Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3914 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΟΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΥΣΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΑΠΘ PDF Εκτύπωση E-mail

Μία πρώτη συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με πανεπιστήμια του Ισραήλ για τη μελέτη των πολιτισμών της αρχαίας Ανατολής, επιχειρείται μέσα από το συνέδριο με τίτλο «Διαπολιτισμικές Επαφές ανάμεσα στην αρχαία Εγγύς Ανατολή και στη Μεσόγειο» («Intercultural Contacts between Ancient Near East and the Mediterranean») που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη στις 2 και 3 Ιουνίου 2022 το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιολογίας και Αρχαίας Εγγύς Ανατολής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Ιεροσολύμων.

Η σταδιακή μελλοντική εγκατάσταση σπουδών αρχαίας Εγγύς Ανατολής στα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελεί τον απώτερο στόχο του συνεδρίου, όπου ερευνητές και ακαδημαϊκοί που έχουν μελετήσει σε βάθος τι συνέβαινε στην αρχαία Εγγύς Ανατολή, κατά την ίδια χρονική περίοδο δράσης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, θα καταδείξουν τη σημαντικότητα της πρώτης στην βαθύτερη κατανόηση του δευτέρου.

Περισσότερα...
 
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΠΟΙΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ» PDF Εκτύπωση E-mail

Στη στήλη «Το ποίημα της τελευταίας σελίδας» στην εφημερίδα «Τα Νέα» Σαββατοκύριακο που επιμελείται ο Δημήτρης Δουλγερίδης δημοσιεύεται κάθε εβδομάδα ένα ποίημα που επιλέγει ένα δημόσιο πρόσωπο από το μεγάλο βιβλίο της ποίησης.

Ο υπεύθυνος της στήλης ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρ Ελιέζερ να επιλέξει ένα ποίημα που για τον ίδιο έχει ιδιαίτερη σημασία. 

Ο κ. Ελιέζερ, επέλεξε το ποίημα «Κάθε άνθρωπος έχει το όνομά του» της Zelda Mishkovsky, το οποίο δημοσιεύτηκε στο τεύχος της εφημερίδας του Σαββατοκύριακου στις 21 - 22 Μαΐου 2022.

Η επιλογή του ποιήματος ήταν ιδιαιτέρα συμβολική καθώς η ποιήτρια Zelda γεννήθηκε στην Ουκρανία το 1914 και το 1926 μετανάστευσε στην Παλαιστίνη.  Το ποίημά της «Κάθε άνθρωπος...» μνημονεύεται κάθε φορά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ. Η πρώτη συλλογή της «Penai» κυκλοφόρησε το 1967. Ακολούθησαν έξι βιβλία με ποιήματα εμπνευσμένα από τον μυστικισμό, που έγιναν μπεστ σέλερ..

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΜΠΟΣ» PDF Εκτύπωση E-mail

Την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:00 θα γίνει στο βιβλιοπωλείο – καφέ Zatopek (Παναγή Τσαλδάρη 209, Καλλιθέα) η παρουσίαση του βιβλίου της Νάσιας Διονυσίου «Τι είναι ο κάμπος» των εκδόσεων Πόλις.

Με την συγγραφέα θα μιλήσουν για το βιβλίο ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και οι συγγραφείς Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.  

Περιγραφή

Μέσα από τις ημερολογιακές σημειώσεις ενός Κύπριου δημοσιογράφου ξεδιπλώνεται η ιστορία των βρετανικών στρατοπέδων της Αμμοχώστου – των «camps», που οι Κύπριοι τα είπαν «Κάμπους», εκεί όπου, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και λίγο πριν από την ίδρυση του Ισραήλ, κρατήθηκαν Εβραίοι πρόσφυγες.

Ακούγοντας τις μαρτυρίες των προσφύγων, ο δημοσιογράφος ανασυνθέτει την παροντική τους κατάσταση και τις προσδοκίες τους για το μέλλον, όλα με φόντο το πιο ακραίο κακό που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

Περισσότερα...
 
Ο CHRISTOPHER C. KING ΞΕΔΙΠΛΩΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΕΒΡΑΙΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η πρώτη μουσική διάλεξη του πολυβραβευμένου Αμερικανού εθνομουσικολόγου Christopher C. King με τίτλο “Στο Περιθώριο της Ιστορίας: H Μουσική των Ελληνοεβραίων Γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα” η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24.5.2022 στο  Αμφιθέατρο Cotsen Hall, της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Πρωταγωνίστριες της βραδιάς ήταν η Ρωμανιώτισσα Εβραία τραγουδίστρια από τα Ιωάννινα, Αμαλία Βάκα (Μάτσα) και οι σεφαραδίτισσες Εβραίες τραγουδίστριες από τη Θεσσαλονίκη Ρόζα Εσκενάζυ  και Στέλλα Χασκίλ. 

Την παρουσίαση άνοιξε με χαιρετισμό και καλωσόρισμα η Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης κ. Μαρία Γεωργοπούλου. Η συζήτηση του κ. King μαζί με τη δημοσιογράφο και συντονίστρια της βραδιάς κ. Μαριάννα Σκυλακάκη, η ενδιάμεσες μουσικές παύσεις από τα ηχογραφημένα τραγούδια σε αυθεντικούς δίσκους 78 στροφών που ήχησαν στον χώρο του αμφιθεάτρου και η ζωντανή μουσική των Ελένη Βράττη (oύτι), Δημοσθένη Καραχριστοδούλου (πολίτικη λύρα) και Ευαγγελία Φλιτούρη (φωνή), μετέφερε τους θεατές στο ταξίδι της πολυσήμαντης και ταυτόχρονα περιθωριοποιημένης ιστορίας της μουσικής των Εβραίων γυναικών στην Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα.

Περισσότερα...
 
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ Ο ΆΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ PDF Εκτύπωση E-mail

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ 

«Ευλογήθηκα να πάρω πάρα πολλές διακρίσεις επειδή μπορέσαμε να κάνουμε αυτό που κάναμε (το εμβόλιο). Ποτέ όμως μια διάκριση που παίρνεις από τη δικιά σου την πατρίδα, από τη δικιά σου την πόλη δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη. Ξεπερνάει και τις υψηλότερες διακρίσεις από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τους μεγαλύτερους φορείς στον κόσμο».

Μ’ αυτά τα λόγια, ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά ευχαρίστησε για την τιμή της αναγόρευσής του στις 22.5.2022 σε επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ, σε μια τελετή με κύρια χαρακτηριστικά τη γεμάτη με κόσμο αίθουσα τελετών του ΑΠΘ και τη συγκίνηση του ίδιου όχι μόνο για τον τίτλο που τού απονεμήθηκε, αλλά και για το γεγονός ότι, περιστοιχισμένος από φίλους και συγγενείς, επέστρεψε στο «σπίτι» του, αφού από το ίδιο Πανεπιστήμιο αποφοίτησε πριν από χρόνια.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae