Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3939 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Ι.Κ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Δεν θα αφήσουμε  την ιστορία να ξεχαστεί...

Πέντε παιδιά ανεβαίνοντας στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στην πλατεία Εβραίων Κατοχής κρατούν ένα πανό στα χέρια τους που γράφει «Ποτέ ξανά. Θυμόμαστε».

Δώδεκα Λαρισαίοι Εβραίοι, λίγη ώρα αργότερα, ανεβαίνουν στη σκηνή του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας για να ανάψουν έξι κεριά στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων νεκρών που δολοφονήθηκαν κατά την πιο φρικαλέα περίοδο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Με αυτόν τον συμβολικό τρόπο και πλήθος άλλων δράσεων κορυφώθηκαν στις 28.9.2023 στη Λάρισα οι εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης, των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων ηρώων του Ολοκαυτώματος, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας.

Αρχικά, στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, από τον ραβίνο Ηλία Σαμπετάι, έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπους ανώτατων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, πρεσβειών και προξενείων, εβραϊκών οργανώσεων, φορέων και συλλόγων της πόλης, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για να ολοκληρωθεί η εκδήλωση με την ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων.

Περισσότερα...
 
ΝΑΚΗ ΜΠΕΓΑ, Η ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ 77092 ΤΟΥ ΆΟΥΣΒΙΤΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ «Κ»: «ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΛΛΟ» PDF Εκτύπωση E-mail

Του Αθανάσιου Κατσικίδη

Ογδόντα χρόνια μετά την πρώτη αποστολή τρένων από την Ελλάδα στα γερμανικά και πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, η τελευταία εν ζωή επιζήσασα του Ολοκαυτώματος από την Εβραϊκή Κοινότητα Τρικάλων θυμάται και εξιστορεί στην «Κ» τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Συγκινημένη, επαναφέρει στη μνήμη της εικόνες από τους 14 μήνες ομηρίας, τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα Αουσβιτς – Μπιρκενάου και Μπέργκεν – Μπέλσεν, καθώς και την πορεία θανάτου 22 ημερών στα παγωμένα εδάφη της Γερμανίας που οδήγησε πολλούς στον θάνατο. Η 96χρονη Εσθήρ (Νάκη) Ματαθία-Μπέγα, γεννημένη τον Ιούλιο του 1927 στην περιοχή των Τρικάλων, έμελλε να γίνει μάρτυρας του μίσους των γερμανικών στρατευμάτων προς τους Εβραίους πολίτες των χωρών της Ευρώπης. Οπως αφηγείται στην «Κ», «είχα δύο αδερφές μεγαλύτερές μου. Η μαμά μου (Μυριάμ) και ο μπαμπάς μου (Ματαθίας) είχαν άλλα δύο κορίτσια τα οποία είχαν χαθεί, εγώ ήμουν η τελευταία στη σειρά. Οταν μας πιάσανε πήγαινα ακόμη στο σχολείο».

Περισσότερα...
 
«Η ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΚΛΑΙΕΙ» -Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Το πρωί του Σαββάτου της 25ης Μαρτίου του 1944, ενώ οι χριστιανοί γιαννιώτες είχαν μαζευτεί για να γιορτάσουν την γιορτή του Ευαγγελισμού στη Μητρόπολη, υπήρξαν μάρτυρες της σύλληψης περίπου 2.000 Εβραίων που ανήκαν στην δισχιλιετή εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων. Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν τους Εβραίους της πόλης σε δύο πλατείες, στο κάστρο και στον μώλο. Μετά την αρχική μεταφορά στη Λάρισα, κατέληξαν στο Άουσβιτς και σε μικρότερα στρατόπεδα εξόντωσης, όπου 1850 από αυτούς εξοντώθηκαν, στο μεγαλύτερο τους μέρος λίγες ώρες μόνο μετά την άφιξή τους. Οι φωτογραφίες ελήφθησαν από τον Γερμανικό Στρατό και ανήκουν στο Bundesarchiv, το οποίο τις έχει κάνει release υπό μια ειδική wikimedia άδεια.

Στις 25 Μαρτίου του 1944 οι γερμανικές δυνάμεις, ακολουθώντας τις διαταγές για τον εκτοπισμό των Eβραίων των Ιωαννίνων που εκδόθηκαν από τη Γερμανική Ασφάλεια στην Αθήνα, συγκέντρωσαν μέσα σε λίγες ώρες 1.850 άτομα και τα στοίβαξαν μέσα σε φορτηγά με προορισμό το διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, 60 χλμ. δυτικά της Κρακοβίας.

Περισσότερα...
 
OI ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΤΗΣ Ι.Κ. ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών συνδιοργάνωσαν και φέτος την επέτειο για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας, στον Κεραμεικό, στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, παρουσία κοινού και επισήμων. Συγκινητική η παρουσία και η κατάθεση στεφάνου ενός από τους λίγους επιζώντες εν ζωή κ. Ούγκο Φρανσές, επιζώντα του στρατοπέδου Bergen Belsen.

Η κεντρική εκδήλωση, με τίτλο «Σκυτάλη στη Μνήμη», έλαβε χώρα μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την εκδήλωση άνοιξε χορωδία μαθητών του Σχολείου Lauderτης Ισραηλιτικής Κοινότητας της Αθήνας. Στη συνέχεια, συγγενείς της πρόσφατα εκλιπούσας Χρυσούλας Ελιασσά άναψαντα κεριά της επτάφωτης λυχνίας τιμώντας τη μνήμη όσων χάθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Η Χρυσούλα Ελιασσά υπήρξε όμηρος στο Άουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα, αλλά επέζησε, γύρισε στην πατρίδα, έκανε οικογένεια και πρόλαβε να δει δισέγγονα. Δεν ξέχασε ποτέ τα όσα φρικτά έζησε και με τη ζωντανή μαρτυρία της προέτρεπε τους νεότερους να θυμούνται αυτά που συνέβησαν για να μην ξαναγίνουν.

Περισσότερα...
 
«ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ»: Η ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΣΑΪΑ ΜΑΓΡΙΖΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ PDF Εκτύπωση E-mail

Η νέα καθηλωτική σειρά της ΕΡΤ «Το βραχιόλι της φωτιάς» που προβάλλεται από 25/1 έως 31/1 στο ERTFLIX και αμέσως μετά στην ΕΡΤ1, αναβιώνει μία πραγματική και συγκλονιστική ιστορία, την οποία έχει καταγράψει στο ομώνυμο βιβλίο της η Βεατρίκη Σαΐα Μαγρίζου. Η συγγραφέας μίλησε στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ για την υπόσχεση που είχε δώσει στον αγαπημένο της πατέρα, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή, να δείξει στον κόσμο τι έγινε με τους Έλληνες Εβραίους.

«Πραγματικά είμαι πάρα πολύ συγκινημένη που μια υπόσχεση που έδωσα στον πατέρα μου πριν από χρόνια την έκανα πράξη με το βιβλίο μου», δήλωσε η κα Σαΐα Μαγρίζου. «Μου είπε την ιστορία του, την ιστορία της σεφαραδίτικης οικογένειάς του, που οδηγήθηκε άδικα από τον ναζισμό, από τη μισαλλοδοξία, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έχασε ανθρώπους εκεί. Έγινε πειραματόζωο στα χέρια του Μένγκελε, αλλά γύρισε νικητής. Γύρισε για να πει σε όλον τον κόσμο τι έγινε εκεί… Και με όρκισε να το γράψω, όταν έμαθε ότι έγινα συγγραφέας, κάποια στιγμή, με φώναξε στη Θεσσαλονίκη από τη Λάρισα όπου ζω, και μου λέει “τώρα έλα να στα πω, για να τα γράψεις”. Λίγο καιρό μετά πέθανε, δυστυχώς. Και εγώ το έγραψα».

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae