Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2248 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΕΡΓΟΥ ΞΕΝΗ ΣΑΧΙΝΗ ΣΤΟ ΑΠΘ – ΑΠΟΝΟΜΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ Ι.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν στις 7.3.2029 στο φουαγιέ της αίθουσας τελετών του ΑΠΘ τα αποκαλυπτήρια του έργου που φιλοτέχνησε ο καθηγητής του τμήματος εικαστικών Ξενής Σαχίνης προς τιμήν των Εβραίων φοιτητών ζώντων και νεκρών που μαρτύρησαν στο Ολοκαύτωμα.

Πάνω στο έργο τέχνης είναι χαραγμένα 76 ονόματα Εβραίων που είτε φοιτούσαν στο Πανεπιστήμιο, είτε μόλις είχαν αποφοιτήσει. Το έργο τοποθετήθηκε δίπλα στο πρώτο έργο που είχε δωρίσει ο κύριος Σαχίνης το 2014 και το οποίο είναι αφιερωμένο στους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.

«Για εμένα δεν φτάνει ο όρος ανοχή, δεν είναι αρκετό αυτό. Πρέπει να προχωρήσουμε στην αποδοχή του διαφορετικού. Αυτό είναι το μεγαλύτερο βήμα. Εμείς με όπλο τη συλλογική και την προσωπική μνήμη αντιστεκόμαστε στους δολοφόνους της Μνημοσύνης», τόνισε ο καθηγητής και γνωστός εικαστικός.

Στην ομιλία του ο πρύτανης του αριστοτέλειου, Περικλής Μήτκας, τόνισε πως δεν πρόκειται απλά για μια πλάκα μαρμάρινη αλλά για μια ακόμα προσπάθεια αυτογνωσίας, απόδοσης τιμής και αποκατάσταση της αλήθειας.

Περισσότερα...
 
ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ 2019: Η Θεσσαλονίκη θυμάται και βαδίζει και πάλι προς τα Τρένα του Θανάτου PDF Εκτύπωση E-mail

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων παραχωρήθηκε στις 7.3.2019 συνέντευξη τύπου στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ όπου παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις από τον πρύτανη του Αριστοτελείου, Περικλή Μήτκα

Την Τετάρτη 13.3.2019 θα γίνουν δύο ξεναγήσεις από 30 άτομα η κάθε μία στο Εβραϊκό Μουσείο και μετά για 1 ώρα αυτό που ονομάσαμε «εβραϊκό περίπατο» (στο κέντρο της πόλης παρά το ότι η εβραϊκή παρουσία ανιχνεύεται και σε πολλά άλλα σημεία). Θα ξεναγήσουν ο Γιώργος Αντωνίου, ιστορικός, Επίκουρος Καθηγητής, Έδρα Εβραϊκών Σπουδών και ο Δημήτρης Γουλής, μέλος ΕΔΙΠ και οι δύο μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την Πορεία Μνήμης (στις 5 και στις 6μμ δηλώνετε σε βάση δεδομένων – σελίδα στο facebook Εβραϊκό Μουσείο και Εβραϊκός περίπατος).

Την ίδια μέρα στις 6μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα προβληθεί η ταινία Φιλιά εις τα παιδιά, του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για εκπαιδευόμενους των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.

Περισσότερα...
 
ΔΙΑΚΡΙΣΗ του 1ου ΕΠΑΛ ΆΡΤΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Δημοσιεύθηκαν στις 7.3.2019 τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δημιουργίας βίντεο μικρού μήκους με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.

Στο διαγωνισμό τιμητική διάκριση έλαβε το βίντεο του 1ου ΕΠΑΛ Άρτης με τίτλο «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ». Στο βίντεο, οι μαθητές του σχολείου Ευσταθία Μπιστιντζάνου και Ευάγγελος Δραγατάκης θέτουν ερωτήματα στον ερευνητή της ιστορίας της Ισραηλιτικής Κοινότητος Άρτης κ. Θεοχάρη Βαδιβούλη, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους κ.κ. Κατερίνας Αντωνίου και Σωκράτη Φωτιάδη. Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο σχολείο ασχολείται με το Ολοκαύτωμα, καθώς ήδη συμμετέχει στη δράση #WeRemember, αλλά και στο πρόγραμμα Erasmus+, στο πλαίσιο του οποίου το σχολείο «τρέχει» το project “Άρτα, ιστορία και πολιτισμός”, όπου γίνονται σαφείς αναφορές στην μακρά ιστορία των Αρτινών Εβραίων, ως αναπόσπαστου μέρους της ιστορίας της πόλης.

Η Άρτα αποτελεί πόλη – παράδειγμα, καθώς ειδικά τα τελευταία χρόνια γίνεται μια εντυπωσιακή συλλογική προσπάθεια ανάδειξης της σημαντικής ιστορίας της εβραϊκής της κοινότητας.

Περισσότερα...
 
ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΑΡΜΑ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ – Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Το ΚΙΣΕ αντέδρασε σε ένα αντισημιτικό περιστατικό που αμαύρωσε το φετινό καρναβάλι της πόλης Ααλστ, της Ανατολικής Φλάνδρας, στο Βέλγιο. Η αποκριάτικη παρέλαση, που αποτελεί παράδοση για την πόλη, έγινε την περασμένη Κυριακή 3.3.2019, και περιελάμβανε και ένα άρμα με Εβραίους, σακιά με χρήματα και ποντίκια! «Σε μια δημοκρατική χώρα όπως το Βέλγιο δεν υπάρχει θέση για τέτοια πράγματα, ούτε καν στο καρναβάλι», δήλωσε το ΚΙΣ Βελγίου. «Σοκαριστικό», χαρακτήρισε το γεγονός ο Αρχιραββίνος της Ολλανδίας Μπ. Τζέϊκομπς.

Το ΚΙΣΕ, με επιστολή του προέδρου και του γεν. γραμματέα κ.κ. Δ. Σαλτιέλ και Β.Ι. Ελιέζερ προς τον πρέσβη του Βελγίου στην Ελλάδα, κ. LucLiebaut, έγραψε χαρακτηριστικά: «Με ανησυχία και αποτροπιασμό είδαμε το ανάρμοστο αντισημιτικό άρμα που συμμετείχε στην αποκριάτικη παρέλαση της πόλης Ααλστ. Το εν λόγω άρμα απεικόνιζε γιγαντιαίες φιγούρες Ορθόδοξων Εβραίων και ένα ποντίκι πάνω σε σακιά με χρήματα.

Περισσότερα...
 
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Νικολάου, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος αφιερωμένου στα μέλη της εβραϊκής κοινότητας Αλεξανδρούπολης, που τον Μάρτιο του 1943 εκτοπίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου και εξολοθρεύθηκαν. Το μαρμάρινο μνημείο, για την ανέγερση του οποίου μερίμνησαν η Ι. Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, φέρει επτά κεριά απεικονίζοντας την Μενορά, ως σύμβολο διατήρησης ζωντανής της μνήμης των εκτελεσθέντων.

Παρόντες στην τελετή ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, κ. Άνθιμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, η Πρέσβυς του Ισραήλ στην Ελλάδα, κα Ιρίτ Μπεν-Άμπα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Γιώργος Καΐσας και Δημήτρης Ρίζος, ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, κ. Βίκτωρ Ελιέζερ, ο Πρόεδρος της Κοινοτικής Συνέλευσης της  Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Σολομών Παρέντε, η Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ι.Κ.Θ., κα Χάνα Πίντο, ο Ραββίνος Θεσσαλονίκης, κ. Ααρόν Ισραέλ, ο οποίος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) και θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae