Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3142 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail

Τα θύματα της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης τίμησε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με μια εκδήλωση βαρύνουσας σημασίας που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. 

Ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, επισήμανε ότι «η σημερινή εκδήλωση, που γίνεται για πρώτη φορά, μπορεί να θεωρηθεί ως “οφειλή” για τη σιωπή που είχε επιδείξει η πολιτεία και η πόλη μας απέναντι στην Εβραϊκή Κοινότητα μέχρι πολύ πρόσφατα».

Επιπρόσθετα, ο Πρύτανης του ΑΠΘ απαρίθμησε τις δράσεις του Αριστοτελείου σχετικά με την ανάδειξη της ιστορίας του Ολοκαυτώματος και της απόδοσης τιμής στα θύματά του, λέγοντας συγκεκριμένα: «Σήμερα δύο μνημεία κοσμούν το ΑΠΘ, αυτό του Παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου και το δεύτερο φιλοτεχνημένο από τον Καθηγητή Ξενή Σαχίνη έργο για τους Εβραίους φοιτητές του ΑΠΘ στην είσοδο της Αίθουσας Τελετών. Έχουμε επίσης τη χαρά να διαθέτουμε διδάσκοντες υψηλού επιστημονικού κύρους που διοχετεύουν την ενεργητικότητά τους στη διδασκαλία αντικειμένων σχετικών με τον ελληνικό εβραϊσμό, τον αντισημιτισμό, το Ολοκαύτωμα και την Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης».

Περισσότερα...
 
ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ και η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ IHRA ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ – Ανακοινώσεις EJC & WJC PDF Εκτύπωση E-mail

Με ανακοινώσεις τους το WJC και το EJC σχολίασαν και συγκρατημένα χαιρέτισαν την απόφαση του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος να υιοθετήσει τελικά το πλήρες κείμενο του ορισμού του Αντισημιτισμού της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Το WJC χαρακτηρίζει την απόφαση ως ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» και καλεί το Εργατικό Κόμμα να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα προκειμένου να εκριζώσει τις ρατσιστικές φωνές από το κόμμα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του  WJC Ρόμπερτ Σίνγερ: «Από μόνη της η υιοθέτηση του ορισμού του αντισημιτισμού δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις επιζήμιες αντισημιτικές εκφράσεις που έχουν πλήξει τον πυρήνα των σχέσεων με την Βρετανική Εβραϊκή Κοινότητα». «Ο ορισμός του IHRA, συμπεριλαμβανομένων όλων των 11 περιπτώσεων αντισημιτισμού που τον απαρτίζουν, αποτελεί έναν βασικό κώδικα δεοντολογίας που μπορεί να καθοδηγήσει κυβερνήσεις και οργανώσεις στη μάχη κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων», συμπλήρωσε ο Ρ. Σίνγερ.

Σε ανάλογο πνεύμα, η ανακοίνωση του EJC σημειώνει την «καθυστερημένη απόφαση της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας να υιοθετήσει το πλήρες κείμενο του ορισμού του αντισημιτισμού του IHRA και σθεναρά αποδοκιμάζει τα σχόλια που προστέθηκαν και υπονοούν ότι ο IHRA απορρίπτει την ελευθερία του λόγου αναφορικά με την κριτική στο Ισραήλ.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae