Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1936 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΔΗΛΩΣΕΙΣ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ του ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος Γιάννης Μπουτάρης μίλησαν στον δημοσιογράφο Δημήτρη Λαζόπουλο για το θέμα της λύσης του ιδιοκτησιακού ζητήματος που είχε ανακύψει για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην Μακεδονία της Κυριακής στις 30.8.2020.

Ακολούθως αναδημοσιεύουμε τις δηλώσεις του προέδρου του ΚΙΣΕ:  

«”Ο χρόνος ρεκόρ έχει... χρόνια ρεκόρ”, λέει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ενθυμούμενος την πρώτη εξαγγελία του έργου το 2013.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Δήμου υποστηρίζει πως «εφόσον γίνει και η πράξη νομίζω είναι πολύ σπουδαίο, διότι θα μπορέσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πάρουμε την άδεια (σ.σ. ανοικοδόμησης)» και στη συνέχεια να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης.

Περισσότερα...
 
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εγκρίθηκε η τεχνική έκθεση συντήρησης του ψηφιδωτού δαπέδου Εβραϊκής Συναγωγής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας.

Υπενθυμίζεται ότι έναν χρόνο πριν, στις 8 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας στην οποία παρουσιάστηκε το έργο της συντήρησης και της προστασίας του ψηφιδωτού που ανήκε σε συναγωγή του 4ου αιώνα μ.Χ.

Την εκδήλωση τότε είχε προλόγισε η κα Στέλλα Χρυσουλάκη, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, ενώ την παρουσίαση παρακολούθησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης, καθώς και εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Περισσότερα...
 
ΒΙΒΛΙΟ ΑΡΕΤΗΣ ΜΑΛΑΜΗ "ΥΠΗΡΞΑ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΑ" PDF Εκτύπωση E-mail

ΑΡΕΤΗ ΜΑΛΑΜΗ

ΥΠΗΡΞΑ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΑ

Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ, Αθήνα 2020

Η συγγραφέας εκτός από εκδότρια και δημοσιογράφος με αξιοσημείωτη και μαχητική παρουσία στον γιαννιώτικο τύπο, υπήρξε και δασκάλα σε διάφορα χωριά της Ηπείρου τη δεκαετία του εξήντα, καθώς και στο Εβραϊκό Σχολείο των Αθηνών για τέσσερα συναπτά έτη (1968-1972).

Τις αναμνήσεις της απ’ αυτή την περίοδο κατέγραψε η συγγραφέας σ’ ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καπόν.

Η Αρετή Μαλάμη αναφέρει για το έργο της: «Στο μικρό αυτό βιβλιαράκι, που κρατάτε στα χέρια σας, παρουσιάζονται κάποιες ελάχιστες «εικόνες» από τη ζωή στα χωριά της Ηπείρου, που δεν διέφερε από εκείνη στις περισσότερες περιφέρειες της ελληνικής ενδοχώρας τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του 1960, όταν οι καπνοί της καταστροφής έβγαιναν ακόμα και από τα μισογκρεμισμένα σχολεία, και γύρω τους μαζεύονταν παιδάκια νηστικά, γυμνά και τρομαγμένα, ενώ ο κόσμος περίμενε την UNRRA να μοιράσει στα συσσίτια αλεύρι, γάλα σκόνη και λίγα ρουχαλάκια για τα γυμνόσαρκα κορμάκια τους.

Περισσότερα...
 
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Εβραϊκού Πολιτισμού που έχουν ως κύριο σκοπό την καλύτερη κατανόηση του Ιουδαϊσμού και της εβραϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς  γιορτάζονται κάθε χρόνο σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.  

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται εδώ και 20 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τη Διατήρηση και  Προώθηση  της Εβραϊκής Κουλτούρας και Κληρονομιάς (AEPJ) και φέτος σηματοδοτείται η 21η σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν διαδικτυακά στις 6 Σεπτεμβρίου 2020.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει την ανθρωπότητα, οι φετινές εκδηλώσεις θα γίνουν διαδικτυακά και θα είναι ανοιχτές στο κοινό. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν περισσότερες από 20 χώρες, οι οποίες προβάλλουν την τοπική εβραϊκή ιστορία τους.   

Το κεντρικό θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι «Εβραϊκές Περιηγήσεις». Κατά την έναρξη των εκδηλώσεων θα προβληθεί ένα οκτάωρο πρόγραμμα, ανοικτό στο κοινό, το οποίο θα περιλαμβάνει συνέδρια, συνεντεύξεις, συναυλίες και βίντεο για την Ευρωπαϊκή εβραϊκή κληρονομιά, παρουσιάζοντας παράλληλα και την ιστορία των ευρωπαϊκών εβραϊκών κοινοτήτων που λαμβάνουν μέρος. Θα γίνει απ΄ ευθείας σύνδεση με το Λουξεμβούργο, τη Βαρκελώνη, την Ιερουσαλήμ, το Παρίσι και την Οξφόρδη.

Περισσότερα...
 
ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΗΜΕΙΟ Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Τη μετατόπιση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδας, από το αρχικό σημείο κατασκευής σε ένα κεντρικότερο εντός του ίδιου οικοδομικού τετραγώνου που είχε επιλεγεί για την ανέγερσή του, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα ξημερώματα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης στη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η απόφαση για μετατόπιση σε δημοτικό οικόπεδο ελήφθη ώστε να μη χαθεί περαιτέρω χρόνος αναφορικά με την εξέλιξη του έργου, καθώς το Μουσείο είχε σχεδιαστεί να ανεγερθεί το 2013 στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, σε ακίνητο της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, το οποίο εκμισθώθηκε για τον σκοπό αυτό στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Στην πορεία υλοποίησης του εγχειρήματος παρουσιάστηκαν προβλήματα με τη χωροθέτησή του, με την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του, αλλά και με την εξασφάλιση έκτασης για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης, που αποτελεί προϋπόθεση για την αδειοδότηση και λειτουργία του Μουσείου.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae