Η Σοφία Μαυροπούλου είναι μόλις 10 ετών. Ζει στην Αμερική, ο πατέρας της είναι Έλληνας από την Καβάλα και η μητέρα της από τη Βενεζουέλα, με Εβραϊκές ρίζες. Ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές, αλλά όταν έμαθε ότι στο κέντρο της Καβάλας έχει τοποθετηθεί μνημείο για τους 1.484 Καβαλιώτες Εβραίους που συνελήφθησαν στις 4 Μαρτίου 1943, εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου από τους Nαζί και τους συμμάχους τους, θέλησε να πάει να αφήσει μερικά λουλούδια στη μνήμη τους, αλλά και να μάθει για την ιστορία τους.
Επικοινώνησαν με τον αντιδήμαρχο πολιτισμού Καβάλας, Μιχάλη Λυχούνα και εκείνος με χαρά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους. Το πρωί της Τετάρτης 5 Αυγούστου2015συναντήθηκαν μπροστά στο μνημείο, η μικρή Σοφία είχε ετοιμάσει τις ερωτήσεις της και άκουγε γεμάτη ενδιαφέρον τον κ. Λυχούνα να της εξιστορεί με λεπτομέρειες στοιχεία σχετικά με την Εβραϊκή κοινότητα της Καβάλας, την καθημερινότητα των μελών της, τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, αλλά και το πως εξοντώθηκαν από τους Nαζί.
|
Περισσότερα...
|
|
Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο YNET news (24.7.2015, Israeli bikers ride through Auschwitz on way to Berlin Games) για τη συμμετοχή Ισραηλινών μοτοσικλετιστών στην τελετή αφής της φλόγας της 15ης Ευρπωπαϊκής Μακαβιάδας, στο Βερολίνο.
Η τελετή έναρξης έγινε στις 28.7.15. Βίντεο και πρόγραμμα μπρορείτε να δείτε στον σύνδεσμο ΕΔΩ.
Έχοντας ξεκινήσει από το Ισραήλ στις 4.7.15, οι μοτοσικλετιστές μετέφεραν τη φλόγα της Μακαβιάδας περνώντας την Ελλάδα και από εννέα ακόμη χώρες, αναπαριστώντας μία ιστορική διαδρομή του 1931 που διαφήμισε και καθιέρωσε την πρώτη Μακαβιάδα. Παράλληλα, η όλη διαδρομή κινηματογραφήθηκε για τη δημιουργία του ντοκυμαντέρ Back to Berlin που -εκτός από ντοκουμέντο για τη Μακαβιάδα- αποτελεί φόρο τιμής στα θύματα και τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.
Το ΚΙΣΕ και οι Ισραηλιτικές Κοινότητες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συνεργάστηκαν με την παραγωγή του ντοκυμαντέρ και την ομάδα μοτοσικλετιστών για το πέρασμά τους από την Ελλάδα και την καταγραφή της ιστορίας του Ελληνικού Εβραϊσμού στα πλαίσια του ντοκυμαντέρ. Διαβάστε σχετικά στον ιστότοπο του ΚΙΣΕ.
Επίσης, τρεις Ελληνοεβραίοι μοτοσικλετιστές ακολούθησαν την ομάδα και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. Ο Μάριος Ιεχασκέλ, στη μνήμη του πατέρα του Ιάκωβου επιζώντα του Άουσβιτς, ο Ντέιβιντ Νεγρίν και ο Ντάνυ Τζάφος, συμμετείχαν στα γυρίσματα του Β2Β στην Πολωνία, στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς.
|
Περισσότερα...
|
|
|
|
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Επόμενο > Τέλος >>
|
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL |