Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2765 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΗ «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» ΜΙΑΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ – ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Η μνήμη μιας παλιάς Συναγωγής μέσα σε μία άλλη Συναγωγή και μαζί η πολιτιστική κληρονομιά των Ιωαννίνων, μια ιστορία συνύπαρξης διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων επί αιώνες που αντέχει ακόμα.

Στη Συναγωγή των Ιωαννίνων εκτίθενται αυτή την περίοδο αρχιτεκτονικά μέλη και αναθηματικές επιγραφές από την κατεστραμμένη Νέα Συναγωγή Χαντάς των Ιωαννίνων, σε μια έκθεση που διοργανώθηκε με την επιμέλεια του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας.

Πρόκειται για ψηφίδες που ανοίγουν ένα παράθυρο στην ιστορία της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων και δείχνουν πόσο ζωντανή και δημιουργική ήταν μέχρι και την εξόντωση των περισσότερων μελών της από τους ναζί το 1944, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν και τα Γιάννενα ως μια πόλη σε εγρήγορση, μια πόλη που έχει τη δύναμη να προβάλλει το πλούσιο πολυπολιτισμικό παρελθόν και παρόν της.

Παράλληλα, όμως, η ίδια η έκθεση δείχνει ότι η εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων σήμερα μπορεί να έχει πλέον λιγότερα από 50 μέλη, έχει όμως μια δυναμική που της επιτρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο.

Εκατοντάδες επισκέπτες της πόλης κάθε χρόνο, κυρίως από το Ισραήλ, αλλά και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναζητούν τα σημάδια αυτής της μακράς ιστορικής και πολιτισμικής διαδρομής των Γιαννιωτοεβραίων.

Περισσότερα...
 
Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Oι προσπάθειες απονομιμοποίησης του Ισραήλ είναι μία μορφή αντισημιτισμού, δήλωσε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια Συνεδρίου για την καταπολέμηση του μίσους εναντίον των Εβραίων το οποίο πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υπό την αιγίδα της UNESCO.   

Συγκεκριμένα στην ομιλία του επεσήμανε πως ο σύγχρονος αντισημιτισμός εκφράζεται «με τις προσπάθειες απονομιμοποίησης του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων και όσων ζητούν την καταστροφή του, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή για να στοχοποιήσουν τους Εβραίους και τα εβραϊκά σύμβολα» και πως «η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ανησυχητική εξάπλωση των νεοναζιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων».

ΠΗΓΗ: Στοιχεία από άρθρο του EJC

 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΩΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Συνέντευξη στον ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΙΝΤΖΕΜΠΕΛΗ

Kάθε φωτογραφία του Νισήμ Λεβή και μία ιστορία, ένα συγκινητικό οδοιπορικό στα Γιάννενα των αρχών του περασμένου αιώνα και ιδιαίτερα στην κοινότητα των Ρωμανιωτών Εβραίων της πόλης που χάθηκε μέσα σε μία ημέρα, τον Μάρτιο του 1944, με τον εκτοπισμό σχεδόν του συνόλου της στα Γερμανικά κρεματόρια του θανάτου.

Κάπως έτσι μπορεί κανείς να περιγράψει το σπάνιο λεύκωμα με τίτλο «Το πανόραμα του Νισήμ Λεβή, 1898 – 1944» που επιμελήθηκε με εντυπωσιακή μαεστρία ο Αλέξανδρος Μωυσής, απόγονος του θρυλικού γιατρού και φωτογράφου, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται επίσης στα Γιάννενα.
Ο κ. Μωυσής, ο οποίος ζει σήμερα στις ΗΠΑ, μιλάει για τον μοναδικό φωτογραφικό θησαυρό που βρήκε στο σπίτι των παππούδων του και μετέτρεψε σε μία έκδοση αναμφισβήτητης ιστορικής αξίας, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις υπεραιωνόβιες φωτογραφικές πλάκες του Νισήμ Λεβή, αλλά και για τη γοητευτική αντιπαράθεση που κάνει του τόπου εκείνης της εποχής με αυτόν του σήμερα.

Η συνέντευξη:

• Περιμένατε να έχετε τέτοια απήχηση μετά την έκδοση του βιβλίου λευκώματος «Το πανόραμα του Νισήμ Λεβή, 1898-1944»;

- Κάθε ορόσημο στην πορεία του βιβλίου ήταν αφορμή για μια νέα χαρά: Όταν πρωτοείδα το έργο στην όμορφη εκτύπωση των εκδόσεων Καπόν. Όταν πρωτοεμφανίστηκε το βιβλίο στα πίσω ράφια μερικών βιβλιοπωλείων. Αργότερα, όταν το είδα στις βιτρίνες τους και στις εφημερίδες. Όταν είδα θετικά σχόλια στους Τάιμς του Λονδίνου και σε άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Και τέλος όταν το έργο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Δεν είχα κάποια ιδιαίτερη προσδοκία ή φιλοδοξία, αλλά οι ευχές των φίλων για ένα «καλοτάξιδο» βιβλίο εκπληρώθηκαν με το παραπάνω.

Περισσότερα...
 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ SACC του EJC ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 27.9.2018, έγινε στην Αθήνα ένα υψηλού επιπέδου Σεμινάριο για θέματα διαχείρισης κρίσεων με τίτλο «Ασφάλεια και Ανεκτικότητα της Κοινωνίας κατά τον 21ο αιώνα: Νέες προκλήσεις» το οποίο διοργανώθηκε από το Κέντρο Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου (SACC by EJC) και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος. Στο Σεμινάριο συμμετείχαν Έλληνες αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων διπλωμάτες, βουλευτές, μέλη της Πολιτικής Προστασίας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, οι οποίοι μελέτησαν και ανέλυσαν τις δραματικές επιπτώσεις των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική.     

Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών (RIEAS), έγιναν ανοιχτές και σημαντικές συζητήσεις για τους τρόπους αντιμετώπισης κρίσεων ξεκινώντας από τις πρώτες αντιδράσεις, τους τρόπους επικοινωνίας, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών με τις βέλτιστες πρακτικές. 

«Στόχος μας είναι να μοιραστούμε την εμπειρία, τη γνώση και τις πρακτικές μας με τον ευρύτερο κόσμο, ο οποίος αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις, όπως τις  πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του EJC κ. Μοσέ Κάντορ. «Ήρθαμε επίσης για να μάθουμε, και τα διδάγματα που αντλούνται απ’ όσα συνέβησαν στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά πολύτιμα για την αντιμετώπιση εκτάκτων και κρίσιμων καταστάσεων που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο». «Ελπίζουμε ότι η συνεργασία μας με Έλληνες αξιωματούχους και ειδικούς θα διασφαλίσει ότι οι αποτελεσματικότερες πρακτικές θα γίνονται γνωστές μεταξύ μας και πέρα από αυτό θα μπορούν να αξιοποιηθούν για να σωθούν αμέτρητες ζωές ανθρώπων».  

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ IHRA στα ΤΡΙΚΑΛΑ PDF Εκτύπωση E-mail

9 - 11 Νοεμβρίου 2018 - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ IHRA ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

* ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ *

Από 9 – 11 Νοεμβρίου 2018  ο Ελληνικός Εβραϊσμός και διπλωματικές αντιπροσωπείες των χωρών-μελών της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), θα βρεθούν στα Τρίκαλα συμμετέχοντας σε σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων μνήμης του Ολοκαυτώματος, που διοργανώνονται στο πλαίσιο της φετινής Ιταλικής προεδρίας του IHRA.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν:  η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα, ο Δήμος Τρικάλων, η Ελληνική Αντιπροσωπεία στον IHRA, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης και Τρικάλων, της Ιταλικής Σχολής Αθηνών, του Μουσείου Βασίλης Τσιτσάνης και του Πολιτιστικού Κέντρου Αθανάσιος Τριγώνης των Τρικάλων.

Στο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων συγκαταλέγονται: αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ολοκαυτώματος, στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων με τη συμμετοχή της Χορωδίας της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης, έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, διάλεξη για τους Εβραίους των Τρικάλων, βιβλιοπαρουσίασησυναυλία της ορχήστρας του Μουσείου Τσιτσάνης, μουσικό πρόγραμμα, επίσκεψη στην υπό αναστήλωση Συναγωγή Τρικάλων και Καμπαλάτ Σαμπάτ στο Πνευματικό Κέντρο της Κοινότητας. Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα. Τυπώστε το πρόγραμμα ΕΔΩ.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae