Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4855 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΒΙΒΛΙΟ: ΓΚΑΜΠΡΙΕΛΕ ΝΙΣΣΙΜ, Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Είναι αν μη τι άλλο συγκινητικό το ότι ο Ελληνοϊταλός Γκαμπριέλε Νίσσιμ, αντί να αφηγηθεί την απίστευτη ιστορία της οικογένειάς του, μίας από τις πιο ηρωικές και γνωστές στην ιστορία του εβραϊσμού, προτίμησε να γράψει ένα υποδειγματικό βιβλίο για το πώς μπορούμε να γίνουμε πιο δίκαιοι, αντλώντας μαθήματα και παραδείγματα από το έργο του Σωκράτη, του Μάρκου Αυρήλιου, της Χάνα Άρεντ, του Ζίγκμουντ Μπάουμαν ή του Βασίλι Γκρόσμαν.

Με αμιγή φιλοσοφική διάθεση αλλά και με έναν γνήσιο ανθρωπισμό, αδιάρρηκτα συνδεδεμένο με τα βαθιά νοήματα του εβραϊσμού, με πλήθος αναφορών και ιστορίες απτές, αντλημένες από το έργο φιλοσόφων, συγγραφέων αλλά και πολιτικών όπως ο Ετιέν ντε Λα Μποεσί ή ο Βάτσλαβ Χάβελ, ο γνωστός απόγονος της οικογένειας Νίσσιμ στόχο έχει την ανάδειξη των βαθύτερων νοημάτων του ανθρωπισμού και να μας πείσει πως ο πραγματικός προορισμός του άνω θρώσκοντα ανθρώπου είναι το να είναι δίκαιος.

Στο βιβλίο του Ούτε άγιοι, ούτε ήρωες - Το κατά δύναμη καλό (μτφρ. Δάφνη Βλουμίδη), το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Εστίας, ο συγγραφέας ευαγγελίζεται όχι έναν κόσμο με μεγάλες ιδέες, επαναστάτες ή προασπιστές του καλού αλλά με ανθρώπους που με το παράδειγμά τους, όσο αντιφατικοί και ατελείς και αν είναι, θα ανοίγουν πάντα δρόμους, αφήνοντας μια χαραμάδα ελπίδας. Με οδηγό το χωρίο από το Ταλμούδ, που έγινε η αγαπημένη φράση των δίκαιων ανθρώπων, «όποιος σώζει μια ζωή, σώζει ολόκληρο τον κόσμο», όπως λέει στη Μισνά, ο Νίσσιμ εμπνέεται τον περίφημο Κήπο των Δικαίων και πρωτοστατεί στην καμπάνια της αναγνώρισης της 6ης Μαρτίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης των Δικαίων, θεσμοθετημένης πλέον από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012 και αναγνωρισμένης και από την ιταλική Βουλή.

Περισσότερα...
 
Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΗ ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Τις πρώτες επισκέψεις είναι έτοιμη να δεχθεί η ανακαινισμένη Εβραϊκή Συναγωγή των Τρικάλων, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αναστύλωσης όπου συνεργεία γκρέμισαν «προβληματικά» τμήματα του κτιρίου. Οι παρεμβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί το καλαίσθητο πέτρινο κτίριο της Συναγωγής. Η Συναγωγή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας, είναι Ρωμανιώτικου ρυθμού και για το λόγο αυτό ονομάζεται «Καλ Γιαβανίμ», δηλαδή των Ελλήνων Εβραίων. Πρόκειται για ένα από τα λίγα, σπάνια και πολύτιμα δείγματα αρχιτεκτονικής και διαρρύθμισης Ρωμανιώτικου τύπου.

Περισσότερα...
 
ΜΠΑΜΠΙ ΓΙΑΡ: ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ- ΟΡΟΣΗΜΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

80 χρόνια έχουν περάσει από τη σφαγή χιλιάδων Εβραίων στη χαράδρα Μπάμπι Γιαρ, στο Κίεβο της Ουκρανίας. Μέσα σε δύο ημέρες, 29 και 30 Οκτωβρίου του 1941, περίπου 34.000 Εβραίοι κάτοικοι του Κιέβου εξοντώθηκαν, με πυροβολισμούς από περίστροφα. Όμως, σήμερα, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να θυμίζει τα τραγικά γεγονότα: οι Ναζί φρόντισαν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος. Όταν είδαν ότι έχαναν τον πόλεμο, επέστρεψαν στο Μπάμπι Γιαρ, άνοιξαν τους μαζικούς τάφους και έκαψαν τα πτώματα.

«Μόνο στάχτες έμειναν» λέει με θλίψη σε δηλώσεις που έκανε στα πλαίσια του Δημοκρατικού Φόρουμ Αθηνών ο Πατρίκ Ντεμπουά, καθολικός ιερέας και ιδρυτής της οργάνωσης Yahad – In Unum, που αναζητά ομαδικούς τάφους Εβραίων στην ανατολική Ευρώπη. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Περισσότερα...
 
ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΗΣ IHRA ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ATHENS DEMOCRACY FORUM 2021: «Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΜΙΣΟΥΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ» PDF Εκτύπωση E-mail

To Συμπόσιο της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), με θέμα «Η Καταπολέμηση του ρατσισμού και της ρητορικής μίσους: Μαθήματα από το Ολοκαύτωμα», έγινε στην Αθήνα, στις 30.9.2021, με τη συνεργασία και τη συμμετοχή της Ελληνικής Προεδρίας της IHRA και του Κέντρου Μνήμης του Ολοκαυτώματος Babyn Yar (Babyn Yar Holocaust Memorial Center), στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Athens Democracy Forum 2021 (ADF), που διεξάγεται στην ελληνική πρωτεύουσα από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου2021. 

Το Συμπόσιο της IHRA είχε ως βασικό σκοπό να εξετάσει και να αναδείξει την αυξανόμενη συχνότητα της ρητορικής μίσους και του ρατσισμού στις σημερινές κοινωνίες. Στο Συμπόσιο ο ελληνικός εβραϊσμός εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Ταμία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ στο ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΚΑΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ 1700 ΧΡΟΝΙΑ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

της Λουίζας Σολομών – Πάντα

Η τελευταία φορά που ήρθα σε στενή επαφή με τις εβραϊκές ρίζες μου, ήταν τον Γενάρη του 2018, όταν πέρασα αρκετές ώρες με τη γιαγιά μου, Μαίντη Σολομών, συζητώντας για τη φυγή της στον Όλυμπο και τη μετέπειτα οδύσσεια του διωγμού της την περίοδο της Κατοχής. Αφορμή της αφήγησης αυτής, που αφύπνισε βιώματα μιας ερεβώδους εποχής για την ανθρωπότητα, είχε σταθεί η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος που τιμούμε κάθε χρόνο στις 27/1.

Το Σάββατο 25.9.2021, το Goethe-Institut στην Αθήνα σε συνεργασία με τη Γερμανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, τίμησαν τα 1700 χρόνια εβραϊκής ιστορίας στη Γερμανία, με μία μουσική γιορτή αφιερωμένη στην εβραϊκή μουσική παράδοση. Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης “Tres Hermanicas: Songs From Three Jewish Music Traditions” – η οποία προσφωνήθηκε από την Angela Kaya, Γενική Διευθύντρια του Goethe-Institut Athen και τον Dr. Ernst Reichel, Γερμανό Πρέσβη στην Ελλάδα – ήταν η Σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου και το μουσικό της σύνολο, Pellegrinaggio al levante Ensemble. Εκείνη τη βραδιά, βρέθηκα και πάλι κοντά στις ρίζες μου, αυτή τη φορά, μέσα από μία εντυπωσιακή μουσική αφήγηση.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae