Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση κατάθεσε ο δημοτικός σύμβουλος με την «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» κ. Γιώργος Λουτατίδης και αφορά στη δημιουργία διαθρησκειακού μνημείου Ειρήνης. Η πρόταση του κ. Λουτατίδη κατατέθηκε προς το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής και αναμένεται να συζητηθεί σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου. Είναι δε αναλυτικότατη και λίαν περιγραφική τόσο ως προς τη δημιουργία του μνημείου και τη χωροθέτησή του, όσο και τα μηνύματα που φιλοδοξεί να προβάλλει στον χώρο.
Συγκεκριμένα ο δημοτικός σύμβουλος επισημαίνει στην πρόταση του πως οι 3 θρησκείες (οι χώροι λατρείας και οι πιστοί των) συνυπήρχαν ειρηνικά στην Κομοτηνή και αποτυπώνονται στο μνημειακό τρίγωνο που ορίζεται από το μέρος που βρισκόταν η Συναγωγή, την εκκλησία της Παναγίας και το Εσκή Τζαμί. Θυμίζει δε πως ανάλογος συμβολισμός και ο μόνος σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα όπου σε ένα τρίγωνο και με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους υπάρχουν το Τείχος των Δακρύων, το Τέμενος Αλ Άκσα και το Ναός του Πανάγιου Τάφου.
|
Περισσότερα...
|
Ύστερα από την περιοδεία της στη Γαλλία (πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι και περιοδεία στις πόλεις Τουλόν, Νίκαια, Λυών, Μονπελιέ), η παράσταση «Μέρα Σάββατο» που αφηγείται την ιστορία και τον εκτοπισμό της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα — στο ΚΕΤ (Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11364, Κυψέλη, Αθήνα), τον χώρο όπου δημιουργήθηκε.
Αφετηρία της παράστασης αποτελεί το διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Σαμπεθάι Καμπιλής» (από τη συλλογή διηγημάτων «Το τέλος της μικρής μας πόλης»). Ο συγγραφέας επιστρέφει στα Γιάννενα των παιδικών του χρόνων, περιγράφοντας τη ντόπια εβραϊκή κοινότητα με τη μακραίωνη ιστορία της καθώς και τη ρήξη δύο σημαντικών προσωπικοτήτων της, του συντηρητικού εμπόρου Σαμπεθάι Καμπιλή και του ποιητή και κομμουνιστή Γιοσέφ Ελιγιά.
Το δεύτερο μέρος, βασισμένο σε μαρτυρίες επιζώντων, αφηγείται την έφοδο της Wehrmacht και της ελληνικής χωροφυλακής στο Κάστρο, τον εβραϊκό μαχαλά της πόλης, στις 25 Μαρτίου του 1944 — ένα Σάββατο — και ιχνηλατεί τον εκτοπισμό της κοινότητας από τα Γιάννενα προς το Άουσβιτς, εστιάζοντας σ´ ένα πολύ λίγο γνωστό αλλά κομβικό γεγονός: την εξέγερση των Sonderkommandos, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου του 1944, στην οποία πρωταγωνίστησαν Έλληνες Εβραίοι.
|
Περισσότερα...
|
|
«Μέσα στα χρόνια “χορτάσαμε” αίμα και πτώματα. Η δουλειά σας δεν πρόσβαλε κανέναν. Σωστά κάνατε», είπε η Χέλα Κούνιο, κόρη του επιζώντα του Ολοκαυτώματος Χάιντς Κούνιο, στη σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά του Ουμπέρτο Πρίμο» Αλεσάντρα Μαϊολέτι, μετά το τέλος της προβολής της ταινίας στην κατάμεστη αίθουσα Τζον Κασσαβέτης στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
«Χαίρομαι που αναγνωρίζεται το μήνυμα που ήθελα να δώσω με την ταινία», αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η σκηνοθέτρια. Νωρίτερα, στη συζήτηση που ακολούθησε της προβολής, η Μαϊολέτι είχε επισημάνει ακριβώς αυτό: «Σκεφτήκαμε ότι τα ίδια τα θύματα δεν θα ήθελαν να τους δείξουμε με άλλον τρόπο».
Το 2003, στη Θεσσαλονίκη, ο Αντόνιο Κρεσέντσι, ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο μαζί με την Αλεσάντρα Μαϊολέτι, ανακάλυψε διπλώματα, εκθέσεις και εργασίες των μαθητών του σχολείου καθώς και αρχεία ιστορικής σημασίας. Τα ευρήματα αυτά αποτέλεσαν την απαρχή για μια έρευνα που κράτησε 18 χρόνια και στην οποία στηρίχτηκε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ.
|
Περισσότερα...
|
Το Ισραήλ συμμετέχει με δύο ταινίες στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (10-20 Μαρτίου 2022): «Οι φύλακες της Νεκράς Θάλασσας», των Ido Glass και Yoav Kleinman και «Ο Ρήνος εκβάλλει στη Μεσόγειο», του Offer Avnon. Οι ταινίες προβάλλονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ, καθώς και online. Εισιτήρια: https://www.filmfestival.gr
«Οι φύλακες της Νεκράς Θάλασσας», των Ido Glass και Yoav Kleinman (Ισραήλ, 2021, 78’). Πρώτη παγκόσμια προβολή, παρουσία των σκηνοθετών. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Δευτέρα 14 Μαρτίου: 15:30 Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Τρίτη 15 Μαρτίου: 22:30 Αίθουσα Φρίντα Λιάππα, Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Περίληψη: Η Νεκρά Θάλασσα είναι μια μοναδική αλμυρή λίμνη, γνωστή για την εξαιρετική γεωγραφική, βιολογική και ιστορική της αξία και είναι το χαμηλότερο σημείο στη Γη. Δυστυχώς, η Νεκρά Θάλασσα συρρικνώνεται, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Εάν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα, η Νεκρά Θάλασσα θα εξαφανιστεί. Για να σωθεί η Νεκρά Θάλασσα, οι γύρω χώρες πρέπει να συνεργαστούν. Τρεις άνθρωποι – ένας Ιορδανός, ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος – αποφασίζουν να κολυμπήσουν στη Νεκρά Θάλασσα, από την Ιορδανία στο Ισραήλ, και να επιστήσουν την προσοχή του κόσμου στα δεινά της Θάλασσας που εξαφανίζεται.
«Ο Ρήνος εκβάλλει στη Μεσόγειο», του Offer Avnon (Ισραήλ, 2021, 95’). Πρώτη προβολή στην Ελλάδα
Παρασκευή 18 Μαρτίου: 15:30 Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, Αποθήκη Δ’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
|
Περισσότερα...
|
|