Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4956 επισκέπτες και 3 μέλη συνδεδεμένους

Log inΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Στις επετειακές εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος 2023 συμμετείχε για πέμπτη συνεχή χρονιά το Θεσσαλικό Θέατρο. Η Καλλιτεχνική Διευθύντριά του, Κυριακή Σπανού, με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, επέλεξε για φέτος να καλέσει από την Αθήνα και να προσφέρει στο Λαρισαϊκό κοινό την παράσταση «Μέρα Σάββατο» του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Οι Λαρισαίοι ανταποκρίθηκαν γεμίζοντας το Θέατρο του Μύλου «Κώστας Τσιάνος» και παρακολούθησαν τον συγκλονιστικό αυτόν μονόλογο, που σκηνοθέτησε η Irène Bonnaud με την καλλιτεχνική συνεργασία του Δημήτρη Αλεξάκη.

Η Φωτεινή Μπάνου, σε έναν υποκριτικό άθλο, ξεδίπλωσε το χρονικό της ζωής και του εκτοπισμού των Εβραίων των Ιωαννίνων. «ζωντάνεψε» το διήγημα «Σαμπεθάι Καμπιλής» του Δημήτρη Χατζή και μαρτυρίες επιζώντων, απάγγειλε ποίηση, τραγούδησε (υπέροχα και πιστά!) ηπειρώτικα, ρωμανιώτικα, σεφαραδίτικα και τραγούδια των στρατοπέδων, παρέθεσε γεγονότα, ονόματα, ημερομηνίες και όλα αυτά δίνοντας φωνή στους 11 γλυπτούς «ηθοποιούς», που δημιούργησε ειδικά για την παράσταση αυτή, η γλύπτρια Κλειώ Μακρή.

Περισσότερα...
 
ΤΟ “ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ” ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Πιο ηχηρό από κάθε άλλη χρονιά ήταν φέτος το ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ των παιδιών στη Λάρισα και δυναμική η παρουσία τους σε δράσεις που διοργάνωσαν ή συμμετείχαν, με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, περισσότεροι από 150 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων γέμισαν ασφυκτικά το Θέατρο του Μύλου και παρακολούθησαν τη συγκλονιστική παράσταση «Μέρα Σάββατο» του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, που αφηγείται την ιστορία και τον εκτοπισμό των Εβραίων των Ιωαννίνων. Ήταν μια πρωτοβουλία του Θεσσαλικού Θεάτρου (που πρόσφερε την παράσταση αυτή στο Λαρισαϊκό κοινό το προηγούμενο βράδυ) να την επαναλάβει την επόμενη μέρα για τους μαθητές και η ανταπόκριση των σχολείων ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Ωδείο η εκδήλωση – αφιέρωμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα, που έχει καθιερωθεί στην πόλη μας και κάθε χρόνο αγκαλιάζεται από περισσότερα σχολεία. Στη φετινή εκδήλωση, που είχε θέμα «Το Δράμα του Ολοκαυτώματος γίνεται Τέχνη» συμμετείχαν 20 σχολεία του νομού, παρουσιάζοντας πρωτότυπες δημιουργίες των μαθητών, που είχαν προετοιμάσει με την καθοδήγηση των εξαίρετων καθηγητών τους. Δυνατά ζωγραφικά έργα εναλλάσσονταν με ιδιαίτερης ευαισθησίας ποιήματα, που έγραψαν τα ίδια τα παιδιά, αφίσες κολάζ με ψηφιακά βίντεο και θεατρικά δρώμενα με χορωδιακά τραγούδια, σ’ αυτή την άψογα οργανωμένη εκδήλωση.

Περισσότερα...
 
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Ι.Κ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail
  • Στο Μνημείο Ολοκαυτώματος

Με το ηχηρό μήνυμα «ποτέ ξανά», ώστε να μην υπάρξει ποτέ άλλο Ολοκαύτωμα στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά και με θετικές προθέσεις για τη μετονομασία μιας κεντρικής οδού της Θεσσαλονίκης σε λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι (29.1.2023) εκδήλωση μνήμης στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Ελευθερίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε στο πλαίσιο των δράσεων για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, υπήρξαν σαφείς αναφορές για το χρονοδιάγραμμα που αφορά στη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος ενώ πολυπληθής ήταν και η εκπροσώπηση φορέων του πολιτικού κόσμου και προξένων πολλών χωρών.

Περισσότερα...
 
ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου 2023, ο Δήμος Αθηναίων τίμησε την ημέρα με τη συμβολική φωταγώγηση του Δημαρχείου με το λογότυπο του WeRemember και τη διπλή υπαίθρια φωτογραφική έκθεση – αφιέρωμα στις ελληνο-εβραϊκές κοινότητες, η οποία θα διαρκέσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η διπλή υπαίθρια φωτογραφική έκθεση ξεκίνησε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στα stands της οδού Βασ. Όλγας σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, το οποίο παραχώρησε φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του, με στιγμιότυπα από τη ζωή των ελληνοεβραίων πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την εικαστικό Αρτέμιδα Αλκαλάη, η οποία προσεγγίζει το θέμα και τη μνήμη του Ολοκαυτώματος χρησιμοποιώντας τα υλικά της οικοτεχνίας: ύφασμα, καμβά, χαρτί, νήμα, ξύλο και θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά και με την επιμέλεια και το συντονισμό του Γραφείου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερα...
 
WE REMEMBER 2023 – Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος τίμησαν η Βουλή των Ελλήνων και Δήμοι της χώρας, συμμετέχοντας στη φετινή εκστρατεία WE REMEMBER, με τη φωταγώγηση κτιρίων και την προβολή των λογοτύπων της εκστρατείας στις προσόψεις της Βουλής, Δημαρχείων και εμβληματικών τοποσήμων ανά την Ελλάδα το βράδυ της 26ης προς την 27η Ιανουαρίου 2023.

Στόχος της εκστρατείας είναι να φωτίσει τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος ώστε η ανθρωπότητα να μην ξεχάσει το έγκλημα της εξόντωσης των 6 εκατομμυρίων Εβραίων που διαπράχθηκε από τους Ναζί κατά την εφαρμογή «Τελικής Λύσης», να διδαχθεί από την ιστορία ώστε το έγκλημα να μην επαναληφθεί. 

Η πρόσοψή της Βουλής φωταγωγήθηκε με το σύνθημα “We remember” (Θυμόμαστε) με φωτογραφία κρατουμένων παιδιών σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Το λογότυπο του WE REMEMBER πάνω στη στολή των κρατουμένων του Άουσβιτς, με το κίτρινο Άστρο του Δαβίδ και τα  συρματοπλέγματα προβλήθηκε στα Δημαρχεία της Αθήνας, της Βέροιας, της Πρέβεζας, στον Πύργο του Ρολογιού της Ξάνθης, στο λιμάνι των Χανίων. Πανό με την ίδια μακέτα αναρτήθηκε στα δύο Δημαρχεία της Χαλκίδας. Στη Θεσσαλονίκη, το λογότυπο της εκστρατείας συμπεριλήφθηκε στην αφίσα που αναρτήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης. Τα Δημαρχεία Ιωαννίνων και Λάρισας φωταγωγήθηκαν με ιδιαίτερα χρώματα. Με το λογότυπο του WE REMEMBER φωταγωγήθηκε το Δημαρχείο της Κέρκυρας και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στις 28.1.23, κατά την κεντρική εκδήλωση της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ι.Κ. Ιωαννίνων για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος.

Για την υλοποίηση των δράσεων αυτών το ΚΙΣΕ συνεργάστηκε με τη Βουλή των Ελλήνων και τους Δήμους. Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΚΙΣΕ και η γραφίστρια του ΕΜΕ Χάγια Κοέν φιλοτέχνησε τόσο τη μακέτα που προβλήθηκε στην πρόσοψη της Βουλής των Ελλήνων, όσο και τη μακέτα που προβλήθηκε στους Δήμους.

 

 

 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae