Η κατάσταση των προσφύγων στην Ειδομένη προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους.
Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος συμμερίζεται τη μοίρα και το δράμα των προσφύγων και εύχεται να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό η λύση που θα θέσει τέλος στην ταλαιπωρία τους. Δεν συμμερίζεται ωστόσο τις απόψεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος, κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό της Ειδομένης, την Παρασκευή 18.3.2016, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν διστάζω να πω ότι εδώ, είναι ένα σύγχρονο Νταχάου, αποτέλεσμα της λογικής των κλειστών συνόρων».
Γνωρίζουμε πως ανάλογες συγκρίσεις και συσχετισμοί γίνονται στη χώρα μας πολύ εύκολα, συχνά δε χωρίς κακή πρόθεση. Οφείλουμε ωστόσο, από την πλευρά μας, να τονίζουμε κάθε φορά πως η φρίκη των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης δεν επιτρέπεται, σε καμία περίπτωση, να μετριάζεται με άστοχες συγκρίσεις.
Αθήνα, 21 Μαρτίου 2016
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
|
Περισσότερα...
|
Τέσσερις μήνες μετά το φονικό χτύπημα στην καρδιά του Παρισιού, που στέρησε τη ζωή σε πάνω από 130 αθώους ανθρώπους, η Ευρώπη συνταράσσεται σήμερα, 22.3.2016, από τη νέα πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, σαν τραγική συνέχεια αυτής που έγινε στην Κωνσταντινούπολη πρίν από τρεις ημέρες. Ο κύκλος του αίματος δεν φαίνεται να έχει τελειωμό.
Η σημερινή τρομοκρατία έχει όνομα και ιδεολογία, είναι το ακραίο πολιτικό Ισλάμ, το τζιχαντιστικό ισλαμιστικό κίνημα. Απέναντι σε αυτόν τον εχθρό η Ευρώπη πρέπει να σταθεί με αποφασιστικότητα και σθένος. Δεν πρέπει να ταυτίσουμε τους ισλαμιστές δολοφόνους με τους φιλειρηνικούς μουσουλμάνους πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Ευρώπη.
Ένα από τα οδυνηρά πολιτικά παρεπόμενα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη είναι ότι ενισχύει τη ρατσιστική και νεοναζιστική ακροδεξιά. Η απάντηση στον ισλαμοφασισμό δεν μπορεί ποτέ να είναι ο νεοναζισμός. Εμείς οι Εβραίοι έχουμε το θλιβερό ιστορικό προνόμιο να το γνωρίζουμε αυτό περισσότερο από όλους τους άλλους ανθρώπους. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει δημοκρατική απάντηση στην ισλαμιστική πρόκληση και να εξασφαλίσει την ασφάλεια όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων της.
Αθήνα, 22 Μαρτίου 2016
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
|
Περισσότερα...
|
|
Η Μέση Ανατολή είναι συνέχεια στις ειδήσεις. Δεν υπάρχει μέρα χωρίς να συμβαίνει κάτι που να σχετίζεται με την Αραβο-Ισραηλινή σύγκρουση. Δυστυχώς, επειδή μεγάλο μέρος της δημοσιογραφίας σήμερα γίνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, η συζήτηση συχνά στερείται ουσιαστικού πλαισίου και επιχειρημάτων. Το παρόν δοκίμιο, έργο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής AJC David Harris, με θέμα «Το Ισραήλ και η Αραβο-Ισραηλινή Διαμάχη: Σύντομος οδηγός για προβληματισμένους» -χωρίς να εξαντλεί το τεράστιο αυτό θέμα- επιδιώκει να αναπτύξει το ιστορικό και σύγχρονο πλαίσιο για μια γόνιμη συζήτηση.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο David Harris στην εισαγωγή: «Η ιστορία του Ισραήλ είναι η θαυμάσια υλοποίηση του δεσμού 3.500 ετών μεταξύ μίας χώρας, μίας πίστης, μίας γλώσσας, ενός λαού και ενός οράματος.
Είναι μία εμπνευσμένη ιστορία αντοχής, αποφασιστικότητας, θάρρους και ανανέωσης, είναι η ιστορία της επικράτησης της ελπίδας πάνω στην απελπισία».
Το βιβλίο «Israel and the Arab-Israeli Conflict: A Brief Guide for the Perplexed» διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο, στον ιστότοπο της AJC, σε πολλές γλώσσες, και στα ελληνικά.
Μπορείτε να κατεβάσετε την ελληνική έκδοση ΕΔΩ, την αγγλική έκδοση ΕΔΩ.
Η ελληνική έκδοση (επιμέλεια: ΚΙΣΕ, μετάφραση: Λίλα Μορδοχάϊ) κυκλοφόρησε τον Μάρτιο 2016, και διανεμήθηκε κατά την τελετή Αναγόρευσης του David Harris σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που έγινε στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στις 18.3.2016. |
Με την Πορεία Μνήμης, την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα θύματα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, υπό τον τίτλο «Ποτέ Ξανά. 73 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπίρκεναου».
Η Πορεία, η οποία ξεκίνησε στις 11.30 από την Πλατεία Ελευθερίας με τελικό προορισμό τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά από το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ φέτος συμμετέχουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.
Με την άφιξη της πορείας στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του «Δείκτη Μνήμης» της Συνοικίας Βαρώνου Χιρς, η οποία δημιουργήθηκε το 1892 από την Ισραηλιτική Κοινότητα για τους αστέγους της. Όπως αναγράφεται στο κείμενο του Δείκτη, ο συνοικισμός αναδείχθηκε σε τόπο μαρτυρίου για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, καθώς αποτέλεσε το σημείο συγκέντρωσής τους για τη μεταφορά 50.000 ψυχών στο στρατόπεδο – κολαστήριο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου.
|
Περισσότερα...
|
|