Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 3165 επισκέπτες και 1 μέλος συνδεδεμένους

Log inΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ ΜΑΤΑΡΑΣΣΟ «ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΑΝ» PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 23.4.2018 έγινε στην Αθήνα, στο Πνευματικό Κέντρο της I.K. Αθηνών, εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΚΙΣΕ και οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια για την παρουσίαση του βιβλίου «Κι όμως όλοι τους δεν πέθαναν. Η καταστροφή των Ελληνοεβραίων της Θεσσαλονίκης κατά τη Γερμανική Κατοχή»του Ισαάκ Ματαράσσο.

Πρόκειται για εμπλουτισμένη επανέκδοση του βιβλίου που ο γιατρός Ισαάκ Ματαράσσο, από τη Θεσσαλονίκη, δημοσίευσε το 1948 καταγράφοντας τον διωγμό και την εκτόπιση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και μεταπολεμικά τις μαρτυρίες που συνέλεξε από τους επιζώντες ομήρους τους οποίους περιέθαλπε ως γιατρός. Για την παρουσίαση της νέας έκδοσης ήρθαν στην Ελλάδα τα εγγόνια του Ματαράσσο, Φρανσουά και Πασκάλ.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της συγκεκριμένης μαρτυρίας λόγω της εγγύτητάς της με το Ολοκαύτωμα, και ο εγγονός του συγγραφέα Φρανσουά Ματαράσσο, ο οποίος αναφέρθηκε στην έντονη προσωπικότητα του παππού του, όπως του έχει μεταφερθεί από τις διηγήσεις του πατέρα του Ρομπέρ. Χαρακτηριστικά ο Φ. Ματαράσσο τόνισε πως παρότι ο πατέρας του μετανάστευσε πολύ νέος και η οικογένεια έχτισε τη ζωή της στην Αγγλία και τη Γαλλία, οι αναμνήσεις του από τη Θεσσαλονίκη ήταν πάντα ζωντανές και μετέδωσε τους δεσμούς και την αγάπη του για την Ελλάδα στα παιδιά του. Αφού αναφέρθηκε στις περιπέτειες και τον χωρισμό των μελών της οικογένειας κατά την Κατοχή, καθώς και στο πάθος του παππού του να καταγράφει τα πάντα «για να μάθει ο κόσμος», ο Φ. Ματαράσσο έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τους συντελεστές της εκδήλωσης και της έκδοσης, φανερά συγκινημένος από το ενδιαφέρον και την εκτίμηση που η Ελλάδα και η εβραϊκή κοινότητα τρέφουν για την οικογένεια Ματαράσσο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα...
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΒΕΝΤΟΥΡΑ «IBBUR ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 1900- 1950» PDF Εκτύπωση E-mail

Στις 3.10.2019 έγινε στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, η παρουσίαση του βιβλίου του Ιωσήφ Βεντούρα "IBBUR Οι Εβραίοι της Κρήτης 1900 – 1950" των εκδόσεων ΜΕΛΑΝΙ.

Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται σε μορφή μαρτυρίας- χρονικού αφηγήσεις, έγγραφα και φωτογραφίες Εβραίων της Κρήτης, ώστε ο αναγνώστης που δεν είναι εξοικειωμένος με την ιστορία του νησιού, να αντιληφθεί την αδιάλειπτη παρουσία τους από το 1900, μια παρουσία η οποία προσέθεσε πολλά στην πολυμορφία του κοινωνικού ιστού, τον άδικο χαμό τους το 1944 και την περιπέτεια των ελάχιστων εκείνων που διασώθηκαν.

Κατά την παρουσίαση για το βιβλίο μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου με το οποίο παρουσιάζεται μέσα από τα προσωπικά βιώματα του συγγραφέα η αδιάλειπτη παρουσία της εβραϊκής ζωής στην Κρήτη. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ελιέζερ επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Οι περιπτώσεις αυτές που καταγράφονται στο βιβλίο του Σίφη Βεντούρα και είναι ενδεικτικές της αγωνίας και της ψυχολογίας τόσο των διασωθέντων Εβραίων που βρήκαν τις περιουσίες τους και τα Κοινοτικά ιδρύματα κατεστραμμένα και λεηλατημένα σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, όσο και των Εβραϊκών διοικήσεων που πάλευαν να ανασυγκροτήσουν την εβραϊκή ζωή στη χώρα με βασική προτεραιότητα πάντα αυτούς που επέστρεψαν από την κόλαση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae