Της Σοφίας Παπαδοπούλου
Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Μαρτίου 1917 και στο σπίτι του λευκοσιδηρουργού Αβραάμ Μπουρλά και της συζύγου του Ρασέλ, στην οδό Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, γέλια και χαρές συνόδευαν τον ερχομό του γιου τους Ιντό στον κόσμο. Τότε, τίποτα δεν προμήνυε το «γκρίζο» σύννεφο που έμελλε να σκεπάσει την πόλη λίγους μήνες αργότερα, με τη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου, η οποία αφάνισε από τον χάρτη ολόκληρες συνοικίες. Αλλά ούτε και το «μαύρο» της ναζιστικής θηριωδίας, δυόμισι δεκαετίες αργότερα, που έκοψε βίαια το νήμα της ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.
Ο Ιντό Μπουρλά ήταν από τους λιγοστούς Εβραίους της Θεσσαλονίκης που κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη και τη μεταφορά στα στρατόπεδα θανάτου της ναζιστικής μηχανής θανάτου. Κατάφερε επίσης να ξαναστήσει, μέσα στις στάχτες που άφησε πίσω του ο πόλεμος και το Ολοκαύτωμα, τη ζωή του και να χαράξει, μαζί με τον αδελφό του Μωύς (πατέρα του νυν προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά), τη δική του ξεχωριστή πορεία στην ιστορία της ποτοποιίας στη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη.
|
Περισσότερα...
|
|
Σε μήνυμά της προς το ΚΙΣΕ, η Υπουργός Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως απευθύνει τις ευχές τις για το φετινό Πέσαχ τονίζοντας τα «διττά και εμφατικά» μηνύματα της εβραϊκής γιορτής που συμβολίζει την αισιοδοξία και την ελπίδα. Χαρακτηριστικά αναφέρει:
Η μεγάλη εορτή του Πέσαχ, μια εορτή οικογενειακή, ένας από τους πυλώνες διαφύλαξης της εβραϊκής παράδοσης για όλες τις ισραηλιτικές κοινότητες της πατρίδας μας, φέτος εορτάζεται διαφορετικά, εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ωστόσο, η χώρα μας πέτυχε να σταθεί όρθια και ήδη βρισκόμαστε στην πορεία εξόδου. Γι' αυτό το λόγο, φέτος το Πέσαχ είναι περισσότερο από ποτέ και μια γιορτή ελπίδας και αισιοδοξίας, που αναδεικνύει διττά και εμφατικά το πέρασμα προς την ελευθερία. Σας εύχομαι χρόνια πολλά, με υγεία και χαρές.
Νίκη Κεραμέως |
Το 1988, το ΚΙΣΕ με την έγκριση του ΟΣΕ, ανέγειρε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου αναθηματική στήλη στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων που στη διάρκεια της Κατοχής εργάστηκαν στα καταναγκαστικά έργα για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και στη συνέχεια εκτοπίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου.
Το ΚΙΣΕ πληροφορήθηκε ότι αυτή η αναμνηστική στήλη μετά την ανακαίνιση του Σταθμού από την Ferrovie dello Stato Italiane Group (FSI), στην οποία πωλήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν υπάρχει πια και απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της TΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππο Τσαλίδη.
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας το θέμα της αφαίρεσης της αναθηματικής πλάκας από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιανοκλαδίου, η οποία είχε τοποθετηθεί το 1988, στην μνήμη 500 Ελλήνων Εβραίων που στη διάρκεια της Κατοχής εργάστηκαν στα καταναγκαστικά έργα για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και στη συνέχεια εκτοπίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου, βρίσκοντας τραγικό τέλος, μαζί με τα έξι εκατομμύρια των Εβραίων της Ευρώπης, θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
|
Περισσότερα...
|
|
Η ιστορία ξεκινάει από το παρελθόν. Οι ναζί κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα φρόντισαν να πάρουν μαζί τους πολλούς ιστορικούς θησαυρούς. Ανάμεσά τους και αρχεία Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της χώρας, αλλά και άλλων αρχειακών ενοτήτων ελληνικής προέλευσης, όπως το αρχείο της Ελληνικής Ενωσης για την Κοινωνία των Εθνών. Μεταφέρθηκαν στο Βερολίνο, όπου μετά την είσοδο των Σοβιετικών και την κατάληψη της γερμανικής πρωτεύουσας εντοπίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Μόσχα, όπου φυλάσσονται έκτοτε στις εγκαταστάσεις που στεγάζουν και τα ρωσικά στρατιωτικά αρχεία. Η Ελλάδα ήδη από το 1997 προσπαθεί να επιτύχει τον επαναπατρισμό των αρχείων που εκλάπησαν από τους ναζί, αλλά μέχρι τώρα χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η ρωσική πλευρά θέτει προσκόμματα και νέους πιο αυστηρούς όρους, παρά το γεγονός πως οι προηγούμενοι είχαν γίνει αποδεκτοί.
|
Περισσότερα...
|
Ο Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων, κ. Γιώργος Καλαντζής, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τον Γεν. Γραμματέα του ΚΙΣΕ, εύχεται στους Εβραίους της Ελλάδος Καλό Πέσαχ, τονίζοντας ότι η Αγκαντά αποτελεί «πηγή δύναμης» στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:
Παρακαλώ δεχθείτε τις θερμότερες ευχές μου επί τη ευκαιρία του Πέσαχ. Πάντοτε η διήγηση του Πέσαχ είναι μια πηγή δύναμης, ελπίδας, αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας. Ιδιαίτερα, όμως, αυτήν την εποχή της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που απειλεί την ίδια τη ζωή μας, αλλά και κάθε πλευρά της, η διήγηση του Πέσαχ μάς θυμίζζει όλα εκείνα που πρέπει να έχουμε στο νου και την καρδιά μας ώστε να αντέξουμε αυτήν τη δοκιμασία.
Με πίστη στον Θεό και εμπιστοσύνη στην επιστήμη, το επόμενο Πέσαχ θα γιορταστεί όπως παλιά! Όλοι μαζί, συγγενείς και φίλοι, θα καθόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο και θα μοιραστούμε τα μηνύματα του Πέσαχ, υγιείς και ασφαλείς.
Με εκτίμηση
Γιώργος Καλαντζής |
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |