Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και ο εκδοτικός οίκος University Studio Press διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Aπό το Ρεζί Βαρδάρ στην Ξηροκρήνη- Πρόσφυγες και Εβραίοι σε μια εργατική γειτονιά της Θεσσαλονίκης (1926 – 1940)» του Δημήτρη Γουλή. Η παρουσίαση θα φιλοξενηθεί στο Κοινοτικό Κέντρο της Ι.Κ. Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 και ώρα 19:30.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ελένη Χοντολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Φιλοσοφική ΑΠΘ, Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής ιστορίας, τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας ΑΠΘ και ο Δημήτρης Γουλής, επίκουρος καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Λάζαρος Σεφιχά, Αντιπρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Ι.Κ. Θεσσαλονίκης και ο Γιάννης Μπουτάρης, τ. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αλίκη Αρούχ, υπεύθυνη αρχείου Ι.Κ. Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο διερευνά καταρχάς τα αρχεία ενός σχολείου της Θεσσαλονίκης και αφορά την περίοδο του μεσοπολέμου, τότε που κατέφθασαν στο Ρεζί Βαρδάρ και την Ξηροκρήνη πρόσφυγες, προσδίδοντας νέα ταυτότητα στον χαρακτήρα της περιοχής που κυρίως κατοικούνταν από Εβραίους. Επικεντρώνεται αρχικά στα γενικότερα χωροταξικά και κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά της περιοχής, από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1930, επιχειρώντας την ανασύσταση του τοπίου εκείνης της εποχής. Παράλληλα όμως καλύπτει αρκετά ερευνητικά κενά, διευρύνοντας τις θεματικές που παραμένουν, ακόμη και σήμερα, συσκοτισμένες και εν πολλοίς ξεχασμένες, προσεγγίζοντας τα γεγονότα και μέσα από την οπτική της μικροϊστορίας.

*Η επίδειξη της πρόσκλησης είναι απαραίτητη για την είσοδο στο χώρο της εκδήλωσης

Δείτε ΕΔΩ την πρόσκληση