Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3973 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το ΚΙΣΕ απέστειλε την 1η Μαρτίου 2022 την ακόλουθη επιστολή συμπαράστασης στον Πρόεδρο της Εβραϊκής Κοινότητας της Ουκρανίας κ. Μπόρις Λόζχκιν και τον Αρχιραββίνο της Ουκρανίας και Ταμία του EJC Ραββίνο Γιακόβ Ντοβ Μπλέιχ εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Ελληνικού Εβραϊσμού στον λαό της Ουκρανίας σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας στην χώρα.

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Σοφολογιώτατε,

Ο Ελληνικός Εβραϊσμός παρακολουθεί στενά την τραγωδία και τις κακουχίες που βιώνει ο λαός της Ουκρανίας και η εβραϊκή κοινότητα, ύστερα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.  

Είμαστε συγκλονισμένοι από τις σκηνές φρίκης που εκτυλίσσονται σε πόλεις της Ουκρανίας λόγω του πολέμου. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα σας με τις σκέψεις και τις ευχές μας, καθώς και στα αδέλφια μας της εβραϊκής κοινότητας της Ουκρανίας. Σε δύσκολες περιόδους όπως η συγκεκριμένη μπορεί να απογοητευόμαστε όταν συνειδητοποιούμε πόσο λίγα έχει διδαχθεί η ανθρωπότητα από τις καταστροφές και τις φρικαλεότητες των προηγούμενων πολέμων, ωστόσο γινόμαστε περισσότερο δυνατοί και αποφασισμένοι έχοντας ισχυρότερο κίνητρο να συνεχίσουμε το έργο μας για την ειρήνη και την ευημερία, ενάντια στην αδικία και την καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περισσότερα...
 
ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΟΥΡΟΥΤΗ «ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» PDF Εκτύπωση E-mail

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2021 (εκδόσεις 2020).

Στην κατηγορία Μαρτυρία - Bιογραφία - Χρονικό - Ταξιδιωτική Λογοτεχνία συμπεριλαμβάνεται το εβραϊκού περιεχομένου βιβλίο του Ανδρέα Κ. Μπουρούτη, «Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη. Η ιταλική στάση και οι Εβραίοι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» των εκδόσεων Αλεξάνδρεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Περισσότερα...
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΠΑΡΚΟΥ ΣΕ ΜΟΡΔΟΧΑΙΟΥ ΦΡΙΖΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Την πρωτοβουλία, ώστε το τμήμα του πάρκου μεταξύ της λεωφόρου Καραμανλή και των οδών Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και Κλεάνθους, όπου βρίσκεται τοποθετημένη η προτομή του Μορδοχαίου Φριζή, να λάβει και το όνομά του ως απόδοση τιμής, αναλαμβάνει η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η πρόταση αυτή πρόκειται να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή ονοματοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες, καθώς διαπιστώθηκε πως παρά το γεγονός ότι η προτομή του Μορδοχαίου Φριζή βρίσκεται τοποθετημένη από το 2007, ουδέποτε ελήφθη μέριμνα και για την αντίστοιχη ονοματοδοσία του χώρου.

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι με την ονοματοδοσία του περιβάλλοντος χώρου σε Μορδοχαίου Φριζή αποδίδεται η πρέπουσα τιμή στο πρόσωπο του πρώτου ανώτερου επιτελικού ελληνοεβραίου αξιωματικού που θυσιάστηκε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, στην πρώτη γραμμή της μάχης. Η κίνηση αυτή, άλλωστε, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά σε σχέση με την «πλατεία Εβραίων Μαρτύρων», όπως ονομάζεται το διπλανό πάρκο μεταξύ των οδών Παπαναστασίου, Μητροπούλου και Πριάμου.

Περισσότερα...
 
ΔΙΑΔIΚΤΥΑΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ IHRA ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Τρίτη 1η Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή τελετή παράδοσης της Προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) από την Ελλάδα στη Σουηδία.

Στο έργο, στις δράσεις, αλλά και στους στόχους που είχε η Ελληνική Προεδρία της IHRA αναφέρθηκαν στα μηνύματα που απηύθυναν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και προέδρου της IHRA πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης και ο νυν επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, και μέχρι τις 28.2.2022  πρόεδρος της IHRA, Γιώργος Πολυδωράκης.

Στα μηνύματα περιλαμβάνονται επίσης πολλές αναφορές στην συμβολή του ΚΙΣΕ και του ΕΜΕ στο έργο της Ελληνικής Προεδρίας της IHRA.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΜΠΕΝΟΥΖΙΛΙΟ ΣΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 9.84: ΈΤΣΙ ΓΛΥΤΩΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο σταθμός της πόλης αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του προγράμματός του σε γυναίκες που μοιράζονται μαζί μας τις δικές τους προσωπικές ιστορίες.

Μια ιδιαίτερα συγκινητική ιστορία, από την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και το πως μια αθηναϊκή οικογένεια την έκρυψε προκειμένου να γλιτώσει από τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης, διηγήθηκε στο σταθμό μας η Ελληνοεβραία Βικτώρια Μπενουζίλιο.

«Στις 24 Μαρτίου του ‘44 ξαφνικά ειδοποίησαν όλους τους Εβραίους να παρουσιαστούν στη Συναγωγή. Ήμουν στο σπίτι με την μάνα μου, εγώ 2 ετών και η αδελφή μου πέντε και ξαφνικά ήρθε ένας αστυνομικός της περιοχής και είπε στην μητέρα μου ότι έπρεπε να τον ακολουθήσει, γιατί αυτή ήταν η εντολή των Γερμανών. Η μητέρα μου τότε άρχισε να ετοιμάζει τα ρούχα τα δικά μου, τα δικά της και της αδερφής μου. Ο αστυνομικός τη ρώτησε εάν γνωρίζει τι θα της συμβεί κι όταν εκείνη του απάντησε αρνητικά, της πρότεινε να μας αφήσει και να τον ακολουθήσει μόνη της. Άσε τα παιδιά σου εδώ. Αν είναι καλά εκεί που θα πας, έρχεσαι και τα παίρνεις… Αν δεν είναι καλά, άσε τα παιδιά σου να ζήσουν…» της είπε.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae