Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4169 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟ ΟΑΚΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το κάψιμο της σημαίας του Ισραήλ στο πλαίσιο αθλητικής αναμέτρησης ανάμεσα σε μια ελληνική και μία ισραηλινή ομάδα στην Αθήνα είναι πράξη καταδικαστέα.

Το κάψιμο οιασδήποτε σημαίας συνιστά ταυτόχρονα βίαιη αμφισβήτηση του δικαιώματος ύπαρξης κάθε λαού στη γη του.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τον αποτροπιασμό του Ελληνικού Εβραϊσμού για τη χυδαία αυτή πράξη και την πεποίθησή του ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές αποδοκιμάζονται από το σύνολο του ελληνικού λαού, εντός και εκτός γηπέδων.

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2019

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΚΙΣΕ ΜΕ THN ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2021» PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 17.12.2019, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου συνοδευόμενη από τον πρέσβη κ. Βασίλη Παπαδόπουλο συναντήθηκαν στα Γραφεία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος με τον πρόεδρο κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, τον Α΄ αντιπρόεδρο κ. Μάνο Αλχανάτη, τον γενικό γραμματέα κ. Βίκτωρα Ισ. Ελιέζερ και τον γενικό ταμία κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ.   

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν το 2021 για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ ευχήθηκε στην κυρία Αγγελοπούλου καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις που σηματοδοτούν την απαρχή του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας μας και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Επεσήμανε ότι το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος θα συμμετάσχει ενεργά στις εκδηλώσεις αυτές προβάλλοντας τη συμβολή του εβραϊκού στοιχείου στην ανάπτυξη του Ελληνικού Κράτους. 

 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ του CENTROPA ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 15 & 16 Δεκεμβρίου 2019, έγινε στη Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα «Διδάσκοντας την πολυπολιτισμική ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα μέσα από αφηγήσεις εβραϊκών οικογενειών, προωθώντας τη διαθρησκειακή ανεκτικότητα στα Βαλκάνια», που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό CENTROPA για τη διατήρηση της εβραϊκής μνήμης, σε συνεργασία με το ΚΙΣΕ, την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τα εβραϊκά νεκροταφεία ESJF, το Ίδρυμα Κονραντ-Αντενάουερ και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στις εργασίες του Σεμιναρίου συμμετείχαν περίπου 40 εκπαιδευτικοί και δάσκαλοι του Εβραϊκού Σχολείου της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης. Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις Καθηγητών, μεταξύ των οποίων του Γιώργου Αντωνίου για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος και της εβραϊκής ιστορίας και της Ελένης Χοντολίδου, για το πώς τα ιστορικά και βιογραφικά στοιχεία των επιγραφών στα εβραϊκά μνήματα μπορούν να συμβάλουν στην εκπαίδευση των μαθητών.

Επίσης έγινε ενημέρωση για τις εκπαιδευτικές δράσεις του Οργανισμού Centropa και προβολή των ντοκιμαντέρ «Ένα βιβλιοπωλείο σε έξι κεφάλαια» για το ιστορικό βιβλιοπωλείο Μόλχο της Θεσσαλονίκης, «Επιβίωση στο Σεράγεβο» για το πώς μια παλιά Συναγωγή μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ελπίδας για τον καθένα και «Τρεις υποσχέσεις», για την ιστορία διάσωσης δύο εβραίων κοριτσιών στο Βελιγράδι από Καθολικό ιερέα.  Μετά τις προβολές ακολούθησε συζήτηση για το πώς μπορούν να αναπτυχθούν στις σχολικές τάξεις μαθήματα βασισμένα στα παραπάνω ντοκιμαντέρ.

Περισσότερα...
 
ΜΩΥΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ & ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Ο ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΠΑΨΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα, αν και δεν είναι επιθετικός όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι βαθύτατα ριζωμένος, αφού συσχετίζεται με μια διάχυτη συνωμοσιολογία ιδιαίτερα διαδεδομένη σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού.

Στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχουν πραγματικά ιεράρχες που αντιμετωπίζουν σθεναρά τον ρατσισμό, τη ξενοφοβία και τον αντισημιτισμό, αλλά και μια μειοψηφία που ενισχύει όχι μόνο την αντισημιτική ρητορική αλλά και γενικότερα τον μισαλλόδοξο, ρατσιστικό και εθνικιστικό λόγο.

Σε σχέση με τον αντισημιτισμό και τους Εβραίους, έχουν γίνει αξιοσημείωτα βήματα προόδου από την Πολιτεία στο να διαμορφωθεί ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα στη χώρα μας, πόσο δε μάλλον όταν σε πολιτικό επίπεδο πια υπάρχει μια ταύτιση των απόψεων και των συμφερόντων της Ελλάδας και του κράτους του Ισραήλ.

Μπορεί να είναι κάποιος ενάντια στην πολιτική του τελευταίου, όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα, ενάντια στη συγκεκριμένη κυβέρνησή του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι είναι κατ’ ανάγκη αντισιωνιστής και πολύ περισσότερο αντισημίτης», αναφέρει χαρακτηριστικά στο liberal.gr ο Μωυσής Ελισάφ, δήμαρχος Ιωαννίνων, επισημαίνοντας ότι με την εκλογή του οι πολίτες έδωσαν ένα σημαντικό μήνυμα αφού στην πλειοψηφία τους έκλεισαν τα αυτιά τους στις σειρήνες της μισαλλοδοξίας και των αντισημιτικών στερεότυπων και τον αξιολόγησαν με κριτήρια που θα έκριναν έναν οποιοδήποτε υποψήφιο.

Συνέντευξη στην Ευφροσύνη Παυλακούδη

1. Ο αντισημιτισμός αναβιώνει σε όλο τον κόσμο. Το πιο πρόσφατο κρούσμα ήταν με αγκυλωτούς σταυρούς αλλά και αντισημιτικά συνθήματα που βρέθηκαν στις αρχές του μήνα σε 107 επιτύμβιες πλάκες στο εβραϊκό κοιμητήριο του Βεστοφέν. Γιατί θεωρείτε έχουμε αναβίωση, αν όχι ένταση του φαινομένου, ειδικά στον ευρωπαϊκό χώρο;

Περισσότερα...
 
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Γ.Γ. ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ το 2018 PDF Εκτύπωση E-mail

19.12.2019 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων δημοσιοποιεί την «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2018.

Στο εισαγωγικό μέρος (Ι) παρουσιάζεται το ιστορικό και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά στην ανέγερση και λειτουργία λατρευτικών χώρων. Ακολούθως, γίνεται αναφορά στο Δίκτυο καταγραφής περιστατικών, προσδιορίζονται τα είδη χώρων θρησκευτικής σημασίας που ελήφθησαν υπόψη και παρατίθεται κατάλογος με τους συνεργαζόμενους θρησκευτικούς και κρατικούς φορείς.

Στο δεύτερο μέρος (ΙΙ) παρατίθενται τα πάσης φύσεως περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της Υπηρεσίας κατά το έτος 2018, ανά θρησκευτική κοινότητα, συνοδευόμενα από ιστορικά, νομικά και στατιστικά στοιχεία κατά περίπτωση.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae