Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 4996 επισκέπτες και 4 μέλη συνδεδεμένους

Log inΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΠΟΥΡ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Ο φετινός εορτασμός του Γιόμ-Κιπούρ στα Γιάννενα συγκέντρωσε περισσότερα από 320 άτομα από την Αμερική, τον Καναδά, το Μεξικό, το Ισραήλ, την Ευρώπη, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κοινότητάς μας και έφτασαν με κάθε μέσον στην πόλη μας για να γιορτάσουν μαζί μας τη μεγαλύτερη γιορτή του Ιουδαϊσμού, να απολαύσουν τις γνήσιες Ρωμανιώτικες μελωδίες, και να βιώσουν τα μοναδικά συναισθήματα που νοιώθει όποιος κάνει Κιπούρ στην ιστορική Συναγωγή μας. Ανάμεσά τους, oνέος πρέσβης του Κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα, Noam Katz, ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, Μάκης Μάτσας, ο ταμίας του ΚΙΣΕ, Δανιήλ Μπεναρδούτ, τα επίτιμα μέλη της Κοινότητάς μας, κ.κ. Ραφαήλ Μωυσής και Μίμης Κοέν, βουλευτές, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και άλλοι σημαντικοί παράγοντες της πόλης μας.

Το μεσημέρι της παραμονής 4.10.2022 της μεγάλης γιορτής, ο θρησκευτικός μας λειτουργός, κ. Χαΐμ Ισχακής, τέλεσε μνημόσυνα στο νεκροταφείο και ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Γιαννιωτο-Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Το βράδυ της παραμονής, τελέστηκε με μεγάλη κατάνυξη η λειτουργία του Καλ-Νιδρέ.

Περισσότερα...
 
«ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΕΦΑΡΑΔ» ΣΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

της Σοφίας Παπαδοπούλου

Υλικά, συνταγές, χρήσεις, κανόνες και χαρακτηριστικά μιας κουζίνας της διασποράς, της σεφαραδίτικης κουζίνας, «ξεπηδούν» από τα γεμάτα χρώμα και ...λαχταριστές εικόνες ταμπλό της έκθεσης «Γεύσεις και Αρώματα της Σεφαράδ», που φιλοξενείται στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το Δίκτυο Εβραϊκών Συνοικιών της Ισπανίας, στο πλαίσιο της έρευνας, της ανάκτησης και της διάδοσης της σεφαραδίτικου πολιτισμού δημιούργησε αυτή την έκθεση, με αντικείμενο την ιστορική σεφαραδίτικη κουζίνα. Στόχος είναι να υπάρχει μια διασταυρωμένη και τεκμηριωμένη πηγή για όλες τις πλευρές της κουζίνας αυτής, που έχει ενσωματώσει στον τρόπο μαγειρικής αλλά και παρασκευής των τροφίμων χαρακτηριστικά από τους πολιτισμούς με τους οποίους συμβίωσε η σεφαραδίτικη κοινότητα στην Ιβηρική Χερσόνησο, ενώ μετά την εκδίωξή της από την Ισπανία το 1492, επηρεάστηκε από την εξαραβισμένη κουζίνα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και άλλων εβραϊκών κοινοτήτων της Μεσογείου.

Περισσότερα...
 
ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ IHRA ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠOΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων διακεκριμένων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό έγινε το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της διαστρέβλωσης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος στο ψηφιακό πεδίο» το οποίο φιλοξενήθηκε στα Ιωάννινα στις 7 & 8 Οκτωβρίου 2022.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα την Ελληνική Αντιπροσωπεία στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) και τον Δήμο Ιωαννιτών.

Τον χαιρετισμό του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής.

Με τον χαιρετισμό ο κ. Πικραμμένος έκανε γνωστό ότι άμεσα θα τεθεί σε εφαρμογή εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού με εμπλοκή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών κα φορέων. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα στην καταπολέμηση του μίσους και του φανατισμού.

Περισσότερα...
 
«ΟΔΟΜΑΧΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΔΟΥ ΑΛΜΠΕΡΤΟΥ ΝΑΡ PDF Εκτύπωση E-mail

της ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

Τον Μάρτιο του 2018 το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη έλαβε ομόφωνα την απόφαση να μετονομαστεί ο δρόμος «Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου» σε «Αλμπέρτου Ναρ». Ο πρώτος ήταν –διορισμένος από τον κατοχικό πρωθυπουργό Γιώργο Τσολάκογλου το 1941– επιθεωρητής Νομαρχιών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την αντιμετώπιση των αποσχιστικών τάσεων που εκπορεύονταν από βουλγαρικούς, ιταλικούς και ρουμανικούς κύκλους.

Ο δεύτερος γεννήθηκε μεταπολεμικά. Ηταν γνωστός λογοτέχνης και ερευνητής, που ανέδειξε την παρουσία και την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης και τον ρόλο της στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης. Ενας δρόμος, δύο διαφορετικές ιστορικές αφηγήσεις. Ο Γιώργος Αντωνίου, επίκουρος καθηγητής Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ, θεωρεί εσφαλμένη ακριβώς αυτή την αφετηρία σύνδεσης των δύο ονομάτων, του Χρυσοχόου και του Ναρ. «Είναι σαν εκδικητική μνεία, λες και η μετονομασία έχει χαρακτήρα αντιποίνων μνήμης». Η διαιώνιση της δικαστικής περιπέτειας επιβεβαιώνει εν μέρει τον ισχυρισμό του.

Ενοχλημένοι με την απόφαση του δήμου οι απόγονοι του Χρυσοχόου άσκησαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που παρέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο, το οποίο όντως τους δικαίωσε. «Τυχαία το πήραμε χαμπάρι», λέει ο δικηγόρος Ηρακλής Σπανός, εγγονός του Χρυσοχόου. Ετσι έγινε, και η πινακίδα «Αλμπέρτου Ναρ» αποκαθηλώθηκε γρήγορα κι ο δρόμος αναβαπτίστηκε «Αθανασίου Χρυσοχόου». Παράλληλα, οι συγγενείς του υπέβαλαν αγωγή κατά τριών αγωνιστών της αντιδικτατορικής αντίστασης –του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και των δικηγόρων Αλέκου Γρίμπα και Σπύρου Σακκέτα– για «προσβολή νεκρού», ζητώντας αποζημίωση και από τους τρεις το ποσό των 600.000 ευρώ.

Περισσότερα...
 
ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΝΑΓΩΓΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ -– ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ι.Κ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ PDF Εκτύπωση E-mail

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 ανοίγει τις πόρτες στο κοινό, η ανακαινισμένη εβραϊκή συναγωγή Τρικάλων, σε ένα πλούσιο εορταστικό τριήμερο εκδηλώσεων, όπου μεταξύ άλλων, προβλέπεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, παρουσίαση του έργου αναστήλωσης, αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας ευεργετών, μεγάλων δωρητών και χορηγών του έργου αναστήλωσης, συναυλίες, ύμνοι από τη χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ανακήρυξη επιτίμων μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων, έκθεση φωτογραφιών της αναστήλωσης, κ.ά.

«Προβλέπεται μια μεγάλη παγκόσμια συνάθροιση κατά τις ημέρες των εκδηλώσεων, καθώς επίσημοι και απλοί πολίτες, αλλά και άλλοι νέοι φίλοι μας από διάφορα μέρη του πλανήτη, μας ενημερώνουν ότι θα προσέλθουν στο χώρο», τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Ιακώβ Βενουζίου.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae