Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2383 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ PDF Εκτύπωση E-mail
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ (WJC) ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ

(WJC, Νέα Υόρκη, 27.10.2018): Στον απόηχο της δολοφονικής επίθεσης στη Συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» στο Πίτσμπουργκ, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (WJC) Ρόναλντ Σ. Λόντερ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πραγματικές απειλές που αντιμετωπίζουν οι εβραϊκές κοινότητες παγκοσμίως και προτρέπει τις Κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας, ώστε ν’ αποφευχθεί επανάληψη παρόμοιας επίθεσης.

«Η αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια που έγινε το Σάββατο στη Συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» στο Πίτσμπουργκ προκάλεσε απόλυτο σοκ σε όλες τις εβραϊκές κοινότητες, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στο εξωτερικό. Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε προειδοποιήσει για την απότομη αύξηση του αντισημιτισμού στην άκρα-δεξιά και στην άκρα-αριστερά και προσευχόμαστε τα πολλά περιστατικά βανδαλισμού και βεβηλώσεων εβραϊκών  Ιδρυμάτων και χώρων που συμβαίνουν τελευταία, να μην καταλήξουν σε απώλειες ανθρώπων.   

«Αυτό το Σάββατο οι χειρότεροι εφιάλτες μας βγήκαν αληθινοί. Αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν για το απλούστατο έγκλημα ότι ήταν Εβραίοι. Αυτή ήταν μία στοχευμένη επίθεση κατά της εβραϊκής κοινότητας με μία σκόπιμη και σκληρή εκδήλωση αντισημιτισμού και μίσους και θα πρέπει να αφυπνίσει όλους τους Αμερικανούς γιατί αυτή η φρικτή ενέργεια συνέβη εδώ. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά.

Περισσότερα...
 
ΔΙΑΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΪΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΧΑΝΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18.00 στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών  (Μακρή 11, 117 42 Αθήνα),  στο πλαίσιο των διαλέξεων "Οι Εβραίοι στην Ελλάδα και την Ολλανδία: Καταστροφή, ανασυγκρότηση, αποκατάσταση" που διοργανώνονται από το  Εργαστήριο Μελέτης Νεότερου Ελληνικού Εβραϊσμού και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί η όγδοη διάλεξη για την τύχη των εβραϊκών περιουσιών στα μεταπολεμικά Χανιά από τις Κατερίνα Αναγνωστάκη & Δάφνη Λάππα

Συζητήτρια: Βασιλική Γιακουμάκη (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Η μικρή εβραϊκή κοινότητα των Χανίων χάθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά μέσα στον Πόλεμο. Τι απέγιναν όμως οι περιουσίες των ανθρώπων αυτών; Ποιοι αναμείχθηκαν στη διαχείρισή τους; Αντλώντας από αρχειακά τεκμήρια και προφορικές μαρτυρίες, επιχειρούμε μια πρώτη σκιαγράφηση της τύχης των εβραϊκών περιουσιών στα μεταπολεμικά Χανιά. Ανιχνεύουμε εκείνους που ενεπλάκησαν στη διαχείρισή τους και τις μεταξύ τους, ενίοτε αντικρουόμενες, δυναμικές: τους λίγους επιζώντες, τους κληρονόμους των ανθρώπων που χάθηκαν, τον Οργανισμό Περίθαλψης και Αποκατάστασης Εβραίων Ελλάδος (ΟΠΑΙΕ) που ιδρύθηκε το 1949, το τοπικό γραφείο που σύστησε ο ΟΠΑΙΕ στα Χανιά στις αρχές του 1950, την τοπική διοίκηση, αλλά και τοπικούς παράγοντες που έδρασαν ανεξάρτητα.

Περισσότερα...
 
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΣΑΣ ΕΠΙΖΩΣΑΣ ΕΣΘΗΡ ΚΟΕΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Tα Σάββατα 3 & 10 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 12:00-13:00, στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (FM 91.6 και 105.8) «Αφύλαχτη Διάβαση», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Θωμάς Σίδερης, θα παρουσιαστεί σε δύο συνέχειες η εκπομπή με τίτλο «Εσθήρ Κοέν, η γηραιότερη επιζώσα του Άουσβιτς», η οποία περιλαμβάνει τη συγκλονιστική μαρτυρία της Γιαννιώτισας Εσθήρ Κοέν για την περίοδο του Ολοκαυτώματος και την ακμάζουσα Ισραηλιτική Κοινότητα των Ιωαννίνων.   

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ περισσότερα στοιχεία για την εκπομπή. 

 
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" PDF Εκτύπωση E-mail

40 καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και δάσκαλοι παρακολούθησαν το σεμινάριο του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε 3.11.2018 στο πλαίσιο του προγράμματος  «Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον».

Το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης των διωγμών και των σφαγών Ελλήνων Εβραίων και Χριστιανών κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής και στην υπεύθυνη διαχείριση της τραυματικής εμπειρίας μέσω της σχολικής εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις Γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου και το Ολοκαύτωμα, τη διαχείριση της τραυματικής ιστορικής μνήμης, τις ιστορικές σχέσεις Χριστιανών και Εβραίων στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και για το πως μπορεί κάποιος να διδάξει για τα εγκλήματα πολέμου και το Ολοκαύτωμα μέσα από τα σχολικά αναλυτικά προγράμματα. Τέλος πραγματοποιήθηκαν workshops με στόχο την εκπόνηση διδακτικών σεναρίων.

Περισσότερα...
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΤΟΥ YAD VASHEM PDF Εκτύπωση E-mail

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25.10.2018, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» η εκδήλωση του 1ου Γενικού Λυκείου Χανίων, για την απονομή του βραβείου του «Δικαίου των Εθνών» του Yad Vashem στους συγγενείς της Αθηνάς Βαρβατάκη για τη διάσωση του Ιωσήφ Βεντούρα. Η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Ίδρυμα «Yad Vashem», την Πρεσβεία του Ισραήλ και τον Δήμο Χανίων.

«Ο Ιωσήφ Βεντούρας, που μας κάνει την ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκεται κοντά μας, είναι από τους ελάχιστους Εβραίους της Κρήτης, που γλύτωσαν από τους Γερμανούς και το πλοίο “Τάναϊς”, που πήρε στον βυθό μαζί του, στις 7 Ιουνίου του 1944, περισσότερους από 300 Εβραίους – ανάμεσα τους και 88 παιδιά», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

«Η ανθρώπινη πραγματικά συγκινητική ιστορία της Αθηνάς Βαρβατάκη και του Ιωσήφ Βεντούρα, σε χρόνια πολύ δύσκολα δίνει σε όλους εμάς και κυρίως στη νέα γενιά σημαντικά μηνύματα, με κυριότερο αυτό της αυτοθυσίας και της αλληλοϋποστήριξης ενάντια σε ένα θηριώδες σχέδιο μαζικής εξόντωσης, σε μια πολιτική πρακτική γενοκτονίας πρωτοφανούς κλίμακας», παρατήρησε ο κ. Βάμβουκας, προσθέτοντας πως «είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό δε το γεγονός ότι στη σημερινή εκδήλωση πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το 1ο Γενικό Λύκειο Χανίων, οι μαθητές και οι μαθήτριες του οποίου θα μας παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα μνήμης. Πεποίθησή μου, άλλωστε, είναι, ότι μόνο μέσω της παιδείας και της σωστής καλλιέργειας θα μπορέσουμε να αποφύγουμε στο μέλλον την επανάληψη τραγικών σελίδων της ιστορίας μας, που είχαν ως αποτέλεσμα την προμελετημένη μαζική δολοφονία εκατομμυρίων αθώων πολιτών,  στρεφόμενοι ενάντια στην ίδια την ανθρώπινη φύση μας».

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae