Το παρελθόν είναι το κείμενο, το παρόν, εικόνα. Πάνω σε αυτή τη γραμμή ισορροπεί επί 4 ώρες και 26 λεπτά ο Βρετανός δημιουργός Στιβ Μακουίν το ντοκιμαντέρ του «Κατεχόμενη πόλη» («Occupied city»), που προβλήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Το Αμστερνταμ σήμερα, για την ακρίβεια τα χρόνια του κορωνοϊού και της καραντίνας, και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κανένα αρχειακό υλικό, φωτογραφίες ή βίντεο από την περίοδο 1940-1945. Μόνο η φωνή της ηθοποιού Μέλανι Χάιαμς να μας οδηγεί σε ένα παράξενο οδοιπορικό, βασισμένο στο βιβλίο «Ατλας» (2019), της Ολλανδής συγγραφέως και παραγωγού Μπιάνκα Στίγκερ, συζύγου του Μακουίν. Επί χρόνια συγκέντρωνε διευθύνσεις και περιστατικά από τη μεγάλη εβραϊκή κοινότητα του Αμστερνταμ, που κατά 75% εξολοθρεύθηκε στην πενταετία της γερμανικής κατοχής της πόλης. Η έκδοση περιλαμβάνει 2.000 διευθύνσεις και ιστορίες, η ταινία, 130.
Περισσότερα: ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Κατεχόμενη πόλη» για τους ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Πολωνία για την 19η Άτυπη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της Ομάδας Arraiolos (11.10.24), μετέβη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.
Περισσότερα: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠτΔ Κ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Ο 93χρονος, σήμερα, Σάββας Κοέν, τέως διευθυντής του ΟΣΕ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Σιδηροδρομικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Ελευθερίου Κορδελιού, ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του χώρου για την ύπαρξη δύο βαγονιών - φορταμαξών, απ' αυτά που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά Εβραίων πολιτών στα στρατόπεδα εξόντωσης του Γ' Ράιχ.
Εβραίος και ο ίδιος «λύγισε» μπροστά στο βάρος της ιστορικής μνήμης και αποφάσισε να αναλάβει το κόστος για την επισκευή τους, με στόχο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη όσων χάθηκαν με ειδεχθή τρόπο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ηταν Δευτέρα, 9 Αυγούστου 1943, όταν οι κάτοικοι του νομού Φλώρινας αντίκριζαν ένα απάνθρωπο και ανατριχιαστικό θέαμα, ως αποτέλεσμα μιας πρωτόγονης και πρωτόγνωρης βαρβαρότητας: Σε ένα πρόχειρο ικρίωμα και σε κοινή θέα, ήταν κρεμασμένα, άψυχα κουφάρια πλέον, τα πτώματα 15 Ελλήνων πολιτών, θύματα της θηριωδίας των ναζιστικών γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.
Περισσότερα: Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ. ΟΙ 15 ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΑΔΟΡΑΧΗ
Του Ηλία Μαγκλίνη, Καθημερινή, 9.7.2024:
Ίσως το πιο σύντομο κλισέ της εποχής μας να είναι ο όρος fake news. Ψευδείς ειδήσεις, με άλλα λόγια. Τι γίνεται όμως με την ψευδή Ιστορία; Το Fake History, δηλαδή. Είναι παλαιότερο «είδος». Προηγείται του Διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων. Και, συνήθως, η ψευδής Ιστορία είχε από παλιά έναν άλλο, πολύ βολικό, όρο: αστικός θρύλος. Παραδείγματα; Πολλά. Π.χ., ότι η Μαρία Αντουανέτα είχε πει για τον γαλλικό λαό που πεινούσε, «γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».