Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5575 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους

Log inΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Κατά το σχολικό έτος 2021-2022, το 3ο Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου (Γέφυρα Θεσσαλονίκης) ίδρυσε και υλοποίησε ένα νέο  Ευρωπαϊκό  Έργο «Εtwinning»  με τίτλο "Αnne Frank, a kid like you". Συνεργάστηκαν εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες από την Ισπανία και την Ελλάδα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των σχολείων που συμμετείχαν διάβασαν αποσπάσματα από το "Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ", έμαθαν για τη ζωή της και για την ιστορία του ημερολογίου της και έκαναν εργασίες για το Ολοκαύτωμα.

Μιλήσαμε για τις εβραϊκές κοινότητες, το παρελθόν και το παρόν τους, τα  ήθη και τις  παραδόσεις τους, ζωγραφίσαμε, μετείχαμε σε forum, επικοινωνήσαμε..

Περισσότερα...
 
ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΚΑΣΕΡ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Το παρακάτω άρθρο, με τίτλο «Το μέλλον της εβραϊκής θρησκευτικής ελευθερίας κρέμεται από μια κλωστή στην ΕΕ», του Shimon Cohen, υπεύθυνου της εκστρατείας για την προάσπιση της θρησκευτικής σφαγής κασέρ του Ηνωμένου Βασιλείου, δημοσιεύθηκε στην Jerusalem Post(15.10.2022), με αφορμή τη συμμετοχή του ως εισηγητή στην Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα «Η ελευθερία της θρησκείας σε σχέση με την θρησκευτική σφαγή», που διοργάνωσε η Ε.Ε., με τη συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, στις 20.10.2022, στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. 

JERUSALEM POST, 15.10.22: Σήμερα, ως επί το πλείστον, η Ευρώπη είναι μια ήπειρος όπου οι πολίτες απολαμβάνουν βασικές ελευθερίες. Εξάλλου, τα άρθρα 9 και 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διακηρύσσουν την ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης, της θρησκείας και της έκφρασης για τους κατοίκους της. Την επόμενη εβδομάδα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες ένα συνέδριο σε επίπεδο Ε.Ε. (20.10.2022) για να συζητηθούν και να τιμηθούν αυτά τα δικαιώματα και οι ελευθερίες, και με τιμάει η ευκαιρία να μιλήσω στην ολομέλεια.

Χωρίς να το γνωρίζουν πολλοί, υπάρχει ένα εμπόδιο σε αυτές τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, και δεν είναι μικρό. Η ελευθερία αυτή δεν είναι, αυστηρά μιλώντας, η υπόθεση. Η εβραϊκή θρησκευτική ζωή βρίσκεται σε μια αρκετά επισφαλή κατάσταση. Ενώ οι εβραϊκές κοινότητες έχουν αναμφίβολα ευδοκιμήσει και ακμάσει τις τελευταίες δεκαετίες, η νομική και νομοθετική προστασία των θρησκευτικών μας ελευθεριών σε ολόκληρη την ήπειρο παραμένει μια πραγματική πρόκληση: Οι εβραϊκές πρακτικές παραμένουν υπό απειλή.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΕ: «ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ» PDF Εκτύπωση E-mail

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Columbia και το Jewish Theological Seminary είναι περήφανα που συνεργάζονται με την Κοινότητα της Κέρκυρας για να συζητήσουν τη μακρά και ένδοξη ιστορία των Εβραίων στο νησί.

Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η Ζανέτ Μπαττίνου, Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Η Michelle Margolis και η Sharon Liberman Mintz θα συζητήσουν για μια έκθεση που εκτίθεται αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο Columbia και στο Jewish Theological Seminary της Νέας Υόρκης, με ιστορικά έγγραφα, ketubbot, βιβλία προσευχής και πολλά άλλα από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα.

Η ειδική ερευνήτρια του ΕΜΕ, Αναστασία Λουδάρου, θα συζητήσει για την ψηφιακή έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος «Στο σταυροδρόμι: Η Εβραϊκή Κοινότητα της Κέρκυρας», η οποία αποτελεί μια ιστορική και πολιτιστική αναδρομή στη ζωή και τις παραδόσεις της Εβραϊκής Κοινότητας Κέρκυρας.

Η εκδήλωση θα γίνει διαδικτυακά την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 στις 18:00. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η ομάδα του ΕΜΕ

 
PODCAST: ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων αποτελεί ένα από τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα στην ελληνική Ιστορία. Από τους 77.000 Εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μόλις 10.000 κατάφεραν να επιβιώσουν από τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης.

Δυστυχώς, το σχεδόν ολοκληρωτικό ξερίζωμα των Ελλήνων Εβραίων δεν έχει πάρει τη θέση που του αντιστοιχεί, τόσο στην επίσημη ιστορία, όσο και στην συλλογική μνήμη. Παράλληλα, συνήθως αποσιωπάται το πώς αντιμετωπίστηκαν μεταπολεμικά οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος από το ελληνικό κράτος και τις τοπικές κοινωνίες.

Στο πλαίσιο των Eteron History Podcasts, ο Γιάννης Αλμπάνης συζητάει με την ιστορικό Ρίκα Μπενβενίστε για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων. Η κα Μπενβενίστε διδάσκει Μεσαιωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Βόλου κι έχει κάνει σημαντικές μελέτες για το Ολοκαύτωμα. Η συζήτηση μαζί της επιχειρεί να φωτίσει πτυχές της ναζιστικής θηριωδίας που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, αλλά και να εμβαθύνει στα πολιτικά και φιλοσοφικά ερωτήματα που θέτει η μελέτη του Ολοκαυτώματος.

Περισσότερα...
 
«ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΡΙΜΟ» ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΔΑΝΑΟ PDF Εκτύπωση E-mail

Tο docudrama «Οι Μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο», σε σκηνοθεσία της Alessandra Maioletti, θα προβληθεί το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 στις 16.00 το απόγευμα στον Κινηματογράφο Δαναό (Λεωφόρος Κηφισίας 109, Αμπελόκηποι, Μετρό Πανόρμου), παρουσία της σκηνοθέτριας και του συν-σεναριογράφου.

Η ταινία, που είναι συμπαραγωγή της ΕΡΤ, έχει προκαλέσει συγκίνηση σε κατάμεστες αίθουσες, αλλά και προβληματισμό, σε όσα φεστιβάλ έχει συμμετάσχει ως τώρα, και έχει τιμηθεί με τα ακόλουθα βραβεία:

Los Angeles Greek Film Festival – Winner Best Documentary – 2022

San Francisco Greek Film Festival – Winner Best Documentary – 2022

London Greek Film Festival – Winner Best Documentary – 2022

Official Selection at the Thessaloniki Documentary Film Festival – 2022

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae