Τον τίτλο του «Δικαίου των Εθνών» του Ιδρύματος Γιάντ Βασέμ απένειμε σε Έλληνες ήρωες που διέσωσαν Εβραίους στην Κέρκυρα κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 27.5.2024 στην Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος στην Κέρκυρα. Το μετάλλιο και ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» απονεμήθηκε μετά θάνατον στους Έλληνες ήρωες Θωμά και Αντώνη Κυριάκη για τη διάσωση της εβραϊκής οικογένειας του Σέμου Κοέν κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Την Πέμπτη 8-2-2024 το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο της Κέρκυρας, τιμώντας την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, πραγματοποίησαν σύντομη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Συναγωγή.
Η κ. Νίνα Βιτάλ, μέλος της εβραϊκής κοινότητας της Κέρκυρας, ενημέρωσε τους μαθητές των δύο σχολείων σχετικά με την μακραίωνη παρουσία των Εβραίων στην Κέρκυρα και τον αφανισμό τους μέσα σε λίγες μέρες στα κρεματόρια του Άουσβιτς τον Ιούνιο του 1944. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μαθητές παρακολούθησαν την διανθισμένη με προσωπικές αναμνήσεις και βιώματα παρουσίασή της και προβληματίστηκαν σχετικά με τις συνέπειες του φανατισμού και του μίσους στην ιστορία των λαών.
Η Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Αγωγής Ρηνανίας-Παλατινάτου, ο Σύλλογος Albert Cohen Κέρκυρα, το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών, το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης - ALPHA BANK και το ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ διοργανώνουν την έκθεση «Ρενάτο Μόρντο. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη την εποχή των άκρων», από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου 2023 στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης - Alpha Bank και στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα. Με την έκθεση αυτή θέλουμε να τιμήσουμε τον Ρενάτο Μόρντο, πρώτο σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 18.30 στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα και στις 19.30 στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης - Alpha Bank.
Στην έκθεση παρουσιάζονται οι σταθμοί στη ζωή του σκηνοθέτη του θεάτρου και της όπερας Ρενάτο Μόρντο. Ο Ρενάτο Μόρντο με γονείς εβραϊκής καταγωγής -ο πατέρας του ήταν Έλληνας έμπορος από την Κέρκυρα και η μητέρα του από την Αυστρία- άφησε τη Γερμανία στα τέλη του 1932 λόγω της ολοένα και συχνότερης αντισημιτικής εχθρότητας και της επικείμενης κατάληψης της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές και τελικά κατέφυγε στην Ελλάδα το 1939. Στην Αθήνα, υπήρξε συνιδρυτής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και προώθησε τη νεαρή τραγουδίστρια της όπερας Μαρία Κάλλας. Ο Ρενάτο Μόρντο επέζησε του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και σύντομα, μετά την απελευθέρωσή του, έγραψε το θεατρικό έργο με τίτλο «Χαϊδάρι», στο οποίο επεξεργάζεται λογοτεχνικά τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε σε θέατρα στην Τουρκία, την Αυστρία και το Ισραήλ και διετέλεσε διευθυντής της όπερας στην πρωτεύουσα Μάιντς του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου από το 1952 έως το 1955.
Περισσότερα: ΈΚΘΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΡΕΝΑΤΟ ΜΟΡΝΤΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
του Χρήστου Παρίδη
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ TRAILER
Από μικρή περνούσα από την Εβραϊκή, άκουγα το όνομα και δεν ήξερα τι είναι αυτό το πράγμα. Με τα χρόνια ένιωθα ντροπή που δεν είχα μπει στη διαδικασία να μάθω». Αν η Μαρία Μπούα ένιωθε ντροπή για το ότι δεν ήξερε τίποτα για ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου της, πόσο ντροπή θα έπρεπε να νιώθουν όσοι δεν φρόντισαν να πληροφορήσουν την ίδια και όλους τους συνομηλίκους της γι’ αυτό;
Συνθέτρια η ίδια και συμπαραγωγός του ντοκιμαντέρ «Οι Εβραίοι της Κέρκυρας», που προβλήθηκε πρόσφατα στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εκτός από τη μουσική για τη μοναδική μέχρι σήμερα ταινία τεκμηρίωσης με αυτό το θέμα, που είναι ελάχιστα γνωστό τόσο στο πανελλήνιο όσο και στην τοπική κοινωνία, ιδίως στις νεότερες γενιές, μαζί με την ιστορικό Χριστιάννα Λάτσα, έκανε και την έρευνα και τη γύρισε με τον σκηνοθέτη Γιάννη-Μιριάν Γκεργκεβίτσα.
Εξηγεί: «Με τον Γιάννη αναρωτιόμασταν πώς είναι δυνατό να μην έχει γίνει τόσα χρόνια κάποιο ντοκιμαντέρ. Μου λένε ότι το έκανα γιατί είμαι Εβραία, ενώ δεν είμαι Εβραία, είμαι χριστιανή, αλλά δεν έχει να κάνει καθόλου με αυτό, έτσι κι αλλιώς. Το έκανα γιατί μου αρέσει να φτιάχνω πράγματα και να γράφω μουσική για ταινίες. Είναι ωραίο να κάνεις ντοκιμαντέρ με ιστορικό περιεχόμενο, φόρο τιμής στους ανθρώπους που πέθαναν. Θα μπορούσαν να είναι και χριστιανοί, για μένα όλοι είμαστε Εβραίοι, όλοι είμαστε Χριστιανοί, όλοι είμαστε άνθρωποι».
Περισσότερα: ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: ΈΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΜΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΙΩΝΩΝ
ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεσμούς φιλίας με την Ισραηλιτική Κοινότητα της Κέρκυρας διατηρεί το Διαπολιτισμικό Δίκτυο Νεολαίας της Ένωσης Γερμανών Προσκόπων (BDP) «Wilde Rose», που αριθμεί συνολικά 200 μέλη. Δωδεκαμελής ομάδα του Δικτύου βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο νησί των Φαιάκων, πραγματοποιώντας επίσκεψη, με στόχο να ερευνήσει την ιστορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Κέρκυρας και του Ολοκαυτώματος των Κερκυραίων Εβραίων.
Τα μέλη της, το πρωί της Παρασκευής 17.9.2021, επισκέφθηκαν την Εβραϊκή Συναγωγή και συνομίλησαν με το Δ.Σ. της Ισραηλιτικής Κοινότητας, στο πλαίσιο των δεσμών που έχουν αναπτύξει, θέλοντας να περάσουν το μήνυμα της ειρηνικής και ισότιμης συνύπαρξης των ανθρώπων, εναντίον κάθε μορφής βίας και αποκλεισμού.
«Σκοπός της επίσκεψης είναι η ενασχόληση με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας, της Κατοχής και των τραγικών γεγονότων του Ολοκαυτώματος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε στην «Ε» ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Hans Schlumm που παρευρέθηκε στη συνάντηση, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί η ομάδα στην Ελλάδα, θα ταξιδέψει και σε άλλες περιοχές που μαρτύρησαν από την γερμανική κατοχή, όπως οι Φιλιάτες και άλλα ιστορικά χωριά στα Ιωάννινα, αποδίδοντας φόρο τιμής στα θύματα.
Περισσότερα: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ WILDE ROSE ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ