Ο φετινός εορτασμός του Πουρίμ σηματοδοτείται από την απώλεια των δύο μικρότερων ισραηλινών που δολοφονήθηκαν από την Χαμάς κατά την ομηρία τους μετά την τρομοκρατική επίθεση στις 7/10/2023. Πολίτες και παιδιά σε όλο τον κόσμο και κυρίως στο Ισραήλ γιορτάζοντας το Πουρίμ, θα ντυθούν Batman και θα φορέσουν πορτοκαλί ως φόρο τιμής σε αυτά τα παιδιά που χάθηκαν τόσο πρόωρα.
Την Τρίτη 14.01.2025, εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών η έγκληση που είχε υποβάλει ο Αβραάμ - Μίνως Μωυσής σε βάρος των Στέφανου Χίου και Γεωργίου Γκασιάμη αναφορικά με το συκοφαντικό και προσβλητικό δημοσίευμα το οποίο είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο «ΜΑΚΕΛΕΙΟ» με τίτλο «ΣΚΛΗΡΟΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ “ΚΟΡΑΚΙΩΝ” ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑ ΒΟΥΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ».
Ειδικότερα, το Δικαστήριο, επιλήφθηκε των εφέσεων που άσκησαν τόσο οι δύο κατηγορούμενοι έναντι της καταδικαστικής απόφασης σε πρώτο βαθμό όσο και η κ. Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών. Έτσι, σε αποδοχή της σύμφωνης γνώμης του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών της έδρας, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε αμφότερους τους κατηγορουμένους ενόχους και τους καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών έκαστον, με 3ετή αναστολή, για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης (ΠΚ 363) και μάλιστα με την συνδρομή της επιβαρυντικής περίστασης των ρατσιστικών χαρακτηριστικών (ΠΚ 82Α). Το Δικαστήριο, δηλαδή, έκρινε εν προκειμένω ότι η συκοφαντική δυσφήμιση τελέστηκε σε βάρος του παθόντος, ο οποίος επελέγη από τους κατηγορούμενους ακριβώς λόγω των χαρακτηριστικών της θρησκείας του και για το λόγο αυτό επαύξησε και το αρχικό πλαίσιο ποινής που είχε επιβληθεί από το πρωτοβάθμιο ποινικό δικαστήριο.
Πληρεξούσιοι δικηγόροι του Μίνου Μωυσή, μηνυτή υποστηρίζοντος τη κατηγορία, ήταν οι Οββαδίας Ναμίας και Ηλίας Κωνσταντόπουλος και μάρτυρες κατηγορίας οι Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ και Πάνος Ψωμάς.
Πρόκειται για μια σημαντική και από τις σπάνιες καταδικαστικές αποφάσεις με την συνδρομή της επιβαρυντικής περίστασης των ρατσιστικών χαρακτηριστικών.
Δείτε ΕΔΩ την ανάρτηση του Μίνου Μωυσή
Δείτε ΕΔΩ τη σχετική ανακοίνωση του ΚΙΣΕ (2017)
Σε συνέχεια της θλιβερής είδησης της απώλειας του Κωνσταντίνου Παπαστεργίου, ο οποίος είχε διατελέσει επί σειρά ετών Δήμαρχος Τρικκαίων, το ΚΙΣΕ απέστειλε στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, την παρακάτω συλλυπητήρια επιστολή:
«Εκ μέρους του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και του Ελληνικού Εβραϊσμού, σας εκφράζουμε θερμότατα συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας για την απώλεια του αγαπημένου σας πατέρα, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
Ο Κωνσταντίνος Παπαστεργίου, υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα που με τεράστια συμβολή, αγάπη και μεράκι βοήθησε στην ανάπτυξη της πόλης των Τρικάλων. Ένας άνθρωπος που δεν δίσταζε να υποστηρίζει την Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων για τη διατήρηση της εβραϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς στην πόλη και τον Ελληνικό Εβραϊσμό μέσω της οργάνωσης δράσεων για τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του και η ευλογία και η μνήμη του να είναι πάντοτε μαζί σας.
Παράλληλα, η Ι.Κ. Τρικάλων εξέδωσε ψήφισμα (ΕΔΩ) εξαίροντας την τεράστια συμβολή του στην ανάπτυξη της πόλης, και την υποστήριξή του στην εβραϊκή κοινότητα με δράσεις για τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν την έκθεση "Στιγμιότυπα κατακτητών 1941-1944. Η συλλογή Ασσαέλ" στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αγίου Μηνά 11.
Η έκθεση, με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας της κατοχικής περιόδου στην πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια και, συγκεκριμένα, μέσα από φωτογραφίες Γερμανών στρατιωτών κατά την περίοδο της Κατοχής φωτίζει αθέατες όψεις της Τοπικής Ιστορίας.
Οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής και να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές του παρελθόντος μέσω του σπάνιου φωτογραφικού υλικού. Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από το εξαιρετικά πλούσιο αρχείο του συλλέκτη και ερευνητή Ανδρέα Ασσαέλ. Το προσωπικό αρχείο του Ασσαέλ διαφέρει από τις υπόλοιπες συλλογές κατοχικών φωτογραφιών. Στην έκθεση παρουσιάζονται ολόκληρα τα ιδιωτικά λευκώματα και τα φωτογραφικά σετ Γερμανών κατακτητών της Θεσσαλονίκης. Οι κάτοχοι των άλμπουμ δεν είναι ανώνυμοι στρατιώτες, αλλά στρατιώτες που υπηρέτησαν το ναζιστικό καθεστώς, που αυτοσυστήνονται μέσω των αναμνηστικών φωτογραφιών. Έχοντας στην κατοχή του επίσημα και προσωπικά έγγραφά τους ο Ασσαέλ συνέβαλε στην ανάδειξη των προσώπων που κρύβονται πίσω από τον φωτογραφικό φακό. Ως αυτόπτες μάρτυρες της πολύμορφης βαρβαρότητας εναντίον του χριστιανικού πληθυσμού και κυρίως, των Θεσσαλονικέων Εβραίων, οι κατακτητές απαθανάτισαν συγκρουσιακά γεγονότα, όπως ο μεγάλος λιμός στη Θεσσαλονίκη και τα γεγονότα του Μαύρου Σαββάτου στην Πλατεία Ελευθερίας.
Η οικογένεια Ασσαέλ είναι μία από τις εβραϊκές οικογένειες που κρύφτηκε με όλα τα μέλη της μαζί και σώθηκε μέσα στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη. Η ιστορία του Φρέντυ, ο οποίος το Μαύρο Σάββατο ξυλοκοπήθηκε με βαναυσότητα από τον Έλληνα χριστιανό δωσίλογο Λάσκαρη Παπαναούμ, ξετυλίγεται μέσα από τις εικόνες, και κυρίως, μέσω της αφήγησης του γιου του, Ανδρέα Ασσαέλ. Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε την ιδιαιτερότητα της συλλογής του Ανδρέα Ασσαέλ σε μία λέξη αυτή θα ήταν η έννοια της «επιστροφής».
Επιστροφής καθώς η συλλογή «επέστρεψε» στον απόγονο ενός από τους πρωταγωνιστές αυτής της σκοτεινής μνήμης για την πόλη και μέσα από αυτόν στον τόπο και στην ευρύτερη κοινότητα της πόλης, την οποία αφορά, φωτίζοντας επώδυνα θέματα μέσω της μικροϊστορίας και συνιστώντας μία σπάνια μαρτυρία με την οποία διερευνούμε το διαγενεακό τραύμα και την τραυματική μνήμη της Γερμανικής Κατοχής.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα τέλη Αυγούστου 2025 και θα πλαισιωθεί με την επιστημονική εσπερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο MOMus Μουσείο Φωτογραφίας στις 12/12/2024 στις 18:00. Θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για σχολεία.
H έκθεση υλοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον και με την υποστήριξη του ΜΟΜus Μουσείου Φωτογραφίας.
Διάρκεια: 11/12/2024 – 31/8/2025
Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 14:00 & Τετάρτη 17:00-20:00, Κυριακή 10:00 – 14:00
Πηγή φωτογραφίας:από Αρχείο Ανδρέα Ασσαέλ
Για 11η χρονιά διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος μαθητικός διαγωνισμός - εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Για το σχολικό έτος 2024-2025, ο μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (βίντεο) έχει θέμα «Το Ολοκαύτωμα στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων» και θα διεξαχθεί, για πρώτη φορά, ταυτόχρονα και στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, βάσει του από 27/02/2024 Μνημονίου μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων) της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εκκλησίας της Κύπρου.