Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 6828 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους

Log inΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ & ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΩΝ ΣΠΗΡΕΡ PDF Εκτύπωση E-mail

Ήταν Οκτώβριος του 2017, όταν στη διάρκεια της Συνόδου του IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance – Διεθνής Συμμαχία για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος), που φιλοξενήθηκε στην Καβάλα, η τοπική κοινωνία και οι ξένοι διπλωμάτες μάθαιναν για τη μοναδική ιστορία της Ελβετικής οικογένειας των Εβραίων καπνεμπόρων Spierer (Σπήρερ), που τόσα πολλά πρόσφερε στην ανάπτυξη του εμπορίου, αλλά και τη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων μετά την καταστροφή της Σμύρνης, και αργότερα στη Μακεδονία, από τις θηριωδίες των Βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής.

Ο τότε πρέσβης της Ελβετίας στην Αθήνα Δρ. Hans-Rudolf Hodel, μαζί με την πρώην δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, όταν επέδιδε τις τιμητικές διακρίσεις στους απογόνους της οικογένειας Σπήρερ δήλωνε έκπληκτος για το γεγονός ότι έναν αιώνα μετά πληροφορούταν για πρώτη φορά για την κοινωνική δράση των συμπατριωτών του μέσα από μια εκδήλωση στην Ελλάδα.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, οι απόγονοι της οικογένειας Σπήρερ επέστρεψαν ξανά στην Ελλάδα με τον Κάρολο Σπήρερ (Charles Spierer) να δηλώνει ότι «από το 2017 όλα τα μέλη της οικογένειάς μου ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια να μάθουμε το λαμπρό παρελθόν των προγόνων μας και τα όσα σημαντικά προσέφεραν τα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας Σπήρερ στις πόλεις όπου δραστηριοποιηθήκαν στη Μικρά Ασία, στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης».

Πέντε χρόνια μετά από εκείνη την πρώτη επίσκεψη, οι απόγονοι της οικογένειας Σπήρερ ταξίδεψαν εκ νέου στη Δράμα και την Καβάλα προσκεκλημένοι των δυο Επιμελητηρίων, προκειμένου να βραβευθούν κατά τη διάρκεια δύο εκδηλώσεων στις 21 & 22 Οκτωβρίου 2022 για τη διαχρονική συμβολή της εταιρείας Σπήρερ στη ελληνική εμπορική και κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Περισσότερα...
 
ΒΟΛΟΣ: ΑΠΟΝΟΜΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ της 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 PDF Εκτύπωση E-mail

Χαμόγελα ικανοποίησης πλημμύρισαν στις 24.1.0.2022 το αμφιθέατρο «Δημήτρης Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τρεις φοιτητές του Ιδρύματος επαινέθηκαν με υποτροφίες από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και την οικογένεια του Ζαχαρία Σακκή. Οι Ελευθερία Πολίτη, Ιωάννης Κούτλας και Σόφια Αλπού διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στα μαθήματα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους, οι οποίες είναι πολύτεκνες και έχουν παιδιά φοιτητές εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Οι μαθητές έλαβαν έκαστος 1.000 ευρώ, μία ενίσχυση πολύ σημαντική για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, στην τελετή απονομής των υποτροφιών. «Για ακόμη μία χρονιά είμαστε ευτυχείς και μας τιμούν οι υποτροφίες που δίνονται από την Ισραηλιτική Κοινότητα και την οικογένεια Σακκή σε καιρούς που είναι αρκετά οικονομικά δύσκολοι», είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης. Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Ισραηλιτική Κοινότητα είναι εδώ να μας θυμίσει ότι μόνο μέσα από μία κοινωνία πολιτών, η οποία αλληλοβοηθιέται, μπορεί να δημιουργηθεί μία κατάσταση, που θα δώσει ελπίδα και θα ηρεμήσει λίγο τις αγωνίες των νέων παιδιών σήμερα, τα οποία ατενίζουν με αρκετό άγχος το μέλλον». Η τελετή απονομής των υποτροφιών συνέπεσε με την πανηγυρική εκδήλωση του Ιδρύματος για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου που λάμπρυνε την ατμόσφαιρα.

Περισσότερα...
 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ PDF Εκτύπωση E-mail

Πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του νέου παραρτήματος του Ινστιτούτου Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, παρουσία του Πρέσβη της Ισπανίας Carles Maria Casajuanas Pela, της γενικής γραμματέως του Ινστιτούτου Θερβάντες της Ισπανίας Carmen Noguero Galilea, του προέδρου του Οργανισμού Red de Juderias de España, Juan Pérez Guerrero και της διευθύντριας του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, Pilar Tena.

Στη σύντομη τελετή εγκαινίων χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του ΚΙΣΕ, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε «τη σπουδαιότητα του έργου αυτού, που έρχεται ως επιστέγασμα πολυετών προσπαθειών» και το γεγονός ότι «το Ινστιτούτο Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη εκτός από τη διδασκαλία της Ισπανικής γλώσσας θα συμβάλει στην προβολή τόσο του Ισπανικού πολιτισμού, όσο και της πλούσιας κουλτούρας των Σεφαραδιτών εβραίων».

Ο πρέσβης της Ισπανίας υπογράμμισε τη δυναμική της ισπανικής γλώσσας και εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι, πλέον, η Θεσσαλονίκη εντάσσεται στο μεγάλο δίκτυο του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Περισσότερα...
 
ENCATE – ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ανακοινώνει την είσοδό του στο δίκτυο ENCATE.

Το ENCATE είναι ένα δίκτυο για φορείς και επαγγελματίες της εκπαίδευσης που εργάζονται ενάντια στον αντισημιτισμό και άλλες μορφές διακρίσεων. Τα μέλη του εκπαιδεύουν ποικίλα ακροατήρια για να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν διαφορετικές εκδηλώσεις αντισημιτισμού.

Ταυτόχρονα, ως ευρωπαϊκό δίκτυο της κοινωνίας των πολιτών, το ENCATE είναι ένας ζωτικός εταίρος για κυβερνήσεις, πολιτικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς, επειδή μεταφέρει πρακτική εμπειρία και τεχνογνωσία, αναγνωρίζει το σχετικό παρελθόν και τρέχον έργο εβραϊκών οργανισμών, καθώς και διεθνών ιδρυμάτων, δικτύων και ΜΚΟ ως πλαίσιο αναφοράς, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει συμπληρωματικό ρόλο και να προσθέτει αξία στο πεδίο.

Περισσότερα...
 
ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΜΕ PDF Εκτύπωση E-mail

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας του Δήμου Ιωαννιτών με τον Δήμο  Παπάγου – Χολαργού και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα διοργανώθηκε το διήμερο αφιέρωμα στην πόλη των Ιωαννίνων «Διαδροµές Πολιτισµού: από το Δήµο Παπάγου - Χολαργού στα Γιάννενα και την Ήπειρο».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (ΕΜΕ) με τίτλο “Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων. Διαδρομή στο Χρόνο” στην Πινακοθήκη του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, παρουσιάστηκαν ρωμανιώτικα τραγούδια και μουσική από το σύνολο του Σάκη Νεγρίν, με σολίστ τον Μάρκο Μπαττίνο και προβλήθηκε το ντοκιµαντέρ «Ρωµανιώτες, οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων» σε σκηνοθεσία Ανιές Σκλάβου - Στέλιου Τατάκη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της πόλης των Ιωαννίνων και εξήρε την πολιτιστική συνεργασία των Δήμων Ιωαννιτών και Παπάγου – Χολαργού, την οποία με ιδιαίτερη θέρμη στήριξε ο ίδιoς προσωπικά.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae