Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5070 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΡΑΒΙΝΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΕΛΙΑΧΟΥ ΜΠΑΡΖΙΛΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜ PDF Εκτύπωση E-mail

Του Τάσου Κωστόπουλου

Ημέρα μνήμης του χιτλερικού Ολοκαυτώματος αύριο και, για μιαν ακόμη φορά, η συμβατική απότιση φόρου τιμής στα θύματά του θ’ αναμετρηθεί στον δημόσιο λόγο με τις απόπειρες ουσιαστικού αναστοχασμού του συλλογικού εκείνου εγκλήματος. Σε μια συγκυρία σχεδόν ομόθυμης, πλέον, καταδίκης του ναζισμού και του αντισημιτισμού ακόμη κι από επίσημα χείλη με άκρως βεβαρυμένο προσωπικό μητρώο, οι «διχαστικές» πτυχές του επίμαχου παρελθόντος απωθούνται όλο και περισσότερο στο περιθώριο των επιμνημόσυνων αφηγημάτων – είτε πρόκειται για την επικερδή αξιοποίηση του διωγμού των Εβραίων από την εγχώρια μικρή και μεγάλη «επιχειρηματικότητα» είτε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΑΜικής αντίστασης στη σωτηρία του πιο δυναμικού κομματιού της προγραμμένης μειονότητας.

Εχοντας ήδη ασχοληθεί με το πρώτο σκέλος («Ολοκαύτωμα και real estate», «Εφ.Συν.» 23/1/2016), θ’ αναφερθούμε σήμερα στο δεύτερο, μέσα από μια εμβληματική περίπτωση: την απόκρυψη του ραβίνου της Αθήνας, Ελιάχου Μπαρζιλάι, από το ΕΑΜ σ’ ένα χωριό της ορεινής Δωρίδας, μετά τη φυγάδευσή του από την πρωτεύουσα τον Σεπτέμβριο του 1943.

Η «απαγωγή»

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1891 και σπουδαγμένος στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ο Μπαρζιλάι ανέλαβε ραβίνος της Αθήνας το 1936, ύστερα από πολυετή διδασκαλική καριέρα στα Σκόπια, το Βελιγράδι και το Τελ Αβίβ. Μετά την κατάρρευση του μετώπου το 1941, οι κατοχικές αρχές τον διόρισαν επικεφαλής της τοπικής ισραηλιτικής κοινότητας, αναβιώνοντας την οθωμανική ταύτιση θρησκευτικής και κοινοτικής ηγεσίας των μειονοτήτων.

Περισσότερα...
 
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ & ΙΣΡΑΗΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Συναντήσεις και επαφές με επιχειρηματικούς, επιστημονικούς και τεχνολογικούς φορείς στο Ισραήλ πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας.

Ο Υφυπουργός παρέστη στις 2.3.2022 στην τελετή υπογραφής τριμερούς Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), το οποίο υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς της Θεσσαλονίκης «Thess INTEC AE», Νίκος Ευθυμιάδης, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Ben Gurion, Ντανιέλ Χάμοβιτς (Daniel Chamovitz), μέλος της διοίκησης του «Gav Yam Negev Advanced Technologies Park» και ο διευθύνων σύμβουλος του κέντρου καινοτομίας «Basecamp», Uzy Zwebner.

Περισσότερα...
 
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ, ΤΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 25 και τις 26 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ολοκαύτωμα, γενοκτονίες και μαζικές θηριωδίες: Θυμόμαστε το παρελθόν για να προφυλάξουμε το μέλλον», στο ξενοδοχείο Elite City Resort στην Καλαμάτα, το οποίο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Μητρόπολη Μεσσηνίας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του Ιδρύματος Fulbright Ελλάδας και εντάχθηκε στο πλαίσιο δράσεων της Ελληνικής Προεδρίας του IHRA.

Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρετισμό απηύθυναν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως με τηλεδιάσκεψη, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ με τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος του IHRA Γιώργος Πολυδωράκης και μέσω τηλεδιάσκεψης ο διευθύνων σύμβουλος της AJC Ντέιβιντ Χάρις.  

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου, ο οποίος ανέφερε ότι το Συνέδριο είναι πολύ σημαντικό γιατί αφορά το μείζον θέμα του Ολοκαυτώματος και των γενοκτονιών κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις προσωπικότητες που συμμετείχαν, ενώ εξήρε και τη σπουδαιότητα διεξαγωγής μιας τέτοιας διοργάνωσης στην πόλη της Καλαμάτας.

Περισσότερα...
 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 8ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ» ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021-2022 PDF Εκτύπωση E-mail

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 8ου Μαθητικού Διαγωνισμού «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» σχολικού έτους 2021-2022, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αρμόδιας επιτροπής.

Οι βραβευθέντες/-είσες και διακριθέντες/-είσες στο διαγωνισμό που διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, θα συμμετάσχουν σε ειδικό ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος που περιλαμβάνει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο του Άουσβιτς (όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες).

Απονέμονται πέντε (5) Βραβεία και είκοσι δύο (22) Τιμητικοί Έπαινοι, ως ακολούθως (η σειρά δεν αποτελεί αξιολογική κατάταξη):

ΒΡΑΒΕΙΑ:

EΝΑ ΑΣΤΕΡΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΝΗΜΗ, ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΩΝΑ

Περισσότερα...
 
ΈΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ... PDF Εκτύπωση E-mail

Του Βασίλη Ριτζαλέου*

Γκόρνα Τζουμαγιά, 17 Μαρτίου 1943.

Στον αγαπημένο μου αδερφό Νισήμ,

Νισήμ, θέλουμε να ξέρεις πως είμαστε σε καλή κατάσταση από άποψη υγείας. Ευχόμαστε το ίδιο για σένα. Έφτασα εδώ από [το Πιρίν] και τους συνάντησα όλους στην Γκόρνα Τζουμαγιά.

Δεν σου γράψαμε νωρίτερα γιατί δεν γνωρίζουμε πότε θα φύγουμε. Μας λένε συνεχώς να ετοιμαστούμε για ένα μακρύ ταξίδι.

Νισήμ, πρέπει να ξέρεις πως μας μεταφέρουν σε στρατόπεδα χωρίς ψωμί, χωρίς τίποτε, και υποφέρουμε σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη ψωμιού και άλλων πραγμάτων. Μας δίνουν μόλις 300 γραμ. ψωμιού καθημερινά και τσορμπά (σ.σ. σούπα). Δεν μας επιτρέπουν να αγοράσουμε οτιδήποτε. Αν έρθεις να μας συναντήσεις, προμηθεύσου ψωμί και άλλα πράγματα. Αγόρασε τρόφιμα με τα χρήματα που έχεις.

Αν είσαι με τον Τζακ, τον γιο της Λέας, πες του πως είμαστε με την οικογένεια και πρέπει να κάνει ό,τι και εσύ.

Δεν έχω να γράψω κάτι άλλο. Στέλνουμε αγκαλιές και φιλιά σε όλους σας.

(υπογραφή) Α. Καμπελή.

Νισήμ, θα είναι καλύτερα να μην μετακινηθείς από το μέρος που είσαι τώρα.

Αλμπέρτος

Δώσε χαιρετίσματα στον Σαμουήλ Λεβή και πες του πως όλοι είναι καλά και δεν πρέπει να ανησυχεί για αυτούς.

Η συγκινητική επιστολή, γραμμένη στην ισπανοεβραϊκή γλώσσα (τα λαδίνο ή ισπανικά όπως έλεγαν τότε), στάλθηκε από τον Καβαλιώτη Εβραίο Αλμπέρτο Καμπελή στον αδερφό του Νισήμ στις 17 Μαρτίου 1943. Είναι ίσως η τελευταία γραπτή μαρτυρία των Καβαλιωτών Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae