικό και βασίζονται στο υλικό του ομώνυμου αρχείου προφορικών μαρτυριών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται πάνω σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες, κάθε μία από τις οποίες έχει ως αντικείμενό της μια διαφορετική πτυχή της ναζιστικής Κατοχής. Τα σενάρια, έχοντας στο επίκεντρό τους τις προφορικές μαρτυρίες, δημιουργούν ένα πλαίσιο μάθησης που βασίζεται στην εκμάθηση μέσω έρευνας και επίλυσης προβλημάτων. Η εκπαιδευτική πλατφόρμα MOG είναι δίγλωσση και κατάλληλη για το μάθημα, τόσο σε γερμανικά, όσο και σε ελληνικά σχολεία.

Το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υβριδικό περιβάλλον.

Περισσότερα...
 
ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

του Βαγγέλη Στεργιόπουλου

Επί είκοσι και πλέον αιώνες η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε καταφύγιο των διωκόμενων Εβραίων της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εκεί μια μεγάλη εβραϊκή κοινότητα, από τις σημαντικότερες ανά την υφήλιο

Εικάζεται ότι οι πρώτοι Εβραίοι εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη περί το 140 π.Χ., προελθόντες από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Τα μέλη της αρχαίας εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, οι αποκαλούμενοι Ρωμανιώτες, είχαν υιοθετήσει την ελληνική γλώσσα διατηρώντας παράλληλα αρκετά στοιχεία εβραϊκής ή αραμαϊκής προέλευσης, καθώς και την εβραϊκή γραφή.

Κατά τη διάρκεια των Ρωμαϊκών Χρόνων οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης απέλαυαν ενός καθεστώτος αυτονομίας, το οποίο επιχείρησαν να ανατρέψουν μέχρις ενός βαθμού ορισμένοι βυζαντινοί αυτοκράτορες, επιβάλλοντας ειδική φορολογία ή και περιοριστικά μέτρα στην άσκηση της εβραϊκής λατρείας.

Το 14ο και το 15ο αιώνα εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη Εβραίοι Ασκεναζίμ, που προέρχονταν από την Ουγγαρία και τη Γερμανία, καθώς και Εβραίοι από την Προβηγκία, την Ιταλία και τη Σικελία.

Περισσότερα...
 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, 22.11.2020, της Βασιλείας Γιασιράνη – Κυρίτση

Θέση: Το ηρώο βρίσκεται στη Β.Α. πλευρά της πλατείας Ρήγα Φεραίου, στη συμβολή των οδών 2ας Νοεμβρίου και Ξενοφώντος, κοντά στη συναγωγή του Βόλου, όπου υπήρχε παλιά η εβραϊκή συνοικία. Είναι έργο του γλύπτη Αναστασίου Κρατίδη και τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 29 Σεπτεμβρίου του 1998, επί δημαρχίας Δημητρίου Πιτσιώρη, με κάθε επισημότητα, με την παρουσία Αρχών, εκπροσώπων εβραϊκών οργανισμών και άλλων κοινοτήτων και πλήθος κόσμου.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση από τον σεβασμιότατο ιεράρχη κ. Ιγνάτιο μίλησε ο γενικός γραμματέας της κοινότητος Μαρσέλ Σολομών και είπε μεταξύ άλλων: «Μόνο που δεν βγάζει κραυγή, μπροστά στις κραυγές των θυμάτων βίας, που πλήρωσαν με τη ζωή τους την ελευθερία στα παρανοϊκά σχέδια απαίσιου δικτάτορα. Μόνο που δεν κραυγάζει αυτό το μνημείο μπροστά μας, αλλά βουβό μας υπενθυμίζει ότι για να ζουν οι άνθρωποι χωρίς φόβο, χωρίς στρατόπεδα, χωρίς τη σκιά του θανάτου, πρέπει να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα του άλλου.» Το μεσημέρι της ίδιας μέρας η Ισραηλιτική κοινότητα Βόλου παρέθεσε γεύμα προς τις αρχές και τους φιλοξενουμένους της, πριν από το οποίο ο πρέσβυς του Ισραήλ στην Αθήνα Ρ. Κούριελ απέδωσε στους συγγενείς του μακαριστού Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιωακείμ το δίπλωμα με το σχετικό μετάλλιο από το ίδρυμα Μνήμης του Ισραήλ «Γιαντ Βασέμ», το οποίο τον ανεκήρυξε «Δίκαιο των Εθνών» για τη συμβολή του στη διάσωση Εβραίων του Βόλου.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae