Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5205 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΕΒΡΑΪΚΕΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΕΣ ΕΠΙΤΥΜΒΙΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Η ιστορία ζωντανεύει μέσα στα χώματα του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του έργου που θα το μεταμορφώσουν σε υπερτοπικό Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.

Κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών για την κατασκευή περίφραξης και διαμόρφωσης του Πάρκου, εντοπίστηκαν διάσπαρτες μαρμάρινες επιτύμβιες επιγραφές και μαρμάρινα υπολείμματα εβραϊκών μνημείων, προερχόμενα από το πρώην εβραϊκό νεκροταφείο στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης.  Τα ευρήματα σύμφωνα με την Εφορεία Aρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης,  χρονολογούνται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και αποτελούν σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς στην εξέλιξη της πόλης.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Πορεία μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 79 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των 1.484 Εβραίων της Καβάλας θα πραγματοποιηθεί στην πόλη την Κυριακή 3 Απριλίου 2022. Θα ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι από το Λύκειο Ελληνίδων και θα καταλήξει στο Εβραϊκό Μνημείο της Καβάλας στην οδό Ερυθρού Σταυρού.

Διοργανωτές είναι ο Δήμος, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, η Ισραηλιτική Κοινότητα Καβάλας, το γραφείο Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Σωματείο «Διάλογος των Νέων».

Στις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν στην Καβάλα την Κυριακή 3 Απριλίου 2022 αναφέρθηκαν, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, και ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης. Παραβρέθηκαν και μίλησαν ο εκπρόσωπος του Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Σπιτσέρης και ο εβραϊκής καταγωγής Καβαλιώτης συγγραφέας, Φίκο Μεβοράχ.

Ο κ. Μουριάδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Ελισάφ αποτελεί κόσμημα για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς, εκτός από τη σημαντική παρουσία του στο κοινωνικό γίγνεσθαι των Ιωαννίνων, έχει και μια αξιοσημείωτη πορεία στο χώρο της ιατρικής επιστήμης».

Περισσότερα...
 
ΚΑΣΤΟΡΙΑ: ΑΓΝΩΣΤΟΣ «ΘΗΣΑΥΡΟΣ» ΞΥΠΝΑ ΜΝΗΜΕΣ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Του Σπυρίδωνα Αναγνώστου

Το κτήμα του αγαπημένου θείου Φίλιππου Κοσμά (Μπαρμπατσούλη), που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Καστοριάς, επισκέφθηκα πριν από λίγες εβδομάδες. Είχα τον λόγο μου. Είμαστε οι διαχειριστές της ακίνητης περιουσίας του στην πόλη από το 1996 που απεβίωσε ο ίδιος. Υπήρχε ενδιαφερόμενος για να χρησιμοποιήσει την αγροτική αυτή έκταση, μέσα στην οποία υπάρχει ένα σπίτι 60 τετραγωνικών που λειτουργούσε σαν αποθήκη.

Μέσα στο σπίτι, στάχτες, βαμβάκι από διαλυμένα μαξιλάρια, πέτρες, χώμα. Αποτέλεσμα των διαρρήξεων και του χρόνου. Το πάτωμα με δυσκολία φαίνεται. Κατά την έξοδο πατάω ένα κομμάτι λαμαρίνα και κάνει δυνατό θόρυβο. Πουλιά τρομάζουν και βγαίνουν από το τζάκι… Οι πόρτες και τα παράθυρα είναι άλλωστε κατεστραμμένα. Λίγα μέτρα πιο πέρα, και ενώ κατευθυνόμασταν στην έξοδο, αποφασίζω να γυρίσω πίσω. Η σκέψη μου, στη λαμαρίνα… Ισως να ήταν κάποια παλιά πινακίδα από το γουναράδικο του θείου, σκέφθηκα.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΚΙΣΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΧΕΝΤΕΡΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα της οργάνωσης του «Ισλαμικού Κράτους» στην πόλη Χεντέρα του Βόρειου Ισραήλ, λίγες μόνον ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση στην Μπερσέβα, καταδεικνύει την έξαρση του θρησκευτικού φανατισμού και του μίσους κατά των Εβραίων την ίδια ημέρα μιας ιστορικής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του Ισραήλ, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέϊν και του Μαρόκου.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος καταδικάζει για μία ακόμη φορά τον ισλαμικό εξτρεμισμό και την τρομοκρατία με θύματα αθώους πολίτες. Ο φανατισμός -απ΄όπου κι αν προέρχεται- με πρόσχημα τις σκοπίμως διαστρεβλωμένες θρησκευτικές επιταγές, τροφοδοτεί το μίσος, οπλίζει τα χέρια των δολοφόνων και αναζωπυρώνει τον κύκλο αίματος, υπονομεύοντας κάθε προοπτική ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή.

Αθήνα, 29.3.2022

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Περισσότερα...
 
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΒΙΚΤΩΡ ΙΣ. ΕΛΙΕΖΕΡ: «Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΝΕΓΚΕΒ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΜΟ» PDF Εκτύπωση E-mail

Η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου σηματοδοτήθηκε από την ιστορική συνάντηση στην έρημο του Νέγκεβ στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί εξωτερικών του Ισραήλ, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, του Μαρόκο και των Αραβικών Εμιράτων. Την ίδια ακριβώς εβδομάδα, έχασαν τη ζωή τους 11 Ισραηλινοί μετά από ένοπλες επιθέσεις Αράβων εξτρεμιστών. Τα δύο αυτά γεγονότα – η συνάντηση του Νέγκεβ και οι τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στο Ισραήλ – αναδεικνύουν σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή.

Η πρώτη εξέλιξη σχετίζεται με τη δυναμική εξάπλωση του ισλαμικού φανατισμού από τους Παλαιστινιακούς πυρήνες της Δυτικής Όχθης σε Αραβικούς θύλακες μέσα στο Ισραήλ. Έτσι λοιπόν διαπιστώθηκε ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους που ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Χεντέρα και στην Μπερσέβα ήταν Ισραηλινοί Άραβες. Το γεγονός αυτό οξύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις Εβραίων και Αράβων μέσα στο ίδιο το κράτος του Ισραήλ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της νέας κυβέρνησης στην οποία μετέχει και το αραβικό κόμμα Ράαμ. Η πολιτική της «οικονομικής ευημερίας» που εφαρμόζει το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια στη Δυτική όχθη του Ιορδάνη, δηλαδή στα εδάφη που ελέγχει η Παλαιστινιακή Αρχή, μπορεί να έχει σηκώσει ανάχωμα απέναντι σε μια γενικευμένη λαϊκή εξέγερση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλείσει τα «μεμονωμένα κτυπήματα», που όπως αποδείχθηκε την τελευταία βδομάδα του Μαρτίου, μπορούν να σκορπίζουν το θάνατο ακόμη και μέσα σε μεγάλα αστικά κέντρα του Ισραήλ.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae