Τη δραστήρια ομάδα του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, η οποία εκπονεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η χαμένη Εβραϊκή κοινότητα της Πρέβεζας. Τοπική Ιστορία και κοινωνική ενσυναίσθηση», δέχθηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος.
Τον συντονισμό του προγράμματος έχει η εκπαιδευτικός του κα Αθηνά Θεοδόση, ενώ συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί κα Αφροδίτη Κοσμά και κα Μαρίνα Γαργάλα, καθώς και ομάδα μαθητών και μαθητριών του Μουσικού Σχολείου.
Στόχοι είναι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες, να γνωρίσουν την τοπική ιστορία αναφορικά με την παρουσία των Εβραίων στην Πρέβεζα (με έμφαση στη μικροϊστορία), να κατανοήσουν τους όρους της διαπολιτισμικής συνύπαρξης και να «υιοθετήσουν» τις αρχές που αφορούν στην αποδοχή της θρησκευτικής και πολιτισμικής διαφορετικότητας.
Στο πλαίσιο της εκπόνησης του προγράμματος η ομάδα εργασίας πραγματοποίησε περιήγηση στα σημεία που σχετίζονται με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας, δηλαδή εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν η Συναγωγή, το Εβραϊκό σχολείο, το Εβραϊκό νεκροταφείο, τα καταστήματα και τα σπίτια των Εβραίων συμπολιτών μας.
|
Περισσότερα...
|
|
Η νέα σειρά βίντεο της ADL με θέμα «Ο Αντισημιτισμός αποκαλύπτεται» δημιουργήθηκε για να συμπληρώσει την ομώνυμη on-line βάση δεδομένων Antisemitism Uncovered: A Guide to Old Myths in a New Era, προσφέροντας ένα ακόμη μέσο στην καλύτερη κατανόηση των δημοφιλέστερων αντισημιτικών μύθων και στερεοτύπων με στόχο την κατάρριψή τους.
Τα βίντεο εξετάζουν επιμέρους συκοφαντίες κατά των εβραίων, όπως π.χ.: περί εξουσίας, απληστίας, θεοκτονίας, συκοφαντίας του αίματος κ.ά. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα βίντεο εδώ. Διαβάστε εδώ σχετικά με τον Οδηγό και το υλικό που παρέχεται για την κατάρριψη των αντισημιτικών μύθων. |
Ο Αλμπέρτος Ναρ, ήταν ένας επιφανής λογοτέχνης και ιστορικός ερευνητής της Θεσσαλονίκης, παιδί που γεννήθηκε από γονείς που επέστρεψαν ζωντανοί από την κόλαση του Άουσβιτς, ο άνθρωπος που κατέγραψε την κουλτούρα, τη μουσική, τα ήθη και έθιμα των Εβραίων της πόλης, τις μαρτυρίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, που σημάδεψε με το έργο του τον πολιτισμό της πόλης.
Αυτός ήταν ο λόγος που ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, το 2018, έδωσε το όνομά του σε δρόμο της πόλης. Μετά την πρόσφατη δικαστική απόφαση, που ακύρωσε την ονοματοδοσία Αλμπέρτου Ναρ στον συγκεκριμένο δρόμο, είμαστε βέβαιοι ότι ο Δήμος της Θεσσαλονίκης θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε το όνομα «Αλμπέρτος Ναρ», αυτού του Σαλονικιού λογοτέχνη, να κοσμήσει και πάλι οδό της συμπρωτεύουσας για να θυμίζει στους Σαλονικιούς την πολιτιστική κληρονομιά των Εβραίων της πόλης.
Αθήνα, 11 Απριλίου 2022
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
|
Περισσότερα...
|
|
Από τις 11 Απριλίου έως τις 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες βιβλιοπαρουσιάσεις του νέου βιβλίου του αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα «Η Συναγωγή» στη συναγωγή (χάβρα) στην Κω, στη συναγωγή Μοναστηριωτών στη Θεσσαλονίκη, στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο στην Ξάνθη και στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα.
Τις παρουσιάσεις τίμησαν με την παρουσία τους και με χαιρετισμό εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αποστόλου Τζιτζικώστα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Τομεάρχης σε θέματα Διαπεριφερειακών συνεργασιών κ. Βενιαμίν Καρακοστάνογλου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Δήμαρχος Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κω Διονυσία Τελλή-Τσιμισίρη και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κω Σέβη Βλάχου, ο Αλέξανδρος Αλεξιάδης του Γραφείου Οικ. και Εμπ. Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος του ΥΠΕΞ, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, ο Ραββίνος Αθηνών Γκαμπριέλ Νεγρίν και πλήθος κόσμου.
|
Περισσότερα...
|
«ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΒΑΛΙΩΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ» είναι ο τίτλος του 45λεπτου ντοκιμαντέρ, παραγωγής του τηλεοπτικού καναλιού ENA channel και του Δήμου Καβάλας, στο οποίο -μέσα από συνεντεύξεις, αναμνήσεις και αρχειακό υλικό- συμπυκνώνεται η ιστορία και το Ολοκαύτωμα των 1.484 Εβραίων της Καβάλας. Δείτε το εδώ.
Για την ιστορική διαδρομή και το αποτύπωμα των Καβαλιωτών Εβραίων στην πόλη μιλούν ο ιστορικός ερευνητής Κυριάκος Λυκουρίνος και ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας Κώστας Παπακοσμάς, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ι.Κ. Καβάλας Συμεών Λάκε, καθώς και Καβαλιώτες Εβραίοι όπως ο Φίκος Μεβοράχ, ο Αλέξανδρος Σιμχά και ο Ααρών Τσιμίνο.
Το ντοκιμαντέρ σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Πατσουλίδης και η διεύθυνση της παραγωγής, η καλλιτεχνική επιμέλεια και το σενάριο είναι της Νικόλ Σπυροπούλου.
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |