Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 2695 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Της Ιωάννας Μάνδρου

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά βεβήλωσης μνημείων για το Ολοκαύτωμα, αλλά και τους βανδαλισμούς εβραϊκών νεκροταφείων από ακραίους που διέπονται από ρατσιστικές και αντισημιτικές απόψεις, η χώρα μας με το Ισραήλ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση των φαινομένων της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού.

Ο πρώτος διμερής διάλογος μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί, δικαστικοί και άλλοι αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες, καθώς και ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ειδικεύονται  στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και των ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ. Τις εργασίες άνοιξε η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κα Μαρία Γιαννακάκη.

Οι συζητήσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων επικεντρώθηκαν σε τρόπους καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην ποινική έρευνα για εγκλήματα μίσους, στην εκπαίδευση εισαγγελέων και δικαστών, στην ανίχνευση και δίωξη ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους, στις διαδικασίες αντιμετώπισης του αντισημιτισμού, καθώς και στην ανάλυση τρόπων αντιμετώπισης των αντισημιτικών περιστατικών στην Ελλάδα. 

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΑΟΥΣΒΙΤΣ» ΤΟΥ Γ. ΠΗΛΙΧΟΥ ΣΤΟ ΓΙΑΝΤ ΒΑΣΕΜ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΠΤΕ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ PDF Εκτύπωση E-mail

«Έχουμε χρέος να μην ξεχάσουμε για να μην οικοδομήσουμε στρεβλά το μέλλον και ακριβώς αυτό πρέπει να θυμόμαστε σήμερα, που η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, το μίσος προσπαθούν να αποκτήσουν ξανά φωνή παντού στον κόσμο», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Λευκώματος του Γιώργου Πηλιχού, με τίτλο «ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΕΛΛΗΝΕΣ-ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥ», στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ (Yad Vashem) που έγινε στις 19.12.2018. «Ας δώσουμε μαζί μια ισχυρή απάντηση στην άγνοια», σημείωσε ο υπουργός και μίλησε για τα σημερινά ανησυχητικά φαινόμενα: «Τους τελευταίους μήνες, ακροδεξιοί πατριδοκάπηλοι, με πρόσχημα μια συμφωνία αδελφοσύνης ανάμεσα στη χώρα μας και τη γειτονική πΓΔΜ που βάζει τέλος στους εθνικισμούς που βασανίζουν τα Βαλκάνια, διαδηλώνουν με κέλτικους σταυρούς και ναζιστικούς χαιρετισμούς, μολύνουν την ελληνική σημαία που κρατούν στα χέρια τους και βεβηλώνουν επίμονα το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Στην Ευρώπη, ξενοφοβικές αντισημιτικές δυνάμεις σπέρνουν το μίσος και κερδίζουν έδαφος απέναντι στην Ευρώπη της κατανόησης, της αλληλεγγύης των λαών». 

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Παππάς είπε ότι κάθε φορά που βρίσκεται στο Yad Vashem αισθάνεται την ίδια συγκίνηση, το ίδιο δέος, το ίδιο χρέος απέναντι στη μνήμη και στην Ιστορία και πρόσθεσε: «Σας παραδίδω ταπεινά την ελληνική πτυχή του Ολοκαυτώματος, ένα βιβλίο που παρουσιάζει την ιστορία της εξόντωσης Ελλήνων πολιτών, κατά συντριπτική πλειονότητα Εβραίων, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το σπουδαίο πόνημα του εξαίρετου ερευνητή Γιώργου Πηλιχού, το οποίο παρουσιάζεται σε έναν τόμο με τίτλο «Άουσβιτς. Έλληνες-Αριθμός Μελλοθανάτου» μάς προτρέπει να συζητήσουμε για πληγές που ελάχιστα έχουν επουλωθεί.

Περισσότερα...
 
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Γ.Γ. ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ το 2017 PDF Εκτύπωση E-mail

17.12.2018 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων δημοσιοποιεί την «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2017.

Στο Εισαγωγικό μέρος (Ι) παρουσιάζεται το ιστορικό και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά στην ανέγερση, ίδρυση και λειτουργία λατρευτικών χώρων.

Στο δεύτερο μέρος (ΙΙ) παρατίθενται τα πάσης φύσεως περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της Yπηρεσίας κατά το έτος 2017,  ανά θρησκευτική κοινότητα, συνοδευόμενα από ιστορικά, νομικά και στατιστικά στοιχεία κατά περίπτωση.

Συνολικά, για το έτος 2017 κατεγράφησαν πεντακόσια πενήντα έξι (556) περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως εξής:

Χριστιανισμός: Πεντακόσια τριάντα επτά (537) περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, πυρκαγιές και λοιπές βεβηλώσεις).

Ειδικότερα: στην Ορθόδοξη Εκκλησία αφορούν πεντακόσια είκοσι πέντε (525) περιστατικά (δηλαδή το 94% επί των συνολικών περιστατικών), αρκετά από τα οποία φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας,

δύο (2) περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία, ένα (1) στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, τέσσερα (4) στην Αρμενική Ευαγγελική Εκκλησία, ένα (1) στους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς (Γ.Ο.Χ. - «Παλαιοημερολογίτες») και τέσσερα (4) στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά. 

Ιουδαϊσμός: Έντεκα (11) περιστατικά, αρκετά από τα οποία φέρουν προδήλως ρατσιστικό/αντισημιτικό χαρακτήρα.

Περισσότερα...
 
Το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΟΡΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2018 PDF Εκτύπωση E-mail

WJC, Νέα Υόρκη 17.12.2018: Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (WJC) συμπαραστέκεται στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και καταδικάζει δριμύτατα τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, για τέταρτη φορά εντός του 2018. 

«Το WJC καταδικάζει απερίφραστα την ντροπιαστική και επαναλαμβανόμενη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης», δήλωσε o διευθύνων σύμβουλος και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του WJC Ρόμπερτ Σίνγκερ. «Είναι ανησυχητικό και ντροπιαστικό ένα Μνημείο που τιμά τη μνήμη των Εβραίων που αφανίστηκαν κατά το Ολοκαύτωμα να γίνεται ο συνήθης στόχος για εκείνους που τρέφουν αισθήματα μίσους και ενστερνίζονται τον αντισημιτισμό».     

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τα σταθερά αυξανόμενα αντισημιτικά περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα η Ευρώπη. Η βεβήλωση αυτή, καθώς και ο βανδαλισμός την περασμένη εβδομάδα των νεκροταφείων της Πολωνίας και της Γαλλίας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε εκείνους που πιστεύουν πως αυτά τα περιστατικά είναι μεμονωμένα και περιστασιακά.   

«Οι επιθέσεις αυτές δημιουργούν μεγαλύτερη ανησυχία μετά και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας FRA της Ε.Ε. που δείχνει ότι το 89% των Εβραίων της Ευρώπης ανησυχεί για την αύξηση του αντισημιτισμού και ότι το 40% φοβάται επιθέσεις σωματικής βίας. 

Περισσότερα...
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα τη νέα βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος, που σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, έγινε από ομάδα αγνώστων, η οποία συμμετείχε σε πορεία που πραγματοποιήθηκε στις 14.12.2018 στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια ακόμα πράξη προσβολής και απαξίωσης του συμβόλου, που ανεγέρθη από την Ελληνική Κυβέρνηση, για να τιμήσει τη μνήμη των 50.000 πολιτών της Θεσσαλονίκης Εβραϊκού Θρησκεύματος, που εξοντώθηκαν από τους Ναζί, θυμάτων του μαζικότερου και πιο οργανωμένου εγκλήματος που βίωσε η ανθρωπότητα.

Τη στιγμή που κάποιοι προβαίνουν σε μια ενέργεια ντροπιαστική για την Ιστορία και την πόλη της Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, επενδύει στην εκπαίδευση, στη μεταλαμπάδευση των διδαγμάτων που κληροδότησε με εξαιρετικά επώδυνο τρόπο στην ανθρωπότητα το Ολοκαύτωμα, ώστε αυτά να λειτουργήσουν ως ασπίδα για τη νέα γενιά.

Δυστυχώς οι επαναλαμβανόμενες βεβηλώσεις του Μνημείου Ολοκαυτώματος  (Δεκέμβριος 2017, Ιανουάριος 2018, Ιούνιος 2018 και Δεκέμβριος 2018) υπογραμμίζουν πολλά, αλλά πάνω από όλα την έλλειψη σεβασμού και γνώσης. Η εικόνα μιας σβάστικας επάνω στο Μνημείο Ολοκαυτώματος καταδεικνύει ξεκάθαρα, ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που στις μέρες μας είναι έτοιμοι να βαδίσουν ξανά σε επικίνδυνα μονοπάτια ασπαζόμενοι αντισημιτικά στερεότυπα και θεωρίες συνομωσίας.

Όλα τα παραπάνω οφείλουν, το λιγότερο, να προβληματίσουν πολύ σοβαρά την κοινωνία μας.

17 Δεκεμβρίου 2018

Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae