Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4970 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΑΓΓΛΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΜΗ ΜΕ ΞΕΧΑΣΕΤΕ: ΤΡΕΙΣ ΕΒΡΑΙΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΓΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΕΤΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» PDF Εκτύπωση E-mail

«Μη με ξεχάσετε, αγαπητά μου παιδιά, λατρεμένοι μου, ο μόνος λόγος να ζω. Μακάρι να μπορούσα, μακάρι ο Θεός να μου άφηνε αυτή την ελπίδα να σας ξαναδώ, να σας φιλήσω, να δω τα μάτια σας για τα οποία ξόδεψα τα νιάτα μου ελπίζοντας πάντα να δω χαρούμενες μέρες μαζί σας. Αν ποτέ έχω νέα σας ή εσείς από εμένα, ποιος ξέρει αν ο Θεός θα με προστατέψει, θα είναι στο γραφείο που θα απευθυνθώ ή στου Τιάνο. Πότε ο Θεός θα μας ξανασμίξει δεν το γνωρίζω πια»...

Το απόσπασμα αυτό από το προτελευταίο γράμμα που έστειλε, στις 4 Απριλίου 1943, η Νεάμα Καζές στα παιδιά της, Μωρίς και Μπερτό, ένα απόσπασμα που διάβασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο των δραματοποιημένων αναγνώσεων των περσινών, ψηφιακών -λόγω πανδημίας- Δημητρίων, περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Μη με ξεχάσετε: Τρεις Εβραίες μητέρες γράφουν στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης» (εκδ. Αλεξάνδρεια), που μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη κυκλοφορία του στην Ελλάδα σε επιμέλεια του Θεσσαλονικιού ιστορικού ερευνητή Λεόν Σαλτιέλ πλέον κυκλοφορεί και στα αγγλικά, με τον τίτλο: «Do Not Forget Me: Three Jewish Mothers Write to Their Sons from the Thessaloniki Ghetto» (εκδ. Berghahn Books).

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ συναντήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών  με τον νέο πρέσβη της Ελλάδος στο Ισραήλ κ. Κυριάκο Λουκάκη πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα και συζήτησαν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.  

 
«Ο ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ», ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 20.9.2021 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ το ακόλουθο άρθρο της Μαρίας Μουρελάτου με τίτλο «Ο αντισημιτισμός απειλεί τον πολιτισμό» για τον βανδαλισμό του εβραϊκού νεκροταφείου Ιωαννίνων, στο οποίο περιλαμβάνονται δηλώσεις του Δημάρχου Ιωαννιτών κ. Μωυσή Ελισάφ και του Γεν. Γραμματέα του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρα Ισ. Ελιέζερ.

«Ούτε στον πιο ιερό τόπο, την τελευταία τους κατοικία, δεν είναι δυνατόν να βρουν ανάπαυση οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων, όπως φάνηκε έπειτα και από το τελευταίο περιστατικό βανδαλισμού τάφου στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων, ο οποίος έγινε γνωστός προ ημερών (10/9) από την προσωπική σελίδα του Δημάρχου Ιωαννίνων. «Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο διάστημα που άγνωστοι εισέρχονται και βεβηλώνουν τον χώρο και τη μνήμη του. Με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο ένας ακόμη τάφος υπέστη καταστροφές. Πρόκειται για ένα θλιβερό γεγονός σε μία πόλη όπου η Εβραϊκή κοινότητα άφησε τα σημάδια της, συνυπήρχε αρμονικά επί αιώνες και εξακολουθεί με τα λιγοστά μέλη της να αποτελεί ένα κομμάτι από το παρόν της», σημείωνε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ λίγες μόνο εβδομάδες μετά τον τελευταίο βανδαλισμό της 5ης Αυγούστου, όταν είχε βρεθεί πάλι τάφος ανοιχτός με μάρμαρα σπασμένα.

Περισσότερα...
 
Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (AJC) ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΧΑΡΙΣ PDF Εκτύπωση E-mail

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 19 Σεπτεμβρίου 2021: Στις 19.9.2021, η Κύπρος τίμησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) Ντέιβιντ Χάρις με την τιμητική διάκριση του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος Μακαρίου Γ’.  Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης απένειμε το παράσημο στον Ντέιβιντ Χάρις κατά τη διάρκεια τελετής που έγινε στην κατοικία του Κύπριου πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη στην Νέα Υόρκη. Στην απονομή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κυπριακών και ελληνικών οργανώσεων των ΗΠΑ, καθώς και Έλληνες, Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Είστε επικεφαλής της AJC για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και ο ρόλος σας υπήρξε ιδιαίτερα καθοριστικός στην υποστήριξη της εξέλιξης της ισχυρής συνεργασίας της AJC με την Κύπρο, καθώς και στην διεύρυνση των δεσμών της Κύπρου με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.  

«Με την εντιμότητα, το σθένος και τη δημιουργικότητά σας, καταφέρατε να προωθήσετε μια χρήσιμη και ξεκάθαρη συνεργασία μεταξύ πολλών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και να στηρίξετε μια στρατηγική συμμαχία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, οι οποίες συμμερίζονται το όραμά σας για μία ειρηνική και ευημερούσα περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Περισσότερα...
 
ΚΙΠΟΥΡ 2021 ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΡΩΜΑΝΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ PDF Εκτύπωση E-mail

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, 17.9.2021, του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου: Από διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως όμως από το εξωτερικό, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, βρίσκονται στη γενέτειρά τους για να συνεορτάσουν με τους ομόθρησκους τους, τη μεγαλύτερη θρησκευτική τους γιορτή. Ο λόγος για δεκάδες Ρωμανιώτες Εβραίους των Ιωαννίνων, που βρίσκονται στην πόλη των Ιωαννίνων αυτές τις ημέρες στο πλαίσιο του εορτασμού του Γιομ Κιπούρ, της Ημέρας του Εξιλασμού για τους Εβραίους, της ημέρας που γιορτάζεται η εξιλέωση και αποκατάσταση των στενών δεσμών με τον Θεό. Μαζί με αυτούς και πολλοί επισκέπτες της περιοχής από το Ισραήλ, που σταδιακά ανοίγει και πάλι τις πύλες του προς το εξωτερικό, επιτρέποντας με μεγαλύτερη ασφάλεια τα ταξίδια στο εξωτερικό, για όσους έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου ή για όσους δεν έχουν ξεπεράσει τους έξι μήνες από τη δεύτερη δόση, οι οποίοι δε μπαίνουν σε καθεστώς καραντίνας με την επιστροφή τους.

Στη Συναγωγή

Στην Εβραϊκή Συναγωγή, στο Κάστρο, βρίσκεται το επίκεντρο του εορτασμού και Ρωμανιώτες Εβραίοι των Ιωαννίνων, καθώς και απόγονοι της ιστορικής κοινότητας της πόλης, έχουν την ευκαιρία και να επισκεφθούν τη γενέτειρά τους και να ανταμώσουν με συμπατριώτες τους, συγγενείς και φίλους. Μεταξύ αυτών, ο Ναούμ (Μάκης) Μάτσας και ο Ραφαήλ Μωυσής αντίστοιχα, οι οποίοι μίλησαν στην κάμερα του ITV για τη σημαντική αυτή ημέρα, την επιστροφή τους στα Γιάννενα, αλλά και για τις δύσκολες προοπτικές επιβίωσης της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae