Οι κοινωνικές υπηρεσίες για τα θύματα του Ναζισμού υποστηρίζονται με χορηγία της Conference on Jewish Material Claims Against Germany.
Η Conference on Jewish Material Claims Against Germany παρείχε κονδύλια για το Πρόγραμμα Επείγουσας Βοήθειας για τα Θύματα των Ναζί κατ’ εντολήν του United States District Court που έχει την εποπτεία για τα ένδικα μέσα της υπόθεσης RE: Holocaust Victim Assets Litigation (Swiss Banks). 

 

On Line

Έχουμε 5162 επισκέπτες συνδεδεμένους

Log inАΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail

EJC, 4.12.2016: Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (EJC) χαιρέτισε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία και τη νίκη του Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν επί του ακροδεξιού υποψηφίου Νόρμπερτ Χόφερ του «Κόμματος των Ελευθέρων» (FPO).

«Συμμεριζόμαστε την ανάσα ανακούφισης όλων των δημοκρατικών και λογικών ανθρώπων στην Ευρώπη για το γεγονός ότι ο πρώτος ανοιχτά ρατσιστής και ξενοφοβικός υποψήφιος δεν εξελέγη στην Ήπειρό μας», δήλωσε ο δρ. Μοσε Κάντορ, πρόεδρος του EJC.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την Αυστρία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, αφού θα μπορούσε να δώσει μια ισχυρή ώθηση σε άλλους παρόμοιους εξτρεμιστές, όπως την αρχηγό του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν, που είναι υποψήφια στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Γαλλία».

«Ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε μετριοπαθείς και έντιμους πολιτικούς να αντιπαλέψουν όσους χρησιμοποιούν τις πρόσφατες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις για να προωθήσουν τα  ξενοφοβικά πρόγραμματά τους».

Το EJC, ο οργανισμός που εκπροσωπεί τον ευρωπαϊκό εβραϊσμό, προσβλέπει στη συνεργασία με τον εκλεγέντα πρόεδρο Φαν ντερ Μπέλεν σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την εβραϊκή κοινότητα.

Περισσότερα...
 
‘Tresoros Perdidos’: Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ στη Νέα Υόρκη για την Εβραϊκή Κοινότητα Καστοριάς και το Ολοκαύτωμα PDF Εκτύπωση E-mail

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Director's Guild Theatre, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, έγινε στις 26.04.2015 η προβολή ενός ιδιαίτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ, το οποίο διαπραγματεύεται την ιστορία της χαμένης Εβραϊκής Κοινότητας της Καστοριάς και το δραματικό τέλος της στις 24 Μαρτίου 1944.

Για πάνω από 10 αιώνες η Εβραϊκή Κοινότητα Καστοριάς αποτελούσε ένα ζωντανό κομμάτι της ζωής και της ιστορίας της πόλης, οι Καστοριανοί Εβραίοι με τις οικογένειές τους κατοικούσαν εκατέρωθεν της σημερινής πλατείας Ομονοίας και διατηρούσαν τα καταστήματά τους επί της οδού Μητροπόλεως, το φημισμένο εβραίικο ‘Τσαρσί’ επί Τουρκοκρατίας, καθώς και στην Κάτω Αγορά, την οδό 11ης Νοεμβρίου. Το σχολείο, η βιβλιοθήκη, η τελευταία Συναγωγή καθώς και το εβραϊκό νεκροταφείο καταστράφηκαν τη δεκαετία του '50 και σήμερα υπάρχει μόνο ένα μικρό μνημείο, στην οδό 15ης Μεραρχίας, αφιερωμένο στη μνήμη των τελευταίων 1.000 Καστοριανών Εβραίων που οδηγήθηκαν με τα τρένα, μέσω Θεσσαλονίκης, στα ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου. Επέστρεψαν 35 άνθρωποι, σήμερα υπάρχει μονάχα μια εβραϊκή οικογένεια στην Καστοριά.

Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στη μητέρα του σκηνοθέτη, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά, οδηγήθηκε στα στρατόπεδα του θανάτου της ναζιστικής Γερμανίας, επέζησε και συνέχισε τη ζωή της στη Νέα Υόρκη, όπου δημιούργησε μια νέα ζωή και μια νέα οικογένεια.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1131 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright ΚΙΣ © 2009  - Powered by Netmasters O.E. Designed by David Floroae