Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4886 επισκέπτες και 2 μέλη συνδεδεμένους

Log inΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ: «Οι Εβραίοι στον κόσμο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και της Επανάστασης του 1821» PDF Εκτύπωση E-mail

Εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΚΑΠΟΝ το βιβλίο «Οι Εβραίοι στον κόσμο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και της Επανάστασης του 1821» με την επιστημονική επιμέλεια των Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου και του Κωνσταντίνου Ηροδότου. Η έκδοση αποτελεί ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΠΟΦΙ (Εργαστηρίου Πολιτικής Φιλοσοφίας, της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών), με θέμα τους Εβραίους στην Ελληνική Επανάσταση και επιχορηγήθηκε από το ΚΙΣΕ, στο πλαίσιο των δράσεών του για την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση.

Ακολουθεί η παρουσίαση του βιβλίου από την ιστοσελίδα των εκδόσεων ΚΑΠΟΝ:

"Τα δοκίμια που περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο εστιάζουν στην πολυσήμαντη σχέση του εβραϊκού ζητήματος, αλλά και των ίδιων των Εβραίων, με τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και την Επανάσταση του 1821. Κατόπιν μιας μακράς αρχειακής έρευνας που ξεκίνησε από την Ελλάδα και συνεχίστηκε στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, αλλά και την Αμερική, αξιοποιήσαμε άγνωστα τεκμήρια, τα οποία δημοσιεύουμε εδώ και χάρη στα οποία αποκαλύπτονται σημαντικές πτυχές της εποχής που περιέπεσαν σε λήθη. Πρόκειται για το πρώτο ερευνητικό βήμα στην προσπάθεια επανεξέτασης του ρόλου,

Περισσότερα...
 
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΡΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Μ. ΠΑΓΟΥΤΕΛΗ PDF Εκτύπωση E-mail

ΕΦΣΥΝ, 5.9.2022: «Μας κυβερνά ο Πλεύρης;» του Δημήτρη Ψαρρά

Προκάλεσε αίσθηση η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, να διορίσει στη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου τη Μαριάνθη Παγουτέλη. Η κα Παγουτέλη είχε ήδη εκλεγεί μέλος του δικαστικού συμβουλίου που θα εξετάσει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη.

Στην επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αναδείξει την κυρία Παγουτέλη στην κορυφή της δικαστικής ιεραρχίας αντέδρασε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος με σκληρή ανακοίνωση, με την οποία θύμιζε ότι «η κ. Παγουτέλη είχε μειοψηφήσει στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού υπέρ της αθώωσης του Κωνσταντίνου Πλεύρη κατά τη γνωστή δίκη για το αντισημιτικό βιβλίο του “Εβραίοι, όλη η αλήθεια”. Η κ. Παγουτέλη είχε συντάξει ένα εκτενές σκεπτικό 32 σελίδων, δικαιολογώντας τις αντισημιτικές απόψεις του Κ. Πλεύρη».

Οι αντιδράσεις

Στη συνέχεια το ΚΙΣΕ εξέφρασε «την έντονη δυσαρέσκεια του ελληνικού Εβραϊσμού για την τοποθέτηση στην κορυφή της Δικαιοσύνης ενός προσώπου που δεν θα μπορεί να προασπίσει τη δεδηλωμένη θέση της ελληνικής πολιτείας ενάντια στον αντισημιτισμό, και μάλιστα ως αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας μας». Εντονη πολιτική αντίδραση στον διορισμό αυτό εκδηλώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την Ολγα Κεφαλογιάννη.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 31.8.2022, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ συναντήθηκε στα γραφεία της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης αρχικά με την Υφυπουργό Υγείας κα Ζωή Ράπτη και ακολούθως με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Χρήστο- Γεώργιο Σκέρτσο.

Αμφότερα τα στελέχη της Ελληνικής Κυβέρνησης εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σαλτιέλ ενημέρωσε αναλυτικά την κα Ράπτη και τον κ. Σκέρτσο για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει αναφορικά με την ανέγερση του κτιρίου, καθώς και για τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό.

Εκτενής αναφορά έγινε επίσης στο θέμα της Πλατείας Ελευθερίας και στη δημιουργία του Πάρκου Μνήμης το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί με κεντρικό στοιχείο του το Μνημείο Ολοκαυτώματος, σύμφωνα και με τις δημόσιες τοποθετήσεις του Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Περισσότερα...
 
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΝΟΥ ΜΩΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Στο ζήτημα του διορισμού της Μαριάνθης Παγουτέλη στη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου αναφέρεται με ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Μίνος Μωυσής. Σημειώνεται ότι η κα Παγουτέλη, ως εφέτης το 2007, μειοψήφησε στην καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου κατά του Κ. Πλεύρη για το βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια».

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος με ανακοίνωσή του την Παρασκευή είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον διορισμό της κας Παγουτέλη, επισημαίνοντας ότι με το σκεπτικό της στη δίκη Πλεύρη «δικαιολογούσε τις αντισημιτικές του απόψεις».

«Όταν η επιλογή των δικαστών στα ανώτατα αυτά αξιώματα της Δικαιοσύνης γίνεται από την κυβέρνηση, είναι άραγε θεμιτό τα κριτήρια να μην περιέχουν σημεία της γενικότερης στάσης ενός δικαστή;», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο κ. Μωυσής και επισημαίνει: «Ο διορισμός της κας Παγουτέλη είναι γεγονός και της εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο και κρίσιμο έργο της. Δεν μπορώ παρά να προσθέσω πάντως ότι μου αφήνει αναπάντητα ερωτηματικά και πληγές».

Η ανάρτηση του Μ. Μωυσή

«Η κα Μαριάνθη Παγουτέλη, νέα Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου!

Για την επιστημονική, τη νομική επάρκεια και την πορεία στο δικαστικό σώμα της κας Μαριάνθης Παγουτέλη δεν δικαιούμαι και δεν μπορώ να έχω άποψη. Προφανώς θα τις διαθέτει εφόσον κρίθηκε κατάλληλη για να προαχθεί με εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην περίοπτη θέση της Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου.

Περισσότερα...
 
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ στο ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 50ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Οι Εκδόσεις Καπόν και το Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ θα συμμετάσχουν στο 50ό Φεστιβάλ Βιβλίου, που θα διεξαχθεί στο Ζάππειο από τις 2 έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν θα γίνει την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 20:00, στη σκηνή «Διδώ Σωτηρίου» (βρίσκεται στη μέση του 3ου διαδρόμου) συζήτηση με θέμα «Διαφορετικότητα και Ρατσισμός – η περίπτωση του αντισημιτισμού» με τη συμμετοχή των Καρίνας Λάμψα, δημοσιογράφου και συγγραφέα, Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου, Καθηγήτριας Πολιτικής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Κατερίνας Οικονομάκου, δημοσιογράφου και συγγραφέα.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Ελιέζερ.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae