Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3557 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΣΙΩΠΗΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ τους ΕΒΡΑΙΟΥΣ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Σιωπηλή, αλλά έμπρακτη συγνώμη στους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ήταν απόντες από τους εορτασμούς της απελευθέρωσης της πόλης από τους Ναζί, στις 30 Οκτωβρίου του 1944 εκφράστηκε την Κυριακή  3.11.2019 με performative (επιτελεστική) πορεία και ανάγνωση κειμένων και ποιημάτων. 

Πολίτες της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα φορέων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση με τίτλο μεγίστη απουσία/ένοχη σιωπή/σιωπηλή συγνώμη και συμμετείχαν στην πορεία προς τιμήν των νεκρών-απόντων, σιωπηλά ως έκφραση εσωτερικής προσωπικής συγγνώμης. 

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, με την παρουσίαση φωτογραφιών από το Μαύρο Σάββατο του Ιουλίου του 1942, την απαρχή του εκτοπισμού και της εξόντωσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. 

Στη συνέχεια διασχίζοντας τη Λεωφόρο Νίκης οι συμμετέχοντες στην Πορεία Σιωπηλής Συγνώμης σταμάτησαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας όπου διαβάστηκε η περιγραφή του Γιώργου Ιωάννου για την ημέρα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Μέσω της Εγνατίας Οδού η πορεία κατέληξε στο campus του ΑΠΘ, στο μνημείο του Εβραϊκού Κοιμητηρίου, όπου έγινε ανάγνωση ποιημάτων και ερμηνεία τραγουδιών. 

Περισσότερα...
 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΛΕΒΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ NEW YORK TIMΕS PDF Εκτύπωση E-mail

Το άρθρο με τον τίτλο  «She Grew Up on a Remote Italian Island. Then Came the Holocaust» (Μεγάλωσε σε ένα απομακρυσμένο ιταλικό νησί -σ.σ. υπό ιταλική κατοχή-. Μετά έγινε το Ολοκαύτωμα) είναι ένα εκτενές αφιέρωμα στη ζωή της Εβραίας Στέλλας Λεβί, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Το άρθρο  γράφτηκε από τον Michael Frank και παρουσιάστηκε στην εφημερίδα «New York Times» κατόπιν συνάντησης με την ίδια στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη και πλαισιώνεται από παλιές φωτογραφίες που δείχνουν την ίδια μικρή στη Ρόδο, καθώς και μέλη της οικογένειάς της.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Στέλλα Λεβί 96 ετών σήμερα είναι ίσως η μοναδική επιζήσασα της εβραϊκής κοινότητας Ρόδου που ζει στη Νέα Υόρκη. Κοντά το σπίτι της μάλιστα έχει δημιουργηθεί μία έκθεση που στεγάζεται σε ένα σπίτι του 18ου αιώνα με διάφορα αντικείμενα που περιλαμβάνει επίσης μουσική, τέχνη, προβολές ταινιών κ.λπ.

Τίτλος της έκθεσης «Los Corassones Avlan» που σημαίνει «Ο λόγος της καρδιάς» και είναι εμπνευσμένος από την ισπανοεβραϊκή γλώσσα που χρησιμοποιούσε η ίδια κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας, όταν έμενε στην εβραϊκή συνοικία της Ρόδου.

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Η ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Ένα αίτημα πολλών ετών των Εβραίων των Τρικάλων πήρε σάρκα και οστά σκορπίζοντας ικανοποίηση και χαρά στα μέλη της Κοινότητας, τόσο εντός όσο και εκτός των Τρικάλων. Μετά από προσεκτικές και μελετημένες παρεμβάσεις, και χρηματοδότηση από δωρεές και από το Γερμανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, η Εβραϊκή Συναγωγή άλλαξε όψη εσωτερικά και εξωτερικά και προστέθηκαν καινούργιοι χώροιΈνα αίτημα πολλών ετών των Εβραίων των Τρικάλων πήρε σάρκα και οστά σκορπίζοντας ικανοποίηση και χαρά στα μέλη της Κοινότητας, τόσο εντός όσο και εκτός των Τρικάλων. Μετά από προσεκτικές και μελετημένες παρεμβάσεις, και χρηματοδότηση από δωρεές και από το Γερμανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, η Εβραϊκή Συναγωγή άλλαξε όψη εσωτερικά και εξωτερικά και προστέθηκαν καινούργιοι χώροι

Εγινε καινούργια στέγη και ταβάνι, έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές εργασίες αρμολόγησης και ενίσχυσης στους τέσσερις κίονες του εσωτερικού της Συναγωγής, καινούργιο σοβάτισμα και αρμολόγηση του εσωτερικού πέτρινου τοίχου, εργασίες νέας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και νέες γύψινες διακοσμήσεις. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τον νέο χώρο του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης, όπου θα φιλοξενείται μέσα από έγγραφα, βιβλία και πίνακες όλη η ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας Τρικάλων. Για να γίνουν όλα αυτά, διευκρινίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βενουζίου, έπρεπε πρώτα να γκρεμιστούν «προβληματικά» τμήματα του κτιρίου. Η Συναγωγή πλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής, είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Εβραίους τουρίστες από το Ισραήλ και άλλες χώρες.

Περισσότερα...
 
ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΟΜΙΛΙΑ του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Παγκόσμιες κορυφές του προεδρείου της κεντρικής έδρας Βιοηθικής της UNESCO συμμετείχαν στο διεθνές συνέδριο Βιοηθικής κατά του ρατσισμού, του μίσους και της μισαλλοδοξίας, που πραγματοποιήθηκε στις 9 & 10 Δεκεμβρίου 2019 στους χώρους της ενορίας Αγίων Αποστόλων Ντόρτμουντ Γερμανίας με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με τη βαρυσήμαντη ομιλία του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, ο οποίος καθήλωσε το ακροατήριο, το οποίο αποτελούσαν Γερμανοί και ομογενείς ακαδημαϊκοί, αποσπώντας θετικά σχόλια για τις θέσεις που ανέπτυξε.

Συγκεκριμένα μίλησε για το παράδειγμα της διαχρονικής ελληνορθόδοξης απροϋπόθετης αγάπης προς όλους. Αντλώντας απτά παραδείγματα από τις ηρωικές μορφές της Μητρόπολης Δημητριάδος, αλλά και γενικότερα της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφέρθηκε σε όσους ύψωσαν με πολύπλευρο τίμημα το ανάστημά τους στις ναζιστικές δυνάμεις και πρόσφεραν βοήθεια στους διωκόμενους Εβραίους.

Περισσότερα...
 
Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ 92ΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Μία συγκινητικά φορτισμένη επανένωση έλαβε χώρα στο μουσείο μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, όταν η 92χρονη Μελπομένη Ντίνα αντίκρισε για πρώτη φορά μετά από επτά ολόκληρες δεκαετίες δύο από τα εβραιόπουλα που έσωσε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Μαζί με τις δύο μεγαλύτερες αδερφές της, η μόλις 15 ετών τότε Μελπομένη, έκρυψε την εξαμελή οικογένεια Μορντεχάι σε ένα εγκαταλελειμμένο ισλαμικό τέμενος, προτού τις μεταφέρει στο σπίτι της, στη Βέροια, κατά τη διάρκεια των διώξεων των Ελλήνων Εβραίων από τους Ναζί στην πόλη, το 1943. Θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, οι τρεις αδερφές είχαν υπό την προστασία τους την οικογένεια για μεγάλο διάστημα της γερμανικής κατοχής. Μάλιστα, όταν το σπίτι τους σταμάτησε να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους Μορντεχάι, οι αδερφές βοήθησαν τα μέλη της οικογένειας να διαφύγουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ώστε να καταστεί δύσκολος ο εντοπισμός τους από τις κατοχικές αρχές. Με εξαίρεση τον 6χρονο Σάμουελ, ο οποίος αρρώστησε βαριά κατά τη διάρκεια της κατοχής και απεβίωσε, τα υπόλοιπα πέντε μέλη της οικογένειας επιβίωσαν και επανενώθηκαν μετά το τέλος του πολέμου.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae