Το χρυσό μετάλλιο στο ταεκβοντό κέρδισε χθες, 29.8.2024, στο Παρίσι, πρώτη ημέρα της Παραολυμπιάδας, ο Ισραηλινός πρωταθλητής Asaf Yasur, ο οποίος έχασε τα χέρια του σε ατύχημα πριν από 11 χρόνια.
Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ
Στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (26.7 – 11.8.24) το Ισραήλ «έσπασε ρεκόρ», κερδίζοντας συνολικά 7 μετάλλια, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του. Από το 1952 -πρώτη συμμετοχή του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς αγώνες- μέχρι σήμερα το εβραϊκό κράτος έχει κερδίσει 20 μετάλλια.
Περισσότερα ΕΔΩ
Εν μέσω του πολέμου στη χώρα τους, και αντιμετωπίζοντας αρνητικό κλίμα στο Παρίσι -με γιουχαρίσματα, αντισημιτικά συνθήματα ακόμη και απειλές κατά της ζωής τους, (σχετικά ΕΔΩ και ΕΔΩ) φετινή εξαιρετική επίδοση της Ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας αποτελεί μία ακόμη τρανή απόδειξη του δυνατού χαρακτήρα, της προσήλωσης και της ψυχικής δύναμης των Ισραηλινών.
Με την ευκαιρία των 75 χρόνων από το κλείσιμο των στρατοπέδων στην Κύπρο όπου κρατούνταν Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος που προσπαθούσαν να μεταναστεύσουν στην τότε υπό Βρετανική Εντολή Παλαιστίνη, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο επιμελήθηκε σειρά σύντομων οπτικογραφημένων συνεντεύξεων με μαρτυρίες Κυπρίων από την εποχή.
Το υλικό δημοσιεύται και προβάλεται για πρώτη φορά.
ΠΗΓΗ: Χ Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο
Ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Ισ. Ελιέζερ, ανταποκριτής στην Ελλάδα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (29.7.2023), αναλύοντας τα δεδομένα της κρίσης στο Ισραήλ σε συνέχεια της δικαστικής μεταρρύθμισης. Ακούστε εδώ τη συνέντευξη (ηχητικό αρχείο στο τέλος του άρθρου).
Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Β.Ι. Ελιέζερ αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της ERTnews (2.8.2023), με επιμέλεια του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου και αναδημοσιεύονται παρακάτω:
Κινδυνεύει η δημοκρατία στο Ισραήλ;
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ-ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ;
Τελικά μετά διαδικασίες και συζητήσεις περίπου επτά μηνών, με 64 ψήφους υπέρ και μηδέν κατά σε σύνολο 120 εδρών (δηλαδή με τις ψήφους μόνο της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Κνεσέτ, την ισραηλινή Βουλή και την απουσία όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης) πέρασε τη Δευτέρα 24/7/23 το πρώτο βασικό σκέλος της δικαστικής μεταρρύθμισης.
Ο κ. Ελιέζερ ερωτάται τι περιέχει, πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται, αν μπορεί να μπλοκαριστεί και ποια είναι τα υπόλοιπα σκέλη; Και τελικά εφόσον οριστικοποιηθεί η μεταρρύθμιση, αν ισχύει ο βαρύς χαρακτηρισμός πως πρόκειται για «Νόμο δικαστικού πραξικοπήματος», όπως τον ονομάζει η ιστορική εφημερίδα της χώρας Haaretz. Και όπως εξηγεί, το κυριότερο είναι πως με τη μεταρρύθμιση αλλάζουν οι ισορροπίες μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας στο Ισραήλ. Κι αυτό σε ένα κράτος που δεν έχει Σύνταγμα κι όπου το ‘συνταγματικό πλαίσιο χρηστής διακυβέρνησης’ καθορίζεται και αναπροσαρμόζεται από το πνεύμα που διέπει την νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου, του οποίου οι εξουσίες τώρα περικόπτονται.
Περισσότερα: Ο Β.Ι. ΕΛΙΕΖΕΡ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 2.4.2023 του δημοσιογράφου Βίκτωρα Ισαάκ Ελιέζερ
Η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ, συμβολίζει την ίδρυση του κράτους τo 1948 και κατοχυρώνει με τον πλέον διαυγή τρόπο τον Εβραϊκό χαρακτήρα του και το Δημοκρατικό του πολίτευμα που σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας ή φύλου.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Ισραήλ στα 75 του χρόνια, ήταν η αίσθηση ότι εξακολουθούσε να διατηρεί το ηθικό του υπόβαθρο. Εξακολουθούσε να είναι αυτή η μικρή χώρα που πολεμούσε τους εχθρούς που το είχαν περικυκλώσει για να το σβήσουν από το χάρτη και παρ' όλα αυτά, έβρισκε έναν τρόπο να ευδοκιμήσει.
Για τον κόσμο, το Ισραήλ είχε πάντα ένα ισχυρό αφήγημα. Είναι η ιστορία ενός αρχαίου λαού που είχε επιστρέψει στην ιστορική του πατρίδα και ενάντια σε όλες τις πιθανότητες όχι μόνο επέζησε, αλλά επέμενε και ευδοκίμησε, παρά τα δεινά που υπέστη με αποκορύφωμα το Ολοκαύτωμα. Ο εβραϊκός λαός δημιούργησε μια ζωντανή δημοκρατική κοινωνία που ήταν ποικιλόμορφη, πολυπολιτισμική και καινοτόμος. Το Ισραήλ έπρεπε να πολεμάει συχνά για την ύπαρξή του και για την ασφάλεια των πολιτών του, αλλά ακόμα κι έτσι, ήταν μια χώρα που δεν αμφιταλαντευόταν. Ο δημοκρατικός χαρακτήρας του κράτους ήταν αδιαμφισβήτητος και αδιαπραγμάτευτος.
Τις τελευταίες 12 εβδομάδες, το Ισραήλ έχει βυθιστεί στο χάος και την απόγνωση, ως αποτέλεσμα της ταχείας νομοθέτησης νόμων που ανατρέπουν την υπάρχουσα ισορροπία ανάμεσα στη νομοθετική, στην εκτελεστική και δικαστική εξουσία, με εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς από όλα τα κοινωνικά στρώματα να διαδηλώνουν στους δρόμους και με αρνητικό οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο στη χώρα.
Η σχέση Ελλάδας και Ισραήλ παραμένει στρατηγική και δεν θα επηρεαστεί από την παράλληλη προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία, αναφέρει στην πρώτη, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Αθήνα, συνέντευξή του στην «Κ» ο νέος πρέσβης του Ισραήλ Νόαμ Κατζ. Με την επιστροφή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου –αρχιτέκτονα της σχέσης Ελλάδας – Ισραήλ– στην πρωθυπουργία θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τον κ. Κατζ, νέες πρωτοβουλίες.
Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις, από αριστερές έως συντηρητικές, έχουν υποστηρίξει τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ. Ισχύει το ίδιο και για το Ισραήλ;
Ξεκάθαρα ναι. Η σχέση από την ισραηλινή προοπτική είναι στρατηγική. Κάναμε κάποιες αλλαγές στην κυβέρνησή μας. Είχαμε κάποια αστάθεια. Αλλά οι σχέσεις μας συνεχίζουν να είναι ισχυρές. Σκεφθείτε τις τελευταίες εβδομάδες. Είχαμε την επίσκεψη του υπουργού Aμυνας, την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου. Ο αριθμός των αντιπροσωπειών που ήρθαν από την Ελλάδα στο Ισραήλ και από το Ισραήλ στην Ελλάδα ήταν αριθμός-ρεκόρ, όταν το συγκρίνω με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ μαζί. Οι σχέσεις μας είναι ισχυρές και σε άλλους τομείς, όχι μόνο σε αυτούς που ηγούνται άλλοι. Αναμένουμε μια νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Αυτή η κυβέρνηση θα δεσμευθεί να οικοδομήσει τη σχέση με την Ελλάδα. Ο εκλεγείς πρωθυπουργός του Ισραήλ ήταν ο αρχιτέκτονας από την ισραηλινή πλευρά για την ανασυγκρότηση της σχέσης με την Ελλάδα. Αυτό θα είναι μέρος της νέας ατζέντας του ως πρωθυπουργού. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να δούμε κάποιες κοινές δραστηριότητες και συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση.
του δημοσιογράφου Βίκτωρα Ισ. Ελιέζερ
Μετά την 1η Νοεμβρίου 2022, το Ισραήλ άλλαξε. Δεν είναι πλέον το κράτος στο οποίο η Άκρα Δεξιά είναι στο περιθώριο του πολιτικού χάρτη. Η Ισραηλινή Άκρα Δεξιά, με τα ρατσιστικά και λαϊκιστικά χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής, κατέλαβε την τρίτη θέση στο Ισραηλινό κοινοβούλιο, ανατρέποντας βασικές κοινωνικές και ηθικές συμφωνίες που είχαν υιοθετηθεί για τη δημιουργία του κράτους: Ένα κράτος - εστία για όλους τους Εβραίους, ένα κράτος δημοκρατικό που διασφαλίζει τα ίσα δικαιώματα όλων των πολιτών του ανεξαρτήτως χρώματος φυλής ή θρησκεύματος.
Τα εκλογικά αποτελέσματα
Το μπλοκ της «Δεξιάς» ψηφίσθηκε από 2.304.000 ψηφοφόρους και έλαβε το 48,36 των ψήφων. Το μπλοκ της «Αλλαγής» ψηφίσθηκε από 1.876.572 ψηφοφόρους, ποσοστό 38,19%. Τα αραβικά κόμματα ψηφίστηκαν από 510,670 ψηφοφόρους, 10,72%. Συνοπτικά, ο συνασπισμός της Δεξιάς υπό τον Βενιαμίν Νετανιάου ψηφίστηκε από το 48,36% και κέρδισε 64 έδρες, ενώ ο συνασπισμός των αντιπολιτευομένων κομμάτων ψηφίστηκε από το 48,91% καταλαμβάνοντας όμως μόνο 56 έδρες στη Κνεσέτ των 120 εδρών.
Με αφορμή τα φετινά 74α γενέθλια του Ισραήλ, δημοσιεύουμε το άρθρο «Το Κράτος του Ισραήλ: παράδειγμα προς μίμηση», που έγραψαν ο Ανδρέας Ν. Αγγελάκης, πολ. μηχανικός υδατικών πόρων, γεωπόνος και μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Υδατικών Πόρων και ο Gideon Oron, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ben-Gurion της Νέγκεβ. Το άρθρο περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία για τα επιτεύγματα του Ισραήλ στις επιστήμες και την τεχνολογία και πρωτοδημοσιεύθηκε στην ειδησεογραφική πύλη της Κρήτης www.patris.gr:
Το Κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε το 1948. Έχει πληθυσμό 9.293.900 κατ., έκταση 20.77 km2 και ευρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο. Πριν την ίδρυσή του, ο Theodor Herzl (1860-1904), ιδρυτής του πολιτικού Σιωνισμού, που προώθησε την ιδέα ενός σύγχρονου Εβραϊκού κράτους στη γη του Ισραήλ, οραματιζόταν ένα κράτος, που όχι μόνο θα αποτελούσε τη φυσική πατρίδα του Εβραϊκού λαού, αλλά και ένα σημαντικό πνευματικό, πολιτιστικό και επιστημονικό κέντρο. Όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, η επιστημονικές και τεχνολογικές υποδομές της χώρας είχαν ήδη προγραμματιστεί, πράγμα που διευκόλυνε την περαιτέρω και γρήγορη οργάνωσή του.