Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 1822 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΧΑΝΟΥΚΑ 2017 ΣTΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στις 19.12.2017 η τελευταία ημέρα της γιορτής του Χανουκά από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά στο κατάμεστο φουαγιέ του Δημαρχείου. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης και μέλη της Κοινότητας άναψαν τα οκτώ κεριά της λυχνίας που συμβολίζουν τις ημέρες που διήρκεσε το θαύμα που συντελέστηκε τον καιρό των Μακαββαίων όταν κατάφεραν με ελάχιστο λάδι που θα κρατούσε μόνο μια ημέρα να ανάψουν το λυχνάρι του Ναού για οκτώ ημέρες.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την φιλοξενία της γιορτής στο χώρο του Δημαρχείου τονίζοντας ότι η στήριξη του Δημάρχου σε πρωτοβουλίες όπως αυτή ή η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος συμβάλλουν στο να έχουμε μια πόλη που προτάσσει την πολυπολιτισμικότητα και την ειρηνική και παραγωγική συνύπαρξη.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης από την πλευρά του σημείωσε ότι παρόλο που η εβραϊκή κοινότητα της πόλης έχασε την πλειοψηφία των μελών της στο Ολοκαύτωμα, παραμένει ένα πολύ δυναμικό κομμάτι του κοινωνικού ιστού της Θεσσαλονίκης και τρανταχτή απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι ο εορτασμός του Χανουκά στο μέρος που χτυπά η καρδιά της πόλης, στο Δημαρχείο.
Την κύρια ομιλία εκφώνησε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κυριών της ΙΚΘ, κα Αλίκη Αρούχ, η οποία μίλησε για τα πολλαπλά νοήματα της γιορτής. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια του Χανουκά από την Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και την διεθνούς φήμης μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίου.
 
ΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας τιμήθηκε ο Αλέξανδρος Μωυσής για το βιβλίο του «Το πανόραμα του Νισήμ Λεβή, 1898 – 1944: οι στερεοσκοποικές φωτογραφίες και τα ταξίδια ενός Γιαννιώτη γιατρού».

Ένα βιβλίο το οποίο στηρίχτηκε στο αρχειακό υλικό της οικογένειας και κυρίως του πατέρα του Ραφαήλ, και το οποίο αποτελεί μια σπουδαία αναφορά μέσα από φωτογραφίες και κείμενα στην πόλη των Ιωαννίνων. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο δήμος Ιωαννιτών έχει δωρίσει το συγκεκριμένο βιβλίο σε πολλούς επίσημους επισκέπτες στο πλαίσιο των δημοσιών σχέσεων που αναπτύσσει.

Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2017 απονεμήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου 2017, στην ετήσια πανηγυρική συνεδρία, και το έργο του Αλέξανδρου Μωυσή διακρίθηκε στην κατηγορία των «γραμμάτων και τεχνών».

Περισσότερα...
 
ΧΑΝΟΥΚΑ 2017 ΣΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΘΗΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οργανώθηκαν σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Χανουκά στην Ι.Κ. Αθηνών.

Στο Lauder Σχολείο της ΙΚΑ διοργανώθηκε το παραδοσιακό bazaar, από την Σχολική Επιτροπή και τις Κυρίες της Wizo, ενώ στην ίδια εκδήλωση κορυφώθηκε η Mitzvah Day σε συνεργασία με την Μπενέ Μπεριτ. 120 κούτες με τρόφιμα  συγκεντρώθηκαν και διανεμήθηκαν στο 1ο Σχολείο Κερατσινίου. Στο Σχολείο έγινε επίσης μια πολύ όμορφη γιορτή με τα παιδιά να τραγουδούν τραγούδια, να χορεύουν, να κάνουν θέατρο και πραγματικά να δημιουργούν μια φανταστική ατμόσφαιρα. Και μαζί τους πολλοί γονείς, γιαγιάδες και παππούδες. 

Στην Συναγωγή κάθε βράδυ του Χανουκά ήταν ξεχωριστό. Παρευρέθησαν και συμμετείχαν η Μπενέ Μπεριτ, το Κοινοτικό Συμβούλιο, η Νεολαία, τα παιδιά της ΣΤ’ Δημοτικού του Σχολείου και πολλά μέλη της Κοινότητάς. Η κενρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 σε μια κατάμεστη συναγωγή με την συμμετοχή πάνω από 350 μελών και φίλων της Κοινότητας.  

Τα 6 κεριά άναψαν ο βουλευτής Β΄ Αθηνών της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος, η αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κ. Ν. Παπαχελά, η Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Ίριτ Μπεν Άμπα, ο κ. Σαβαστιανός Ροσολάτος Αρχιεπίσκοπος των εν Αθήναις Καθολικών, ο Αρχιμανδρίτης Τοποτηρητής της Αρμενικής Αποστολικής Ορθόδοξης κ. Χορέν Αρακελιάν και ο Α' Αντιπρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Βενιαμίν Αλμπάλας.

Περισσότερα...
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Ως Αντιπρόεδρος Β΄ του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος θέλω να δηλώσω ότι αποδοκιμάζουμε κατηγορηματικά τις ύβρεις και τη ρητορική μίσους που διατυπώνονται από συγκεκριμένο ραβίνο μέσω βίντεο που ο ίδιος ανήρτησε στο Διαδίκτυο, από το Ισραήλ όπου διαμένει, και ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με τον Ελληνικό Εβραϊσμό και τις Ισραηλιτικές Κοινότητες στην Ελλάδα. Η ρητορική μίσους είναι αντίθετη με τις ίδιες τις αξίες και την ηθική της Εβραϊκής θρησκείας και απαξιώνει τον τίτλο του «ραβίνου» τον οποίο κάποιοι επιχειρούν να παραποιούν. Γιατί ραβίνος σημαίνει «δάσκαλος» αξιών και ηθικής και όχι ρήτορας μίσους.

Με την ευκαιρία της έλευσης του νέου χρόνου, εύχομαι το 2018 να είναι χρονιά ειρήνης και ευημερίας για όλους τους συνανθρώπους μας και να επικρατήσουν η σύνεση και η σωφροσύνη απέναντι σε κάθε μορφή φανατισμού και μισαλλοδοξίας.

Βίκτωρ Ισ. Ελιέζερ

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EJC ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ EJC, 18.12.2017: Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (European Jewish Congress - EJC) εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ανακοίνωση ότι το Κόμμα Ελευθερίας -υπό την ηγεσία του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε- συμφώνησε να συνασπιστεί  με τον Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία.

«Το Κόμμα Ελευθερίας έχει μακρά ιστορία αντισημιτισμού και ξενοφοβίας και ανησυχούμε για το γεγονός ότι θα ελέγχει υπουργεία στη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας », δήλωσε ο Δρ Μόσε Καντόρ, πρόεδρος του EJC. «Ελπίζουμε, ωστόσο, ότι το Κόμμα Ελευθερίας δεν θα έχει προβληματική επίδραση στον προσανατολισμό της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος και ότι ο Καγκελάριος και το κόμμα του θα μπορέσουν να πειθαρχήσουν τα μισαλλόδοξα στοιχεία που υπάρχουν εντός του Κόμματος Ελευθερίας».

«Το Κόμμα Ελευθερίας προσπάθησε να απαλείψει αυτά τα στοιχεία του παρελθόντος του και της ιδεολογίας του και τώρα περιμένουμε έμπρακτες αποδείξεις ότι όλα αυτά δεν ήταν απλώς διαφημιστικά ακροβατικά κόλπα, διαφορετικά είναι εντελώς εκτός του ανεκτού ορίου για την εβραϊκή κοινότητα. Το Κόμμα Ελευθερίας δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την εβραϊκή κοινότητα ως φύλλο συκής και πρέπει να δείξει ανοχή και αποδοχή απέναντι σε όλες τις κοινότητες και τις μειονότητες».

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae