LIFO, 2.2.2015: «Πώς είναι η ζωή για τους νεαρούς Εβραίους συμπολίτες μας;». Με αυτόν τον τίτλο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη Συναγωγή Αθηνών, αλλά και ενδιαφέρουσες δηλώσεις του Ραββίνου Αθηνών και νεαρών Εβραίων, το παρακάτω ρεπορτάζ του Θοδωρή Αντωνόπουλου στο LIFO θίγει τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι Έλληνες Εβραίοι:
Δύο νέοι συμπολίτες μας εβραϊκής καταγωγής και ο ραββίνος της Αθήνας μιλούν στη Lifo με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Εβραίοι της Ελλάδας. Μια «γνωστή-άγνωστη» κοινότητα με έντονη παρουσία στον ελλαδικό χώρο ήδη από τον 3ο αιώνα π. Χ., καθώς φανερώνουν αρχαιολογικές μαρτυρίες μέχρι την Κατοχή, οπότε τα ναζιστικά πογκρόμ την οδήγησαν στο χείλος της εξαφάνισης. Πολλοί Ελληνοεβραίοι διακρίθηκαν στο εμπόριο, τις τέχνες, τα γράμματα, την πολιτική, σε «εθνικούς» αλλά και κοινωνικούς αγώνες. Ολιγάριθμη σήμερα αλλά δραστήρια, ανοικτή προς τα έξω, η ισραηλιτική κοινότητα δεν αντιμετωπίζει πια διωγμούς και έντονες διακρίσεις, εξακολουθεί όμως να συκοφαντείται από τον ρατσιστικό λόγο στις διάφορες μορφές του, με τα μνημεία της να υφίστανται ενίοτε βανδαλισμούς από φασιστοειδή. Αισιοδοξεί, ωστόσο, για το μέλλον κι επιθυμεί – ιδιαίτερα τα νεότερα μέλη της – να «ανοιχτεί» περαιτέρω προς τα έξω και να συμμετέχει πιο ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, προωθώντας έτσι τη συνεργασία, τον διάλογο και την αλληλοκατανόηση.
|
Περισσότερα...
|
Με αφορμή τη διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Τσεχίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διοργάνωσαν στο στρατόπεδο του Τερεζίν, 60 χλμ. από την Πράγα, ειδική τελετή μνήμης στο πλαίσιο διήμερου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 26 & 27 Ιανουαρίου 2015 στην Πράγα. Βασικό θέμα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου «Let my People Live» ήταν η σημαντική αύξηση του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη.
Στο Συνέδριο και στις παράλληλες εκδηλώσεις έλαβαν μέρος οι πρόεδροι της Τσεχίας και της Βουλγαρίας, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολλοί πρόεδροι εθνικών κοινοβουλίων όπως και της Κνέσετ, υπουργοί Εξωτερικών, πρέσβεις ευρωπαϊκών κρατών, ο εθνικός διευθυντής της ADL, ο πρόεδρος της IHRA, διακεκριμένοι ομιλητές, καθώς και ειδικοί σε θέματα νομοθεσίας και ΜΜΕ. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν από «Το ΠΟΤΑΜΙ» ο κ. Μιλτιάδης Κύρκος, η κα Φωτεινή Τομαή – Κωνσταντοπούλου, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών την πρώτη ημέρα και ο π. πρόεδρος του ΚΙΣΕ και πρόεδρος του European Council of Jewish Communities κ. Βενιαμίν Αλμπάλας.
|
Περισσότερα...
|
|
LIFO, 2.2.15: Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό LIFO το παρακάτω άρθρο της Άλκηστης Γεωργίου με τη συνέντευξη της εικαστικού κας Άρτεμις Αλκαλάη για την έκθεσή της με θέμα τους "Έλληνες Επιζώντες του Ολοκαυτώματος".
Τα τελευταία δύο χρόνια η εικαστικός Άρτεμις Αλκαλάη πραγματοποιεί ένα τεράστιο -σε δυσκολία αλλά και σε σημασία- φωτογραφικό πρότζεκτ. Διασχίζοντας ολόκληρη την Ελλάδα (και προσεχώς και το εξωτερικό) η Αθηναία δημιουργός έρχεται σε επαφή και φωτογραφίζει τους τελευταίους εναπομείναντες Έλληνες Εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, πραγματοποιώντας μία "βουβή" σπουδή πάνω στο τραύμα και την μνήμη που μένουν ανεξίτηλα μετά από εβδομήντα ολόκληρα χρόνια. Αυτή η "Αφήγηση χωρίς λόγια", αν και κινείται γύρω από μία εικαστική θέαση του θέματος, αποτελεί σήμερα την μοναδική ίσως καταγραφή των ελάχιστων εναπομεινάντων Ελλήνων που κατάφεραν να επιβιώσουν από την ναζιστική φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Ένα συγκλονιστικό, όσο και συγκινητικό εγχείρημα. Περισσότερα από την ίδια την δημιουργό.
|
Περισσότερα...
|
Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήσαν η Περιφέρεια Ηπείρου, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.
Ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης. Αμέσως μετά, η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου ερμήνευσε σεφαραδίτικα και yiddish τραγούδια με τη συνοδεία της Orchestra Mobile, στην οποία συμμετείχαν οι: Σπύρος Σολιαδάκης, πιάνο, Κική Παπαγεωργίου, βιολί, Γεωργία Πετμεζά, τσέλο, Χάρης Μέρμηγκας, κοντραμπάσο, Λεωνίδας Τσακίρης, κλαρινέτο, Μιχάλης Σουρβίνος, κιθάρα- μαντολίνο, Ελένη Καμβυσίδη, κρουστά. Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Θεόδωρος Ορφανίδης.
|
Περισσότερα...
|
|