Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3842 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΤΟ ΠΑΚΕΘΡΑ ΞΕΝΑΓΕΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΤΟΠΟΥΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 27.1.2023, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δράσης για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος,  μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ξάνθης επισκέφθηκαν το εβραϊκό νεκροταφείο, την καπναποθήκη, και στη συνέχεια τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Ξεναγήθηκαν και έμαθαν για την ιστορία και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ξάνθης από τον εκπρόσωπο του ΠΑΚΕΘΡΑ κ. Βασίλη Αϊβαλιώτη. Το ΠΑΚΕΘΡΑ δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο facebook την παρακάτω ανάρτηση:

27.1.2023. Από τη σημερινή επίσκεψη μαθητών του 3ου Γυμνασίου στο εβραϊκό νεκροταφείο Ξάνθης και την ξενάγηση στον χώρο από τον κ. Βασίλη Αϊβαλιώτη εκ μέρους του ΠΑΚΕΘΡΑ. Οι μαθητές, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τις επιγραφές και τα σύμβολα των τάφων, το έργο αποκατάστασης του χώρου, καθώς και τις ιστορίες των νεκρών. Ο κ. Αϊβαλιώτης απάντησε στα ερωτήματα και εξιστόρησε στιγμές από το δύσκολο έργο συντήρησης που το ΠΑΚΕΘΡΑ ανέλαβε, χωρίς ιδιαίτερη θεσμική στήριξη. Επίσης, αναφέρθηκε στα σχέδια τα οποία αναπτύσσει ο φορέας για το μέλλον.

Περισσότερα...
 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Την Παρασκευή 27-01-2023, το Μουσικό Σχολείο Άρτας οργάνωσε εκπαιδευτική δράση που ανέλαβε η κα Αικατερίνη Τσώλα, εκπαιδευτικός, και αφορούσε προβολή και παρουσίαση υλικού σχετικού με το Ολοκαύτωμα.

Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στην έννοια του Ολοκαυτώματος, στη μαζική εξόντωση-θανάτωση Εβραίων, Ρομά, ομοφυλόφιλων, κομμουνιστών, ανάπηρων, εκατομμυρίων αμάχων…, στην πολυδιάστατη ιστορική κατανόηση της «Εποχής των Άκρων» με το Ολοκαύτωμα στο κέντρο της, στα μνημεία του Ολοκαυτώματος, στη σφαγή του Κομμένου και στα άλλα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας, στις εβραϊκές κοινότητες με ειδική αναφορά στην κοινότητα της Άρτας, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο είχε στηθεί έκθεση φωτογραφίας από την κα Nathalie Poupard, εκπαιδευτικό, με θέμα «Η μουσική στο Άουσβιτς» και εικόνες μουσικών και ορχηστρών στο Άουσβιτς, καθώς και εικόνες από τη ζωή στο στρατόπεδο με επεξηγηματικά σχόλια.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΥΚΟΡΝΙΑ ΤΗΣ ΒΕΒΗΛΩΣΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ

Ενενήντα χρόνια πριν, στις 30.1.1933, ο ναζισμός καρφώνεται βαθιά στο σώμα της Γερμανίας: ο Αδόλφος Χίτλερ –που έχει ακόμα λάτρεις, και στη χώρα του αλλά και στην Ελλάδα του Διστόμου, των Καλαβρύτων, της Βιάννου, της Κανδάνου– γίνεται καγκελάριος. Ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός υψώνονται σε κρατικά δόγματα. Ο δρόμος για την «Τελική Λύση» γίνεται λεωφόρος. Αφορά πρωτίστως τους Εβραίους, αλλά όχι μόνον αυτούς. Για τη συμμορία των αγρίων Αρίων, ο κόσμος είναι γεμάτος «κατσαρίδες».

Τέτοιες μέρες επίσης, στις 27.1.1945, η απελευθέρωση από τα σοβιετικά στρατεύματα του Αουσβιτς – Μπιρκενάου, του μεγαλύτερου στρατοπέδου εξόντωσης, αποκαλύπτει το αποτρόπαιο μέγεθος της «Τελικής Λύσης» στο βλέμμα όσων πράγματι δεν γνώριζαν αλλά και όσων υποκρίνονταν ότι δεν γνώριζαν: των πάμπολλων «απλών» Γερμανών, που «εκτελούσαν εντολές ανωτέρων τους», τίποτε παραπάνω, των Κουίσλιγκ και της Καθολικής Εκκλησίας. Το Βατικανό δεν δίστασε να αγιοποιήσει το 1998 τον Κροάτη καρδινάλιο Αλοΐσιο Στέπινατς, ο οποίος ευλόγησε τη θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων Σέρβων, Εβραίων και Ρομά από το φιλοναζιστικό καθεστώς των Ουστάσι. Ο ΟΗΕ έχει ορίσει την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. Για όσους χάθηκαν στην πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας γενοκτονία που κηρύχτηκε επίσημα, μεθοδεύτηκε επιστημονικά και διεκπεραιώθηκε με εργοστασιακή πειθαρχία: έξι εκατομμύρια Εβραίοι. Τουλάχιστον 220.000 Ρομά και Σίντι. Διανοητικά ασθενείς, σωματικά ανάπηροι, πολιτικοί αντιφρονούντες, κομμουνιστές, ομοφυλόφιλοι. Μάρτυρες του Ιεχωβά (οι «Σπουδαστές της Γραφής», όπως ήταν τότε γνωστοί, που υποχρεώθηκαν να φορούν ένα μοβ τρίγωνο, ήταν η μόνη ομάδα που διώχθηκε αποκλειστικά λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων). Ελευθεροτέκτονες, Σοβιετικοί στρατιώτες και πολίτες που αιχμαλωτίστηκαν σε κατεχόμενες περιοχές. Πολωνοί μη Εβραίοι, διανοούμενοι, καλλιτέχνες. Και λιγοστοί καθολικοί και προτεστάντες κληρικοί. Συνολικά 9 έως 11 εκατομμύρια αφανίστηκαν στη κατά Λεπέν «απλή λεπτομέρεια της Ιστορίας».

Περισσότερα...
 
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: «Live streaming» του Λέοντος Α. Ναρ στη θεατρική σκηνή του Faust PDF Εκτύπωση E-mail

Το «Live streaming» του Λέοντος Α. Ναρ είναι ένα σύγχρoνο έργο, το οποίο αποτυπώνει τη βία στην οικογένεια, στην καθημερινότητα, στις ανθρώπινες σχέσεις και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη θεατρική σκηνή του Faust (από 3/2).

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αντώνης Καραγιάννης και παίζουν οι Βασίλης Κανελλόπουλος και Αλεξάνδρα Τσιάγκα, ενώ ο Γιάννης Ζουγανέλης εμφανίζεται σε βίντεο.

Ένα τροχαίο δυστύχημα αλλάζει τους ρόλους και τις ισορροπίες ενός ζευγαριού φαινομενικά ευτυχισμένου, και δοκιμάζει τις κοινωνικές αξίες. Το γεγονός καταδεικνύει πώς μια κακή στιγμή μπορεί να αλλάξει τη μοίρα των ανθρώπων, ακόμη και να ξυπνήσει τα δολοφονικά τους ένστικτα.

Περισσότερα...
 
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Ι.Κ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Η Ι.Κ. Χαλκίδας τίμησε τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, καταθέτοντας στεφάνι στις 29.1.2023 στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, που βρίσκεται πλησίον του Εβραϊκού Νεκροταφείου, και τελώντας επιμνημόσυνη δέηση για τα αδικοχαμένα θύματα.

Την κατάθεση έκανε ο πρόεδρος της Ι.Κ. Χαλκίδας κ. Σόλων Μάισης και παρόντα ήταν αρκετά μέλη της Κοινότητας. 

Επίσης, στο πλαίσιο των δράσεων που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας προς τα Σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, επισκέφτηκαν τη Συναγωγή οι μαθητές δύο δημοτικών σχολείων της πόλης, όπου τους μίλησε ο κ. Μαϊρ  Μάισης για τις προσωπικές του εμπειρίες ως κρυμμένο παιδί κατά την περίοδο της Κατοχής, αλλά και για τη σημασία της γνώσης και της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Από το Δ.Σ. της Ι.Κ. Χαλκίδας

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae