Περισσότερα: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΦΑΡΑΔΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στις 8.9.2024, ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, κ. Paolo Cuculi, συνοδευόμενος από τον εμπορικό ακόλουθο της Ιταλικής Πρεσβείας Αθηνών, κ. Enrico Barbato, την Επίτιμη Πρόξενο της Ιταλίας, κ. Γεωργία Σαραντοπούλου και τον Πρόεδρο του Ελληνοϊταλικού επιμελητηρίου, κ. Χρήστο Σαραντόπουλο επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Τους επισκέπτες υποδέχθηκε ο Αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Λάζαρος Σεφιχά, ο οποίος με αφορμή τη αναδρομή στην ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης έκανε μνεία στη σύγχρονη λειτουργία της Κοινότητας και την υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών, όπως το Μουσείο Ολοκαυτώματος, τα προγράμματα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και άλλα.
Στις 8.9.2024 ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Dr. Robert Habeck, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Γερμανία συμμετείχε ως τιμώμενη χώρα, πραγματοποίησε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ολοκαυτώματος.
Τον Αντικαγκελάριο, ο οποίος συνοδεύονταν από τον Υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων κ. Cem Özdemir, υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος σε σύντομη συζήτηση, ενημέρωσε τους επισκέπτες για την πρόοδο του Μουσείου Ολοκαυτώματος.
Συνέντευξη στην Ελισάβετ Σταυριανίδου
Σάρκα και οστά παίρνει ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα που υλοποιούνται στη χώρα, το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας, σε ένα σημείο-σύμβολο για τη Θεσσαλονίκη, την περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, από όπου έφευγαν τα τρένα του θανάτου, με τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης για το Άουσβιτς.
Το μουσείο-ορόσημο για την πόλη, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος, ταυτόχρονα θα αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών ετησίως, συμμετέχοντας στον μοχλό ανάπτυξης του τουρισμού.
Η πρώτη φάση κατασκευής του Μουσείου Ολοκαυτώματος έχει ήδη ξεκινήσει, με τις πρόδρομες εργασίες να συνεχίζονται και τις πρώτες εργασίες εκσκαφών να έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Με συνολική επιφάνεια περίπου 9.000 τ.μ., το Μουσείο που υλοποιείται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης με δωρεές από το Ελληνικό Δημόσιο, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ίδρυμα Genesis Prize Foundation προς τιμήν του Δρ. Αλμπέρτ Μπουρλά CEO της Pfizer, αλλά και από δωρεές μεμονωμένων ανθρώπων, αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος του 2026.
Σε γραμμή αφετηρίας έχει πλέον εισέλθει δυναμικά η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, αφού με την ολοκλήρωση των πρώτων έργων οργάνωσης του εργοταξίου, η ανάδοχος κοινοπραξία εταιρειών «ΓΕΩΕΡΕΥΝΑ-ΟFS», σε διάστημα επτά μηνών θα εκτελέσει τις πρόδρομες εργασίες του project, που αφορούν εκσκαφές και αντιστηρίξεις και την κατασκευή των πασσάλων θεμελίωσης.
Τα προαναφερόμενα επισημαίνει σε σημερινή της ανακοίνωση η εταιρεία «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ - Σύμβουλοι Μηχανικοί», υπενθυμίζοντας ότι το Μουσείο έχει συνολική επιφάνεια περίπου 9.000 τ.μ., θα αποτελείται από έξι υπέργειους και δύο υπόγειους ορόφους και θα αναπτύσσεται γύρω από ένα μικρό αστικό άλσος.
Συμπληρώνει, δε, ότι πέρα από τους αίθουσες της μόνιμης έκθεσης, το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας, θα περιλαμβάνει αίθουσες περιοδικών εκθέσεων, αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, καθώς και χώρους πολλαπλών χρήσεων και αναψυχής και γραφεία διοίκησης, ενώ στο διπλανό ακίνητο θα δημιουργηθεί ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης.
Περισσότερα: ΣΕ ΓΡΑΜΜΗ ΑΦΕΤΗΡΙΑΣ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ