Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου στον ΟΗΕ στη Γενεύη, ιστορικός και διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, Λέον Σαλτιέλ, με αφορμή ένα μοναδικό ντοκουμέντο, ένα έγγραφο που έχει στα χέρια του που περιγράφει την μεταφορά διαχείρισης των περιουσιών των Ελλήνων Εβραίων στην Αγροτική Τράπεζα και μάλιστα ένα έγγραφο που σκοπεύει να δωρίσει στο Μουσείο Ολοκαυτώματος (αυτό το έγγραφο το υπογράφει ο Μαξ Μέρτεν), μίλησε στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Η ιστορία δεν τελειώνει με τα γεγονότα αλλά με τον τρόπο που επιλέγουμε να τα θυμόμαστε αλλά κυρίως να τα κατανοούμε».
«Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, είδαμε εκατομμύρια νεκρών. Μην ξεχνάτε και δύο γενοκτονίες, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ευρώπης και την Γενοκτονία των Ρομά. Εκατομμύρια νεκροί σε όλη την ήπειρο. Στην Ελλάδα είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από τον λιμό, τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις και τις άλλες βαναυσότητες. Και μόλις τελείωσε ο πόλεμος ξανά προσπαθήσαμε να ξαναχτίσουμε την Ευρώπη και το διεθνές σύστημα με το σύνθημα «Ποτέ ξανά». Έτσι δημιουργήθηκε και ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, με μεγάλη προτεραιότητα τη διεθνή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έτσι ώστε να μην ξαναδούμε τέτοιες αγριότητες. Και δυστυχώς αυτό το σύστημα, όπως είπατε, αυτή τη στιγμή κλονίζεται. Αμφισβητούνται αυτές οι αξίες. Αυτό το οικοδόμημα που χτίστηκε σαν έχει τώρα σαθρά θεμέλια και πρέπει εμείς οι κοινωνίες να αναλογισθούμε για το που πάμε και ποιες είναι οι προτεραιότητές μας πια», τόνισε αρχικά στον Θάνο Σιαφάκα.
Περισσότερα: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΕΟΝ ΣΑΛΤΙΕΛ - «1945-2025: 80 χρόνια μετά την απελευθέρωση του Άουσβιτς»
Η φετινή «Πορεία των Ζώντων» (International March of the Living, IMOTL), που έγινε στις 24.4.2025 στο Αουσβιτς, ήταν αφιερωμένη τιμητικά στη συμμετοχή 80 προσκεκλημένων επιζώντων του Ολοκαυτώματος, συμβολικά για τα 80 χρόνια από την Απελευθέρωση του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς- Μπιρκενάου το 1945. 80 ιστορίες διώξεων, αγωνίας, επιβίωσης και τελικά αντοχής, δύναμης, δημιουργίας, με στόχο τη διατήρηση της ΜΝΗΜΗΣ.
Περίπου 10.000 άτομα, κυρίως νέοι, από 40 χώρες από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην Πορεία. Η Ελληνική αποστολή εκπροσωπήθηκε από 8 νέους της ΕΝΕ. Τίμησαν τις εκδηλώσεις Μνήμης και Ζωής, με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους, πολλοί επίσημοι με επικεφαλής τους Προέδρους του Ισραήλ και της Πολωνίας, οι οποίοι χαιρέτησαν ιδιαίτερα τους 80 επιζώντες σε ειδική εκδήλωση στο Άουσβιτς I, πριν από την Πορεία και την ειδική τελετή στο Άουσβιτς ΙΙ (Μπιρκενάου).
Είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ (23 Απριλίου), στα πλαίσια των εκδηλώσεων, και ειδική τελετή για το Γιομ Ασοά, στην Κρατική Όπερα της Κρακοβίας με βίντεο μνήμης, ζωντανό μουσικό πρόγραμμα και χαιρετισμούς με ιδιαίτερη αναφορά στην απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, με δύο από τους απελευθερωθέντες να είναι παρόντες. Ακολούθησε το άναμμα 6 κεριών για τα 6 εκατομμύρια Εβραίων που δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Μεταξύ των 80 τιμηθέντων επιζώντων ήταν και ο Βενιαμίν (Μπένης) Αλμπάλας, κρυμμένο παιδί στην κατοχική Αθήνα, Πρόεδρος της European March of the Living (EMOTL), επίτιμος Πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών και τ. Πρόεδρος του ΚΙΣΕ. Του απονεμήθηκε, όπως και στους άλλους 79 επιζώντες, ειδικό αναμνηστικό μετάλλιο τιμής, που φιλοτεχνήθηκε ειδικά για την περίσταση.
Στις 24.4.2025 πραγματοποιήθηκε η ετήσια Πορεία των Ζώντων (March of the Living), με συμμετοχή περίπου 12.000 ανθρώπων απ΄όλον τον κόσμο. Ανάμεσά τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, απελευθερωθέντες Ισραηλινοί όμηροι από τη Γάζα και συγγενείς ομήρων και θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η πορεία ξεκίνησε από το Άουσβιτς και κατέληξε στο στρατόπεδο Μπιρκενάου, τιμώντας τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα.
Ημέρα Μνήμης των θυμάτων της Σοά σήμερα, που φέτος σηματοδοτεί τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς και την αποκάλυψη του μεγαλύτερου εγκλήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας: του Ολοκαυτώματος 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης από τη Ναζιστική Γερμανία και τους συμμάχους της…
Φόρο τιμής, στη μνήμη των 53.000 Ελλήνων εβραίων, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο στρατόπεδο Άουσβιτς, στην Πολωνία, απέτινε η Υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η Λίνα Μενδώνη επισκέφτηκε το Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Στον χώρο του μαρτυρίου διατηρείται ολοζώντανη η συλλογική μνήμη, για να μην επαναληφθούν ποτέ αυτές οι φρικαλεότητες.