Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 6636 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log in9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021: 83η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΝΥΧΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ, ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Το διεθνές «March of the Living» νοηματοδοτώντας την φετινή 83η επέτειο από τη «Νύχτα των Κρυστάλλων», διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την παγκόσμια εκστρατεία #LetThereBeLight, με την οποία διαδίδεται ένα πανανθρώπινο μήνυμα για αντίσταση στον αντισημιτισμό και σε κάθε μορφή ρατσισμού.

Στις  9 Νοεμβρίου 1938 οι Ναζί έκαψαν περισσότερες από 1.400 συναγωγές και εβραϊκά ιδρύματα στη Γερμανία και την Αυστρία. Τα γεγονότα αυτά ονομάστηκαν «Kristallnacht» (Η Νύχτα των Κρυστάλλων) και αποτέλεσαν μια κρίσιμη στιγμή στην αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης.

Περισσότερα...
 
ΈΚΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΡΕΝΑΤΟ ΜΟΡΝΤΟ, ΣΥΝΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών (DSA) και η Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου τιμούν τον Ρενάτο Μόρντο, πρώτο σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι δυο συνεργαζόμενοι φορείς παρουσιάζουν από κοινού την έκθεση «Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων», η οποία πραγματοποιείται στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα. Η έκθεση θα λάβει χώρα από τις 5 έως τις 26 Νοεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σταθμοί στη ζωή του σκηνοθέτη του θεάτρου και της όπερας Ρενάτο Μόρντο. Ο Ρενάτο Μόρντο με γονείς εβραϊκής καταγωγής –ο πατέρας του ήταν Έλληνας έμπορος από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Αυστρία– εγκατέλειψε στα τέλη του 1932 τη Γερμανία λόγω αντισημιτικών επιθέσεων από εθνικοσοσιαλιστές και διέφυγε το 1939 στην Ελλάδα. Στην Αθήνα, υπήρξε συνιδρυτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και προώθησε τη νεαρή τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Κάλλας. Ο Ρενάτο Μόρντο επέζησε του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και σύντομα, μετά την απελευθέρωσή του, έγραψε το θεατρικό έργο με τίτλο «Χαϊδάρι», στο οποίο επεξεργάζεται λογοτεχνικά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σε θέατρα στην Τουρκία, την Αυστρία και το Ισραήλ και διετέλεσε διευθυντής της όπερας στην πρωτεύουσα Μάιντς του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου από το 1952 έως το 1955.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΜΙΑ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Τον Γενικό Γραμματέα κ. Βίκτωρα Ελιέζερ και τον Ταμία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ υποδέχτηκε τη Δευτέρα 1.11.2021, στο γραφείο του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου των εβραϊκών κοιμητηρίων στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μια έκταση στην ανατολική πλευρά της πόλης με 47 τουλάχιστον τάφους, οι οποίοι  αποκαλύφθηκαν πολύ πρόσφατα μετά από τις εργασίες καθαρισμού και εξωραϊσμού που έγιναν.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη στον χώρο των κοιμητηρίων παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Άνθιμου.

Στη συνέχεια τα μέλη του Προεδρείου του ΚΙΣΕ είχαν ιδιαίτερη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, ο οποίος έχει ενεργό δράση στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και μερίμνησε για την ανέγερση του Μνημείου Ολοκαυτώματος της πόλης το οποίο εγκαινιάστηκε το 2019 στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Νικολάου.

Περισσότερα...
 
ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΗΣ AJC PDF Εκτύπωση E-mail

Το Βραβείο Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας απονεμήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο από την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC) στη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2021.

Δια του βραβείου αυτού, αναγνωρίζεται από την AJC η φροντίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον, η εξαιρετική δέσμευσή του για διαθρησκευτική συνύπαρξη και η προαγωγή των ορθόδοξο-εβραϊκών σχέσεων.

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε την ηγεσία της AJC, δηλώνοντας πως η απονομή του βραβείου αποτελεί μια έκφραση αγάπης, όχι μόνο προς το πρόσωπό Του, αλλά και προς αυτά που πρεσβεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο: τον διάλογο, τη συμφιλίωση και την καταπολέμηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού, του μίσους και του αντισημιτισμού.

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ» PDF Εκτύπωση E-mail

Η ταινία THE RESCUERS «Οι σωτήρες» του παραγωγού Τζ. Μάντελ και του βραβευμένου σκηνοθέτη Μάικλ Κίνγκ, παρουσιάζει τις άγνωστες ιστορίες 13 διπλωματών που με απαράμιλλο θάρρος διέδωσαν δεκάδες χιλιάδες εβραίους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δείτε ΕΔΩ το trailer της ταινίας.   

Εμπνευσμένοι από το αρχείο μαρτυριών και θέλοντας να εμπλουτίσουν τα στοιχεία, η εταιρεία παραγωγής Μάικλ Κίνγκ με τη συνεργασία του USC/SHOAH Foundation αποφάσισαν να συνεχίσουν την έρευνα και να δημιουργήσουν το πρόγραμμα «ΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ – τελευταία ευκαιρία να καταγραφεί η ιστορία τους», ώστε να καταγραφούν όσα νέα στοιχεία συγκεντρωθούν για τους ήρωες διπλωμάτες που διέσωσαν Εβραίους κατά την Κατοχή.  

Στην Ελλάδα υπάρχουν τα φωτεινά παραδείγματα  των διπλωματών Γκουέλφο Τζαμπόνι και Σεμπαστιάν ντε Ρομέρο Ραδιγάλες στη Θεσσαλονίκη και του Σελαχατίν Ουλκουμέν στη Ρόδο.  Όσοι γνωρίζουν ότι η οικογένειά τους διασώθηκε από κάποιο διπλωμάτη κατά την περίοδο της Κατοχής ή έχουν στοιχεία για τους αναφερόμενους διπλωμάτες,  μπορούν να βοηθήσουν στην έρευνα.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae