Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3251 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 2ου ΕΠΑΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος τίμησε το 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου στα πλαίσια του προγράμματος Υποψήφιο Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου ως μέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δράση – αφιέρωμα του 2ου ΕΠΑΛ ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας «Renee Molho- A Bookstore in six chapters», στην οποία παρουσιάζεται η ιστορία δύο εβραίων κατοίκων της Θεσσαλονίκης, που κατάφεραν να επιβιώσουν χάρη σε έναν Ισπανό διπλωμάτη και σε κάποιες ελληνικές οικογένειες που τους φυγάδευσαν, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και έτσι δεν μετέβηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου στην Πολωνία.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ομιλία της κας Ελευθερίου Ξένιας, επιστημονικής υπεύθυνης του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η κα Ελευθερίου αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1945 και στην απάνθρωπη συμπεριφορά του Ράιχ απέναντι στην Εβραϊκή Κοινότητα. Στην ομιλία της εστίασε στην ιστορία των Εβραίων της Κρήτης, όπου κατά τη γερμανική κατοχή προκειμένου να μεταβούν στο Άουσβιτς, επιβιβάστηκαν στο πλοίο Ταναΐς, το οποίο όμως βυθίστηκε και έτσι χάθηκαν πολλοί κρητικοί Εβραίοι. Επίσης κατά την ομιλία της, αναφέρθηκε σε ιστορίες εβραίων και πώς διασώθηκαν από χριστιανούς στην Κρήτη, όπως η κα Λίλιαν Καπόν. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, αναφέρθηκε στον  ιστορικό ερευνητή κ. Νίκο Σταυρουλάκη και την μεγάλη προσφορά του, τόσο στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης όσο και την αναπαλαίωση της συναγωγής στα Χανιά.

Περισσότερα...
 
OΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ LAUDER ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, με τίτλο «Σκυτάλη στη Μνήμη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την εκδήλωση άνοιξε με συγκίνηση και περηφάνεια, η χορωδία μαθητών των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του Lauder Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, με το τραγούδι «Μια βαλίτσα όνειρα», σε στίχους της Χρύσας Λάσπα και μουσική της Σοφίας Δημητριάδη.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα δρώμενο, με τον ηθοποιό Νίκο Ψαρά στον ρόλο του αφηγητή, με θέμα το στρατόπεδο Τερεζίν που βρισκόταν στην Τσεχοσλοβακία, και το τραγούδι «Σ’ ένα βαγόνι η μνήμη», σε στίχους του Γιάννη Κωβαίου και μουσική του Σπύρου Λάμπρου.

Στις 12 Δεκεμβρίου του 1944 η Fania Fainer, κρατούμενη στο Άουσβιτς, έλαβε από τις συγκρατούμενές της μια πολυσέλιδη κάρτα για τα 20α γενέθλιά της. Το εξώφυλλό της ήταν από ύφασμα και οι σελίδες ήταν κολλημένες μεταξύ τους με μια κόλλα που έφτιαξαν με ψωμί και νερό. Μέσα στις άθλιες συνθήκες που ζούσαν η κίνηση αυτή ήταν μια πράξη αντίστασης. Μια πράξη που έδειχνε ότι ήταν άνθρωποι με κάθε δικαίωμα στη ζωή και τη χαρά.

Στις 27 Ιανουαρίου 2023, Hμέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, οι μαθητές της Ε’ τάξης έφτιαξαν μια παρόμοια κάρτα τιμώντας τα θύματα του Ολοκαυτώματος και δίνοντας όρκο να μην ξεχάσουμε ποτέ!

Περισσότερα...
 
ΤΟ 2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, και τη συνεργασία των εκπαιδευτικών του Σχολείου, του ΕΜΕ και της Ι.Κ. Τρικάλων, το Σχολείο πραγματοποίησε εκπαιδευτική δράση για την Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος 2023. Ο Σύλλογος Γονέων ανάρτησε την παρακάτω καταχώρηση και φωτογραφίες από την εκδήλωση στο facebook:

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27.1.23 στο χώρο του σχολείου μας εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα μνήμης των εκατομμυρίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, σε συνεργασία με την Ισραηλίτικη Κοινότητα Τρικάλων και την αγαστή βοήθεια του Εβραϊκού μουσείου Ελλάδος. Μια εκδήλωση με οπτικοακουστικό υλικό, με ομιλία του εκπαιδευτικού του σχολείου μας, κ. Κήττα Σταύρου και με μια βιωματική εξιστόρηση, απόγονου θύματος του Ολοκαυτώματος, του κ. Βαρούχ Ματαθία.

Χρέος & ευθύνη όλων μας, η μετάδοση της γνώσης και των διδαγμάτων του Ολοκαυτώματος, η εμφύσηση της ανάγκης για ισότητα και δικαιοσύνη στα παιδιά μας, αλλά και του κινδύνου της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού, που πρέπει να αποβάλλουμε.

 
ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ PIERCE ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Το Pierce, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, διοργάνωσε φέτος (2023) μια σειρά εκδηλώσεων, που κορυφώθηκαν την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, ημέρα που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως η ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τη Δευτέρα 23 έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, εκτέθηκαν στο Lobby του σχολείου οι δημιουργίες μαθητών της γ’ γυμνασίου που προέκυψαν μετά από τη συνεργασία με το Τμήμα Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την καθοδήγηση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Εσθήρ Σολομών και της έκθεσης Art in the Holocaust του Yad Vashem. Επιπλέον, η βιβλιοθήκη του σχολείου μετατράπηκε σε Holocaust Information Center με τις πιο σύγχρονες και ενημερωμένες εκδόσεις για την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέλος, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όλοι οι μαθητές του σχολείου ενημερώθηκαν στο μάθημα των Αγγλικών για το Ολοκαύτωμα, τις ελληνικές εβραϊκές κοινότητες και τη σημασία των όρων γενοκτονία, ρητορική μίσους και παραπληροφόρηση/ προπαγάνδα.

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΠΑΚΕΘΡΑ ΞΕΝΑΓΕΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΤΟΠΟΥΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ 2023 PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 27.1.2023, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δράσης για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος,  μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ξάνθης επισκέφθηκαν το εβραϊκό νεκροταφείο, την καπναποθήκη, και στη συνέχεια τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Ξεναγήθηκαν και έμαθαν για την ιστορία και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ξάνθης από τον εκπρόσωπο του ΠΑΚΕΘΡΑ κ. Βασίλη Αϊβαλιώτη. Το ΠΑΚΕΘΡΑ δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο facebook την παρακάτω ανάρτηση:

27.1.2023. Από τη σημερινή επίσκεψη μαθητών του 3ου Γυμνασίου στο εβραϊκό νεκροταφείο Ξάνθης και την ξενάγηση στον χώρο από τον κ. Βασίλη Αϊβαλιώτη εκ μέρους του ΠΑΚΕΘΡΑ. Οι μαθητές, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με τις επιγραφές και τα σύμβολα των τάφων, το έργο αποκατάστασης του χώρου, καθώς και τις ιστορίες των νεκρών. Ο κ. Αϊβαλιώτης απάντησε στα ερωτήματα και εξιστόρησε στιγμές από το δύσκολο έργο συντήρησης που το ΠΑΚΕΘΡΑ ανέλαβε, χωρίς ιδιαίτερη θεσμική στήριξη. Επίσης, αναφέρθηκε στα σχέδια τα οποία αναπτύσσει ο φορέας για το μέλλον.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae