Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου (EJC) Δρ. Μοσέ Κάντορ δήλωσε ότι η άνοδος του εκλογικού ποσοστού που έλαβε το νεοναζιστικό κόμμα Jobbik στις βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας (6.4.2014) πρέπει να αποτελέσει πηγή σοβαρής ανησυχίας για την Ευρώπη.
«Η άνοδος του Jobbik –ενός ξεδιάντροπα νεοναζιστικού κόμματος- θα πρέπει να λειτουργήσει ως κλήση αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», είπε ο Μ. Κάντορ. «Για μία ακόμη φορά στην Ευρώπη γινόμαστε μάρτυρες της εκμετάλλευσης της δημοκρατίας από εκείνους που είναι πολέμιοί της».
«Είναι πράγματι μια μαύρη ημέρα για την Ουγγαρία».
Πριν από τέσσερα χρόνια το Jobbik είχε λάβει το 16,7% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας και είχε αναδειχθεί σε τρίτο κόμμα. Σήμερα σταθεροποίησε και αύξησε τη δύναμή του στο ανησυχητικό σημείο του ενός στους πέντε των Ούγγρων ψηφοφόρων.
«Πρόκειται για ένα κόμμα που τρέφεται από το μίσος», συνέχισε ο Μ. Κάντορ. «Η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας πρέπει τώρα να επιβεβαιώσει ότι το μίσος αυτό δεν θα γίνει ανεκτό ούτε μέσα στην κυβέρνηση, ούτε στο κοινοβούλιο, ούτε στους δρόμους της Ουγγαρίας».
«Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών δίνουν μια ισχυρή ώθηση στην Ακροδεξιά εν όψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου. Είναι καθήκον τόσο των Ευρωπαίων ηγετών όσο και των ψηφοφόρων να βεβαιώσουν ότι ένα ισχυρό μήνυμα θα δοθεί από όλους τους Ευρωπαίους υποστηρικτές της Δημοκρατίας προς τους ρατσιστές και τους ξενόφοβους: ότι το μίσος δεν έχει θέση στην ήπειρό μας».
EJC - Βρυξέλλες, 6.4.2014 |
Την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014, στις 19:00, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, (Συγγρού 107, Αθήνα), η Μαριλένα Αστραπέλλου συζητά με τον Ισραηλινό συγγραφέα Α.Β. Yehoshua με αφορμή το νέο βιβλίο του Ρετροσπεκτίβα (Εκδόσεις Πόλις, 2014, μετάφραση Μάγκυ Κοέν).
Ο A.B. Yehoshua γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1936. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ισραηλινούς συγγραφείς. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι οκτώ γλώσσες και του έχουν χαρίσει διεθνή αναγνώριση και πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Βραβείο του Ισραήλ, το 1995.
Ακούραστος υπέρμαχος μιας ειρηνικής επίλυσης της Ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, ο A.B. Yehoshua συμμετείχε στην υπογραφή της Συνθήκης της Γενεύης, και εκφράζει με παρρησία και διαύγεια τις πολιτικές του απόψεις σε δοκίμια, άρθρα και συνεντεύξεις.
Στα ελληνικά, κυκλοφορούν τα εξής βιβλία του: Ο κύριος Μάνι (μτφρ. Μάγκυ Κοέν, 1998), Επιστροφή από τις Ινδίες (μτφρ. Ιακώβ Σιμπή, 1999), Ταξίδι στο τέλος της χιλιετίας (μτφρ. Μάγκυ Κοέν, 2001, Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης 2002), Ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού (μτφρ. Μάγκυ Κοέν, 2006), Φιλικά πυρά (μτφρ. Μάγκυ Κοέν, 2011), όλα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, και Ρετροσπεκτίβα (μτφρ. Μάγκυ Κοέν, 2014, Εκδόσεις Πόλις).
Σχετικό link:
|
|
Παρίσι – Η κατάσταση των Εβραίων στην Ουκρανία και τη Γαλλία, ο αυξανόμενος αντισημιτισμός στην Ευρώπη, η εκστρατεία για μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ, και η επερχόμενη επέτειος των 20 ετών από τον βομβαρδισμό του Κέντρου Εβραϊκών Οργανώσεων της Αργεντινής ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη Συνεδρίαση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC) που πραγματοποιήθηκε στις 31.3.14 και την 1.4.14 στο Παρίσι.
Οι πρόεδροι των Εβραϊκών Οργανώσεων εξήραν τις αποφασιστικές ενέργειες του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βάλλς, σχετικά με τ’ αντισημιτικά σχόλια του κωμικού Dieudonné, καθώς και για το γεγονός πως υποστηρίζει ως «απολύτως θεμιτά» τα μέτρα για τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο από τις τοπικές Εβραϊκές Κοινότητες, ώστε να προστατευθούν «οι πολίτες από την διάδοση αντισημιτικών και ρατσιστικών σχολίων τα οποία υποκινούν μίσος».
|
Περισσότερα...
|
Από 28 έως 30 Μαρτίου 2014 διοργανώθηκε από το Δήμο Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Καναδά και των Πρεσβειών των 22 χωρών-μελών της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης για τα 70 χρόνια από τον εκτοπισμό και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της πόλης. Για τις εκδηλώσεις, οι οποίες περιελάμβαναν εκθέσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών, θρησκευτικές λειτουργίες στη Συναγωγή και μουσικές εκδηλώσεις, βρέθηκαν στα Ιωάννινα 18 πρέσβεις χωρών απ΄ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο πρέσβης του Καναδά κ. Ρόμπερτ Πεκ, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία για τις επετειακές εκδηλώσεις. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Βενιαμίν Αλμπάλας, καθώς και οι πρόεδροι των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Αθήνας κ. Μίνος Μωυσής, Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζος, Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, Χαλκίδας κ. Μάκης Μάισης, Κέρκυρας κ. Ζαχαρίας Ματαθίας, και το μέλος του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ και της διαχειριστικής Επιτροπής Ρόδου κ. Μωυσής Κωνσταντίνης.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 28.3.14 με τα εγκαίνια της έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (ΕΜΕ), «Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων: Διαδρομή στο χρόνο», τα οποία πραγματοποιήθηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων. Κατά την εκδήλωση η διευθύντρια του ΕΜΕ κα Ζανέτ Μπαττίνου έκανε την παρουσίαση της έκθεσης, η οποία διήρκησε από τις 24.3.14 έως τις 13.4.14 και ακολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον πολιτιστικό χώρο «Δ. Χατζής», με θέμα «Πτυχές της Ιστορίας των Ιωαννίνων κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», κατά την οποία έγιναν εισηγήσεις από τον ιστοριογράφο κ. Αλέκο Ράπτη με θέμα «Η καταστροφή της εβραϊκής κοινότητας από τους Ναζί στις 25 Μαρτίου 1944» και την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Ελένη Κουρμαντζή με θέμα «Ιωάννινα, μια πολυπολιτισμική κοινωνία».
|
Περισσότερα...
|
|