της ανταποκρίτριας του ΑΠΕ Φ. Καραβίτη
Με το πρόγραμμα «Καρυά 1943. Εβραϊκή Καταναγκαστική Εργασία και Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα» και τις ομότιτλες εκθέσεις σε Βερολίνο και Αθήνα φωτίζεται, 80 και πλέον χρόνια αργότερα, ένα «τυφλό σημείο» της ιστορίας της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα.
Ο συγγραφέας Γιώργος Βαφόπουλος το παρομοιάζει με «δαντική κόλαση». Ο τόπος μαρτυρίου για περίπου 400 Θεσσαλονικείς Εβραίους αναδεικνύεται τώρα, για να υπενθυμίσει ότι στη συλλογική μνήμη παραμένουν ακόμη υποφωτισμένες πολλές πτυχές της περιόδου της Κατοχής.
Το Κέντρο Τεκμηρίωσης για την Καταναγκαστική Εργασία βρίσκεται στην περιοχή Σενεβάιντε, στα ανατολικά του Βερολίνου, στον χώρο ακριβώς των καταλυμάτων των εργατών που δούλευαν καταναγκαστικά τη ναζιστική περίοδο.
Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Ζώνη Ενδιαφέροντος» ήταν από τις πιο πολυσυζητημένες το 2023. Το φιλμ του βρετανού Τζόναθαν Γκλέιζερ επικεντρώνεται στην οικογενειακή ζωή του Ρούντολφ Ες (του διοικητή του Άουσβιτς).
Σε περασμένες δεκαετίες στην παροικία μας (την ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας), ιδίως σε αυτή του Σύδνεϋ, δραστηριοποιούνταν και έρχονταν σε ομογενειακές εκδηλώσεις, ένας Ελληνοεβραίος, ονόματι Αλμπέρτο Γιακοέλ.
Ο Νίκος Χρυσικάκης και η Εσθήρ Σολομών μιλούν στην «Κ» για τη 15ετή προσπάθεια να συλλέξουν τις μαρτυρίες των Εβραίων των Ιωαννίνων που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα, αποτέλεσμα της οποίας είναι το ντοκιμαντέρ «Lost Yannina»
Στις 25 Μαρτίου του 1944 η ζωή και η ιστορία των Ρωμανιωτών, δηλαδή της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων, θα άλλαζαν για πάντα. Οι περίπου 2.000 Εβραίοι της πόλης, που αποτελούσαν μάλιστα μία από τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έλαβαν εντολή από τις ναζιστικές δυνάμεις να συγκεντρωθούν στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Τότε 1.870 άνθρωποι, έχοντας μαζί τους τα απολύτως απαραίτητα, ξεκίνησαν το τραγικό ταξίδι τους για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Αουσβιτς και του Μπίρκεναου. Επέστρεψαν μόλις οι 163 από αυτούς, ενώ ακόμα 69 κατάφεραν να γλιτώσουν είτε γιατί τους έκρυψαν χριστιανικές οικογένειες είτε γιατί έφυγαν στα βουνά και ενσωματώθηκαν στην Αντίσταση.
Περισσότερα: «ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΡΩΜΑΝΙΩΤΕΣ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ
Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ήβη το βιβλίο της Βικτώριας Γ. Σαμπετάι με τίτλο «Ματθίλδη Α 8482- Άουσβιτς», που παρουσιάζει την ιστορία της εβραίας Ματθίλδης Μιζάν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Για το βιβλίο:
Ονομάζομαι Ματθίλδη Μιζάν, γεννήθηκα στην Κέρκυρα στις 27 Ιουλίου 1921 και ήμουν μάρτυρας στο μεγαλύτερο έγκλημα της ανθρώπινης ιστορίας. Τον Σεπτέμβριο του 1943, έπειτα από μια μακρά ιταλική κατοχή, το νησί πέρασε στον έλεγχο της Ναζιστικής Γερμανίας. Τον Ιούνιο του επόμενου έτους οι Γερμανοί εξανάγκασαν τον εβραϊκό πληθυσμό του νησιού να μπει σε ανοιχτά πλοιάρια με άγνωστο προορισμό. Ανάμεσα τους βρισκόμουν κι εγώ με ολόκληρη την οικογένειά μου. Έτσι άρχισε ο δρόμος του μαρτυρίου μας…
Αποκλειστική διάθεση του βιβλίου στον Βόλο στο βιβλιοπωλείο «Ήλιος».