Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2791 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡΑ Ι. ΕΛΙΕΖΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 30.10.2018 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα huffingtonpost άρθρο με τίτλο "PITTSBURG 27.10.2018: Η ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ" του δημοσιογράφου, ανταποκριτή της εφημερίδας Yedioth Achronoth και γενικού γραμματέα του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρα Ι. Ελιέζερ με αφορμή την αντισημιτική επίθεση στη Συναγωγή του Πίτσμπουργκ.  

Η μισαλλοδοξία δεν έχει λογική… διαχέεται άλλοτε δια του λόγου και άλλοτε δια της βίας. Όταν λοιπόν η ρητορική μίσους γίνεται ανεκτή από μια κοινωνία, χωρίς καμιά αντίδραση, τότε ο δρόμος για την άσκηση βίας δεν είναι μακρύς.

Ο εκτελεστής του Pittsburg δεν αποκάλυψε το μίσος του εναντίον των Εβραίων την ημέρα που έσπειρε το θάνατο μέσα στη συναγωγή, στη διάρκεια της Σαββατιάτικης προσευχής. Στο άκουσμα «Εβραίοι θα πεθάνετε», δεν αντέδρασε κανείς, η απειλή υποτιμήθηκε ή θεωρήθηκε μια ακόμη «γραφικότητα», η επίθεση όμως ήταν η πιο αιματηρή στην ιστορία των Εβραίων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Λίγοι πίστευαν ότι αυτό που συνέβη στην Αργεντινή πριν λίγα χρόνια, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στη Κοπεγχάγη πρόσφατα, θα μπορούσε να συμβεί και στην επαρχία της Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Η μισαλλοδοξία δεν έχει γεωγραφικά όρια. Πολλοί θεωρούν ότι οι θεωρίες ενοχοποίησης των Εβραίων, η υιοθέτηση συνομωσιολογικών στερεοτύπων και η δαιμονοποίηση του κράτους του Ισραήλ, μπορούν να διατυπώνονται ως «απλές ανώδυνες και ακίνδυνες αναλύσεις». Αυτές όμως, οι απλές και ανώδυνες αναλύσεις οπλίζουν τα χέρια, όχι μόνο του ιδεολόγου αντισημίτη αλλά και του κάθε παρανοϊκού νου που νομίζει ότι σκοτώνοντας μερικούς Εβραίους απαλλάσσει τον κόσμο από κάποιο καρκίνωμα ή ότι ο ίδιος αγιοποιείται και θα πάει στον παράδεισο. 

Περισσότερα...
 
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Γ. ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ DAVID HARRIS για τα ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ PDF Εκτύπωση E-mail

Αγαπητέ David,

Σοκαρισμένος από την χείριστη τρομοκρατική επίθεση εναντίον Εβραίων στις ΗΠΑ, αισθάνομαι ότι η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού έχει καταστεί δυνατότερη, πιο αποφασιστική και επιτακτική. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να τιμήσουμε τα θύματα και να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα μιας παρόμοιας επίθεσης στο μέλλον. Οι προσευχές και οι σκέψεις μας απευθύνονται στα θύματα και τις οικογένειές τους. Επίσης, θα ήθελα να γνωρίζεις ότι στη δίκαιη μάχη σας, δεν είστε μόνοι διότι αυτή είναι και η δική μας μάχη.

Με εκτίμηση

Γιώργος

Υ.Γ.: Σήμερα είναι η Εθνική εορτή (Ημέρα του ΟΧΙ), που μνημονεύει την ημέρα που η Ελλάδα αρνήθηκε να υποκύψει στον Ιταλικό φασισμό και ενεπλάκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε συνέχεια της Ελληνικής νίκης έναντι της Ιταλίας, η Ναζιστική Γερμανία και η Βουλγαρία εισέβαλαν στην Ελλάδα. Η τριπλή κατοχή οδήγησε στην εξόντωση του 9% του πληθυσμού μας, συμπεριλαμβανομένου και του 82% των Ελλήνων Εβραίων. 78 χρόνια μετά, οι Εβραίοι ακόμα δολοφονούνται μόνο και μόνο επειδή είναι Εβραίοι.

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ PDF Εκτύπωση E-mail
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ (WJC) ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ

(WJC, Νέα Υόρκη, 27.10.2018): Στον απόηχο της δολοφονικής επίθεσης στη Συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» στο Πίτσμπουργκ, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC) Ρόναλντ Σ. Λόντερ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πραγματικές απειλές που αντιμετωπίζουν οι εβραϊκές κοινότητες παγκοσμίως και προτρέπει τις Κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας, ώστε ν’ αποφευχθεί επανάληψη παρόμοιας επίθεσης.

«Η αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια που έγινε το Σάββατο στη Συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» στο Πίτσμπουργκ προκάλεσε απόλυτο σοκ σε όλες τις εβραϊκές κοινότητες, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στο εξωτερικό. Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε προειδοποιήσει για την απότομη αύξηση του αντισημιτισμού στην άκρα-δεξιά και στην άκρα-αριστερά και προσευχόμαστε τα πολλά περιστατικά βανδαλισμού και βεβηλώσεων εβραϊκών  Ιδρυμάτων και χώρων που συμβαίνουν τελευταία, να μην καταλήξουν σε απώλειες ανθρώπων.   

«Αυτό το Σάββατο οι χειρότεροι εφιάλτες μας βγήκαν αληθινοί. Αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν για το απλούστατο έγκλημα ότι ήταν Εβραίοι. Αυτή ήταν μία στοχευμένη επίθεση κατά της εβραϊκής κοινότητας με μία σκόπιμη και σκληρή εκδήλωση αντισημιτισμού και μίσους και θα πρέπει να αφυπνίσει όλους τους Αμερικανούς γιατί αυτή η φρικτή ενέργεια συνέβη εδώ. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΕΦΑΡΑΔΙΤΕΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18.30, τo Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Σεφαραδίτες Εβραίοι – Ιστορία Πολιτισμός» σε μια πρωτοβουλία του Ισπανόφωνου Διαδικτυακού Περιοδικού  “Panorama Griego” της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Τύπου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου)

Ομιλίες θα γίνουν από τους Οντέτ Βαρών – Βασάρ, Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας, Ε.Κ.Π.Α, Συνεργάτις Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και Leon Nar, Δρα Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι Νίκος Παππάς, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και Conde de Beroldingen Geyr, Cristina, Διευθύντρια Ινστιτούτου Θερβάντες Αθήνας.

Συντονιστής: Κώστας Μαυροειδής,

Υπεύθυνη Panorama Griego: Αυγή Παπαδοπούλου

 
ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΧΑΝΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18.00 στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών  (Μακρή 11, 117 42 Αθήνα),  στο πλαίσιο των διαλέξεων "Οι Εβραίοι στην Ελλάδα και την Ολλανδία: Καταστροφή, ανασυγκρότηση, αποκατάσταση" που διοργανώνονται από το  Εργαστήριο Μελέτης Νεότερου Ελληνικού Εβραϊσμού και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί η όγδοη διάλεξη για την τύχη των εβραϊκών περιουσιών στα μεταπολεμικά Χανιά από τις Κατερίνα Αναγνωστάκη & Δάφνη Λάππα

Συζητήτρια: Βασιλική Γιακουμάκη (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Η μικρή εβραϊκή κοινότητα των Χανίων χάθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά μέσα στον Πόλεμο. Τι απέγιναν όμως οι περιουσίες των ανθρώπων αυτών; Ποιοι αναμείχθηκαν στη διαχείρισή τους; Αντλώντας από αρχειακά τεκμήρια και προφορικές μαρτυρίες, επιχειρούμε μια πρώτη σκιαγράφηση της τύχης των εβραϊκών περιουσιών στα μεταπολεμικά Χανιά. Ανιχνεύουμε εκείνους που ενεπλάκησαν στη διαχείρισή τους και τις μεταξύ τους, ενίοτε αντικρουόμενες, δυναμικές: τους λίγους επιζώντες, τους κληρονόμους των ανθρώπων που χάθηκαν, τον Οργανισμό Περίθαλψης και Αποκατάστασης Εβραίων Ελλάδος (ΟΠΑΙΕ) που ιδρύθηκε το 1949, το τοπικό γραφείο που σύστησε ο ΟΠΑΙΕ στα Χανιά στις αρχές του 1950, την τοπική διοίκηση, αλλά και τοπικούς παράγοντες που έδρασαν ανεξάρτητα.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae