Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5499 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΟ GRTimes PDF Εκτύπωση E-mail

Στη σημασία που προσδίδει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών στα θέματα του Ολοκαυτώματος και στην ενημέρωση των πολιτών για τα δεινά που υπέστησαν οι Εβραίοι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Ειδική Απεσταλμένη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για Θέματα Ολοκαυτώματος, Ellen Germain, στη συνέντευξή της στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του GRTimes.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

«Αποστολή μας είναι η αναζήτηση Δικαιοσύνης για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και τους κληρονόμους τους», είπε, μεταξύ άλλων, η Ellen Germain εξηγώντας για ποιον λόγο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει μια Ειδική Απεσταλμένη για θέματα που σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα. Και πρόσθεσε: «Έχουμε δύο τομείς στους οποίους εργαζόμαστε. Ο ένας είναι ο τομέας της Αποκατάστασης και Αποζημίωσης», με στόχο την ενθάρρυνση των κυβερνήσεων να εξετάσουν κάποιες διαδικασίες για τη διεκδίκηση -από επιζώντες του Ολοκαυτώματος και τους κληρονόμους τους- περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Περισσότερα...
 
ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΟΜΕΝΗ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Η ιστορία της διάσωσης των Εβραίων στη Ζάκυνθο, της μοναδικής εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα που διασώθηκε στην ολότητά της από την εξόντωση των ναζί στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, η οποία αριθμούσε 275 μέλη, έχει εμπνεύσει συγγραφείς, αλλά και σκηνοθέτες. (Δείτε ΕΔΩ το ντοκιμαντέρ του Τώνη Λυκουρέση)

Αυτή τη φορά όμως η εκπληκτική ιστορία αλληλεγγύης εν καιρώ πολέμου αναβίωσε μέσα από μια τοιχογραφία και τη δύναμη των social media.

Η τελευταία τοιχογραφία του Κλεομένη Κωστόπουλου με τον τίτλο «αλληλεγγύη», μια συνεργασία του Artists 4 Israel και της Art In Progress, ολοκληρώθηκε στην οδό Ζακύνθου 36, στην Πάτρα. Το πιο συγκλονιστικό όμως στην τοιχογραφία αυτή είναι ότι Εβραίος είδε μέσω facebook την ανάρτηση με την τοιχογραφία και αναγνώρισε την οικογένειά του ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό, όπως φωτογραφήθηκαν στο νησί της Ζακύνθου το 1953.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ "ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΟΥΣΒΙΤΣ" 2022 PDF Εκτύπωση E-mail

Η ΠτΔ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Ανακοίνωση πρωτοβουλίας για θέσπιση Ημέρας Μνήμης των Δικαίων

Δηλώσεις για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου έγινε στη Θεσσαλονίκη συνέντευξη τύπου ενόψει της Πορείας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος υπό τον τίτλο «Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς – 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού» που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζερβας, η αναπληρώτρια του Δημάρχου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στυλιανός Κατρανίδης και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών Μανόλης Μανωλεδάκης.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ 2022 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

του ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ λίγες ώρες πριν την Πορεία Μνήμης της Κυριακής 20.3.2022 στη Θεσσαλονίκη στη Μνήμη των Εβραίων της πόλης που οδηγήθηκαν το 1943 στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μιλά για την ιστορία των γονιών του και πως αυτοί γλύτωσαν από τους ναζί, τους παιδικούς του εφιάλτες, τη Θεσσαλονίκη του ‘60 και τη Θεσσαλονίκη του σήμερα («Τη Θεσσαλονίκη την ερωτεύεσαι», λέει), αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

To ρολόι δείχνει 9.20 το πρωί. Λίγες ώρες πριν από την Πορεία Μνήμης που θα γίνει αύριο, Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Απέναντί μας έχουμε τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Δαυίδ ή Ντέιβιντ να σας αποκαλώ;

(Γελάει). Εγγλέζικα είναι Ντέιβιντ. Ιταλικά είναι Ντάβιντο. Γαλλικά είναι Νταβίτ. Ελληνικά Δαυίδ. Όποιο θέλετε διαλέγετε...

Τι ώρα πίνετε τον πρώτο καφέ;

Έξι η ώρα το πρωί.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΜΕ ΤΟΝ GIL SHAHAM ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2022 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Πραγματοποιήθηκε στις 25.1.22, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,  συνέντευξη Tύπου  με αφορμή την συναυλία που συνδιοργανώνει η ΙΚΘ, η ΚΟΘ και ο ΟΜΜΘ με αφορμή την συναυλία της  ΚΟΘ με τον Gil Shaham για την Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην οποία παρέστησαν οι Πρόεδροι του ΟΜΜΘ κ. Βασίλης Γάκης, της ΙΚΘ  κ.  Δαυίδ Σαλτιέλ και του ΕΤΟΣ κ. Στάθης Γεωργιάδης.

Ο Πρόεδρος του ΟΜΜΘ κ. Βασίλης Γάκης επισήμανε ότι: «…Το πέπλο σιγής δεν πρέπει να καλύψει τα πάντα.  Γιατί η σιωπή είναι μια ηθική χρεοκοπία η οποία όχι μόνο «βαραίνει» συνειδήσεις, αλλά ενισχύει τις προσπάθειες εκείνων που επιχειρούν στοχευμένα να διαστρεβλώσουν την αλήθεια. Εμείς, ως Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα αναδείξουμε όπως αρμόζει την ιστορική μνήμη του Ολοκαυτώματος. Θα την προσεγγίσουμε μέσω της Τέχνης και θα την προβάλλουμε στο κοινό όπως πράξαμε με τη γενοκτονία των Αρμενίων, όπως θα πράξουμε και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Βλέπετε, η χώρα μας έχει ζήσει την τραγωδία δυο Γενοκτονιών. Των Ελλήνων του Πόντου, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Εβραίων συμπολιτών μας…».

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae