Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4995 επισκέπτες και 4 μέλη συνδεδεμένους

Log inΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ του ΚΙΣΕ για το ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στα τέλη του 2023 η έναρξη κατασκευής του PDF Εκτύπωση E-mail

της Σοφίας Χριστοφορίδου

Στα τέλη του 2023, δέκα χρόνια μετά την αρχική σύλληψη της ιδέας, θα αρχίσει η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος. Παρά το γεγονός ότι τα χρήματα ήταν εξασφαλισμένα από δωρεές, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, παρότι στο έργο δεν υπήρχε εμπλοκή του ελληνικού δημοσίου και παρότι αρχικά επιλέχθηκε ένα ίδρυμα εκτός Ελλάδος για να «τρέξει» τις διαδικασίες, τελικά δεν αποφεύχθηκε η συνάντηση με τη λερναία ύδρα της γραφειοκρατίας. Τουναντίον.

Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα χρειάστηκε να εκδοθούν δύο προεδρικά διατάγματα, να ξεκαθαριστεί ένα πολύπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς σχετικά με το οικόπεδο που παραχώρησε η ΓΑΙΑΟΣΕ, να γίνουν ανταλλαγές οικοπέδων με τον δήμο Θεσσαλονίκης και ουσιαστικά να αλλάξει η χωροθέτηση του Μουσείου.

Ο ρόλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου ήταν καταλυτικός ώστε να προχωρήσει το εγχείρημα, συμφωνούν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Μουσείου Δαυίδ Σαλτιέλ και Γιάννης Μπουτάρης.

Περισσότερα...
 
Η ΓΑΛΛΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΙΣΕ, ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΛΕΓΕΩΝΑΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο κ. Patrick Maisonnave, Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, επίδωσε στον κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, τα διάσημα του Αξιωματούχου της Λεγεώνας της Τιμής.

Η τιμητική εκδήλωση έλαβε χώρα στην Πρεσβευτική κατοικία της Γαλλίας στις 7 Δεκεμβρίου 2022, παρουσία Ελλήνων Υπουργών και βουλευτών, του κ. Noam Katz, Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, και του κ. Ernst Reichel, Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα. Η παρασημοφόρηση αυτή επιβραβεύει την πορεία ενός άνδρα που εμπνέει με την αποφασιστικότητα του να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Ο Πρέσβης χαιρέτισε την άοκνη προσπάθεια, ώστε ο δημόσιος χώρος της Θεσσαλονίκης, γενέτειρας του κ. Σαλτιέλ, να διατηρήσει τη μνήμη των Εβραίων που ξεριζώθηκαν από αυτή. Επιστέγασμα του αγώνα του η κατασκευή ενός ελληνικού μουσείου του Ολοκαυτώματος, σε συνεργασία με το Μνημείο για το Ολοκαύτωμα στο Παρίσι.

Περισσότερα...
 
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΑΡΗ, ΤΗΣ ΜΑΚΑΜΠΙ ΧΑΪΦΑ ΚΑΙ ΤΟΥ WJC ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Σε μία εκδήλωση αποκήρυξης του φυλετικού μίσους και του αντισημιτισμού, αντιπροσωπείες της ΠΑΕ Άρης, της Μακάμπι Χάιφα και του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC) κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, στη μνήμη των 50.000 Ελλήνων Εβραίων της πόλης, που εξοντώθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, έφερε μαζί του μπλούζα της Μακάμπι Χάιφα με υπογραφές όλων των ποδοσφαιριστών, που περιελάμβανε μήνυμα υπέρ της ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος, για το σκοπό της οποίας διατίθενται τα έσοδα από τον ποδοσφαιρικό αγώνα στο «Κλ. Βικελίδης».

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα makthes, 4.12.2022

 
Το ΚΙΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΚΑΜΠΙ ΧΑΪΦΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τα συγχαρητήριά του προς την ΠΑΕ Άρης και τη Μακαμπί Χάϊφα για το δυναμικό μήνυμα κατά της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού που έστειλαν από το στάδιο Κλεάνθης Βικελίδης της Θεσσαλονίκης κατά τον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα, που διεξήχθη στις 4.12.2022.

Ο Ελληνικός Εβραϊσμός χαιρετίζει την απόφαση των δύο ομάδων να παραχωρήσουν τα έσοδα του αγώνα υπέρ της ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια δράση ουσίας, μια δράση μνήμης των 50.000 Θεσσαλονικέων Εβραίων που εξοντώθηκαν από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους στα γερμανικά στρατόπεδα θανάτου.

Οι δύο ομάδες κατέδειξαν την ενεργή δέσμευσή τους στη δημιουργία κλίματος αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού στα γήπεδα, στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία, και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση στη μάχη κατά του φανατισμού, του αντισημιτισμού και της βίας.  

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Περισσότερα...
 
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η 11η ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Η 11η Ακαδημαϊκή Διαβούλευση μεταξύ Ιουδαϊσμού και Ορθόδοξου Χριστιανισμού πραγματοποιήθηκε 4-6 Δεκεμβρίου 2022 στη Βιέννη της Αυστρίας. Το θέμα ήταν «Εβραιο-Ορθόδοξος Χριστιανικός Διάλογος: Πλοήγηση στις Σχέσεις μας με τον Κόσμο και μεταξύ μας». Η Διαβούλευση συγχρηματοδοτήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Διεθνή Εβραϊκή Επιτροπή Διαθρησκειακών Διαβουλεύσεων (IJCIC).

Επικεφαλής της Ορθόδοξης Χριστιανικής αντιπροσωπείας στη Διαβούλευση ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκηδόνας κ. Εμμανουήλ. Επικεφαλής της εβραϊκής αντιπροσωπείας στη Διαβούλευση ήταν ο πρόεδρος της IJCIC, Ραβίνος Δρ Ντέιβιντ Σάντμελ, εκπροσωπώντας την Ένωση κατά της Δυσφήμισης. Η συγκέντρωση σηματοδότησε την 45η επέτειο του διαλόγου και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Bristol στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Αποκορύφωμα της Διαβούλευσης ήταν η επίσκεψη στο Αυστριακό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου η κοινή αντιπροσωπεία Εβραίων και Ορθοδόξων Χριστιανών ηγετών έγινε δεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Εξωτερικών Υποθέσεων Peter Launsky-Tieffenthal, με επίσημη δεξίωση. Ευχαρίστησε την ηγεσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το IJCIC για την επιλογή της Βιέννης ως τόπου διεξαγωγής της Διαβούλευσης. Η τοπική εβραϊκή και ορθόδοξη χριστιανική θρησκευτική ηγεσία και άλλοι αυστριακοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσχώρησαν στη θερμή υποδοχή.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae