Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3758 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log in«ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ»: ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΜΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος παρουσιάζει με ιδιαίτερη χαρά τη νέα παραγωγή του, με ιστορικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του αείμνηστου Φίλου του Μουσείου, Πέτρου Ζαν Μαρίνου.

Το 2020, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, που έχει οριστεί η 27η Ιανουαρίου κάθε έτους, το Μουσείο παρουσίασε για πρώτη φορά το πρωτότυπο θεατρικό δρώμενο: «Το Ημερολόγιό μου».

Πρόκειται για ένα δρώμενο που εξελίσσεται μέσα στον χώρο του ΕΜΕ και στα επιμέρους επίπεδα και τις θεματικές προθήκες της μόνιμης έκθεσης, βασισμένο σε αληθινές μαρτυρίες και ιστορίες παιδιών από την περίοδο του Πολέμου και της Κατοχής, από τα αρχεία του Μουσείου. Μέσα από το ημερολόγιο του Ιωσήφ, μαθαίνουμε για την τύχη της οικογένειάς του στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη, που αποφασίζει να χωριστεί και να κρυφτεί.

Περισσότερα...
 
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΞΑΝΘΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Μνήμες από την παρουσία των εβραίων στην Ξάνθη ζωντάνεψαν την Κυριακή 20.2.2022 με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Ξάνθη. Το ΚΙΣΕ με τη συνεργασία του Δήμου και το ΠΑΚΕΘΡΑ διοργάνωσε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του IHRA, στην μνήμη των 526 Εβραίων της Ξάνθης που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Στη βάση του Μνημείου, το οποίο συμβολικά τοποθετήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας της Ξάνθης, έχουν μπει 526 βότσαλα, όσοι οι Εβραίοι της Ξάνθης που εξοντώθηκαν από τους Ναζί, καθώς και τμήματα δυο σιδηροδρομικών ραγών που συμβολίζουν την πορεία τους προς το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Τρεμπλίνκα.

Μετά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, ο εκπρόσωπος του τοποτηρητή της Μουφτείας, ιμάμης Εμπλιούκ Ραμαντάν και ο Ραββίνος Θεσσαλονίκης Ααρών Ισραέλ, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ειρηνικής συμβίωσης Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων, με την κοινή φωτογράφισή τους μπροστά από το Μνημείο, καθώς η Θράκη αποτελεί πρότυπο αυτής της συμβίωσης.

Περισσότερα...
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΠΛΕΥΡΗ ΠΕΡΙ ΕΒΡΑΙΩΝ, ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ της Κυριακής 13.2.2022, και στην Μαρία Νίκη Γεωργαντά, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μεταξύ άλλων, απάντησε και στην παρακάτω ερώτηση σχετικά με τη θέση του για την άρνηση του Ολοκαυτώματος, τον αντισημιτισμό και την εβραϊκή κοινότητα.

[…]

Τέλος και μια προσωπική ερώτηση. Παρά το γεγονός ότι ως υπουργός έχετε αναλάβει κάποιες κοινωνικές πρωτοβουλίες, σας κατηγορούν για αντισημίτη και υποστηρικτή των αρνητών του Ολοκαυτώματος, μιας και υποστηρίξατε θερμά το βιβλίο του πατέρα σας. Τι έχετε να πείτε;

Ξέρω ότι πολλοί θεωρούν πως οι απαντήσεις που δίνω για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι ειλικρινείς και γίνονται με υστεροβουλία, συνδέοντας εμένα με τις θέσεις που εκφράζει ο πατέρας μου. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος στην απάντησή μου. Πράγματι μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με έντονη αντισημιτική επιρροή και συμμετείχα σε ένα κόμμα που είχε εκφράσει και θέσεις κατά των Εβραίων, χωρίς να αντιδράσω. Πράγματι, πριν από μερικά χρόνια, υπερασπιζόμενος, ως συνήγορός του, τον πατέρα μου, αντιπαρατέθηκα σφοδρά με την εβραϊκή ηγεσία του τόπου και διατύπωσα απόψεις που προσβάλλουν όχι μόνο τους Εβραίους, αλλά και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Περισσότερα...
 
ΚΑΒΑΛΑ: ΈΚΘΕΣΗ ΜΝΗΜΗΣ 1.484 ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΡΕΜΠΛΙΝΚΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Μέσα από μια έκθεση και μια εκπαιδευτική εικαστική δράση, η πόλη της Καβάλας τιμάει τη μνήμη των 1.484 Εβραίων που χάθηκαν στην κόλαση της Τρεμπλίνκα και τη μνήμη του τελευταίου εναπομείναντος Εβραίου Καβαλιώτη, του αείμνηστου Σαμπετάι Τσιμίνο, του μοναδικού επιζήσαντος της άλλοτε πολυπληθούς εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ και το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζουν στο μουσείο - κονάκι του Μοχάμετ Άλι, στην παλιά πόλη της Καβάλας, την έκθεση «SHOAH - Πώς ήταν ανθρωπίνως δυνατόν;» του διεθνούς κέντρου για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «SHOAH» αλλά και της εκπαιδευτικής εικαστικής δράσης «Πιτσιπόι» της καλλιτέχνιδας Έλλης Χρυσίδου έγιναν στις  18.2.2022 παρουσία του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή, του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Δαυίδ Σαλτλιέλ και του γιου του αείμνηστου Σαμπετάι Τσιμίνο, Ααρών Τσιμίνο, που πάντα κρατά στενούς δεσμούς με τη γενέθλια πόλη της οικογένειάς του.

Περισσότερα...
 
«ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το «χρυσό» εισιτήριο συμμετοχής στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται κάθε χρόνο το Μάρτιο στην συμπρωτεύουσα και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα ανά τον κόσμο, κατάφερε να εξασφαλίσει το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Γκεργκεβίτσα που ζει και εργάζεται εδώ και 14 χρόνια στην Κέρκυρα.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Οι Εβραίοι της Κέρκυρας» δίνεται έμφαση στο ρόλο που διαδραμάτισαν ως σημαντικό κομμάτι του νησιού συμβάλλοντας στην διαμόρφωση της ιστορίας του, καθώς και στην εξέλιξη του εμπορίου και της οικονομίας. Ωστόσο τα θλιβερά γεγονότα εις βάρος τους προστέθηκαν στη μαύρη σελίδα της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Ιστορική παρακαταθήκη

Το ντοκιμαντέρ, που "έντυσε" μουσικά η Κερκυραία συνθέτης Μαρία Μπούα, η οποία είχε και την ευθύνη της ιστορικής έρευνας μαζί με την Χριστιάννα Λάτσα αναμένεται να αποτελέσει σύμφωνα με τη ίδια ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, ώστε να μην χαθεί αυτό το κομμάτι της ιστορίας μέσα στο χρόνο.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae