ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 & 16 Μαρτίου 2013
Στη μνήμη των πρώτων θυμάτων του Ολοκαυτώματος από τη Θεσσαλονίκη είναι αφιερωμένες οι εκδηλώσεις με τίτλο «Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και διοργανώνονται από την Ισραηλιτική Κοινότητα, την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Οι εκδηλώσεις, που ξεκινούν από την Παρασκευή 15 και συνεχίζονται το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη 5 Μαρτίου 2013, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, του Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), Γιάννη Μυλόπουλου και του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων, Πέτρου Δημητρακόπουλου.
«Η Θεσσαλονίκη βασίστηκε στο εβραϊκό στοιχείο το οποίο αποτέλεσε σημαντικό μοχλό για την ανάπτυξή της στην ιστορική της διαδρομή. Οι εκδηλώσεις του Δήμου αποτελούν φόρο τιμής στη μνήμη των εβραίων συμπολιτών μας», σημείωσε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.
|
Περισσότερα...
|
|
Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ
Στις 8 Μαΐου του 1945, με τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, σήμανε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρότι οι σύμμαχοι είχαν απελευθερώσει τους κρατουμένους από πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης, κανείς δεν ήταν τότε σε θέση να συλλάβει το συνολικό μέγεθος του εγκλήματος: έξι εκατομμύρια Ευρωπαίοι Εβραίοι –ανάμεσα στους οποίους ένα εκατομμύριο παιδιά– είχαν χάσει τις ζωές τους στα κρεματόρια. Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που επλήγη περισσότερο αναλογικά με τον πληθυσμό της. Ιστορικές εβραϊκές κοινότητες έσβησαν εντελώς από τον χάρτη ή απισχνάστηκαν.
Καθώς οι επιζήσαντες της φρίκης φεύγουν από τη ζωή, περνά στους δικούς μας ώμους η ευθύνη της μνήμης, έτσι ώστε αυτό που συνέβη να μην επαναληφθεί. Η αναζωπύρωση του αντισημιτισμού σε πολλές χώρες της Ευρώπης αποδεικνύει ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και πως είναι μέγιστο καθήκον να περάσουμε τη γνώση για το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητος στις επόμενες γενιές. «Τίποτε δεν είναι δεδομένο. Φοβάμαι ότι ακόμα και στην περίοδο που ζούμε, καθώς κυριαρχούν ο φόβος, η ανασφάλεια, η απαισιοδοξία, δυστυχώς έχουμε την ενδυνάμωση αρνητικών στερεοτύπων και θεωριών συνωμοσίας, κάτι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι Εβραίοι ανά τον κόσμο», μου λέει από την άλλη άκρη της γραμμής ο Βενιαμίν Αλμπάλας, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών από το 1998 μέχρι το 2013.
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |